Annonce
Kultur

Politisk flertal blåstempler kunst på kæmpe tanke: Løsgænger er stik imod

Ny Nitrogens ammoniaktanke ligger midt i Danmark og ses dagligt af tusindvis af billister, der passerer Lillebæltsbroen. Det er baggrunden for, at kunstbureauet Creator Projects til sammen med kunstneren Katharina Grosse foreslår at udsmykke tankene. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Fredericia indgår i samarbejde med Middelfart om at arbejde for en international kunstudsmykning af ammoniaktankene. Flertallet i kultur- og fritidsudvalget har sagt ja til, at der må bruges kommunale arbejdstimer, men ikke til økonomisk støtte. Løsgænger Karsten Byrgesen er stik imod.
Annonce

Fredericia: Et flertal i kultur- og fritidsudvalget har blåstemplet, at kommunens kulturkonsulent i den kommende tid bruger arbejdstimer på at få konkretiseret og måske effektueret, at de store ammoniaktanke på Lyngsodde i 2021 bliver et internationalt kunstprojekt.

- Vi har ikke sagt ja til hverken at bruge penge på projektet eller til at blive en endelig del af det, men vi har sagt ja til, at vi synes, at det er et spændende projekt, som vi gerne vil lade vores forvaltning bruge timer på at arbejde videre med i samarbejde med vores kolleger i Middelfart, siger formand for udvalget Lars Ejby Pedersen (S).

Imod talte løsgænger Karsten Byrgesen, som ikke mener det kan være en kommunal opgave at understøtte et rent kommercielt projekt.

- Det er et privat foretagende, som vil udsmykke en privat ejers anlæg. Jeg har ingen mening om, hvordan det ser ud, men det kan aldrig blive noget, skatteborgernes penge eller ressourcer skal bruges på, siger Karsten Byrgesen.

Vi har alene blåstemplet ideen.

Formand for kultur- og fritidsudvalget Lars Ejby Pedersen (S)

Annonce

Lokal forankring

Lars Ejby pointerer, at der ikke er sagt ja til anden økonomi, end det arbejdstiden koster.

- Vi siger også ja, fordi vi kan se en mulighed for, at projektet kan inddrage eksempelvis Den Kreative Skole. Der kunne også være andre grupper, som kunne være en del af projektet, så det på den måde kan forankres lokalt, siger Lars Ejby.

- Kunne man tænke sig, at lokale grafittikunstnere kunne løfte opgaven?

- Nu er det et konkret projekt, der er foreslået med en international kunstner. Hvis det ikke lykkes, så kunne det måske være en sjov ide, men det er vigtigt at holde fast i, at det er en privat ejendom, hvor ejerne skal kunne se sig selv i det, siger Lars Ejby.

Karsten Byrgesen har svært ved at se, hvordan kunstprojektet kan blive til glæde for Fredericias borgere.

- Det fremgår af sagsfremstillingen, at projektet vil kunne sætte Fredericia på landkortet og styrke båndet til Middelfart. Men det vil jeg gerne se dokumenteret. Vi har allerede et fantastisk teater, et musicalakademi, et fremragende fodbold- og håndboldhold. Jeg tror næppe, Fredericia synker i Lillebælt, hvis projektet ikke realiseres. Vores bånd er allerede helt tætte til Middelfart, og det ændrer det her ikke ved, siger Karsten Byrgesen, som ærgrer sig over, at flertallet sagde ja.

- Sådan er demokratiet, men jeg tror altså ikke, at jeg er den eneste i Fredericia, der har svært ved at se, hvorfor vi skal involvere os i projektet, siger han.

Annonce

Økonomi svæver

Det fremgår af projektbeskrivelsen, at kunstprojektets budget er på 3,5 millioner kroner. Det er penge, som projektgruppen skal ud at finde hos fonde eller andre samarbejdspartnere.

- Om det lykkes, vil tiden vise, siger Lars Ejby.

Karsten Byrgesen peger på, at de svævende økonomiske forudsætninger var med til at få ham til at sige nej.

- Jeg kan ikke sige ja til noget, når jeg ikke kender omfanget. Og igen - hvis de kan finde pengene, må de gerne male på tankene for min skyld, hvis de gør det miljørigtigt og sikrer, at det ikke kommer til at se afbleget og trist ud efter tre måneder, siger han.

- Men Lars Ejby understreger netop, at der ikke er sagt ja til økonomisk støtte?

- Det er muligt, men når man blåstempler projektet, giver det vel en forventning om, at der også kan følge økonomi med, siger Karsten Byrgesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Skrappe coronaregler omdirigerer ridestævne til Fredericia: - Vi lægger op til 'kom, rid, skrid'

Alarm 112

Kan du hjælpe?: Muligt vidne til røveri og oplysninger om gerningsmænd efterlyses

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Fredericia

Har du også fået et uklart svar på coronatest?: Småting kan afgøre, om test er ugyldig

Annonce