Annonce
Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

Rasmus Paludan har igen taget alternative metoder i brug for at forsøge at opnå de cirka 20.000 vælgererklæringer, der skal til, før han kan blive opstillet til Folketingsvalget. I flere videoer på Facebook forklarer han, hvordan man kan tjene "nemme penge", hvis man ikke tror, han kan tabe sig 30 kilo på to måneder. Man kan imidlertid kun deltage i væddemålet, hvis man underskriver en vælgererklæring til hans parti Hard Line. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det skal være slut med, at partiledere som Rasmus Paludan kan lokke med en mulig gevinst på 200 kroner til hver person, som underskriver en vælgererklæring. Det mener et flertal i Folketinget, efter Avisen Danmark skrev om hullet i lovgivningen. Social- og Indenrigsministeren tager nu initiativ til et lovindgreb, der skal forhindre Paludans metode.

Politik: Det er ulovligt at betale andre med goder eller penge for at stemme på et bestemt parti, men det er ikke ulovligt at betale for at få borgere til at underskrive vælgererklæringer. Det hul i lovgivningen har partileder for Stram Kurs, Rasmus Paludan, udnyttet.

I mandagsavisen kunne Avisen Danmark fortælle, at partilederen i flere videoer på partiets Facebookside lokker med, at man kan få 200 kroner af ham.

For at kunne få 200 kroner skal man underskrive en vælgererklæring til hans parti Hard Line. Det er samtidig et krav, at han opnår 20.000 vælgererklæringer inden 5. november, så han kan blive opstillet til Folketingsvalget. Derudover kan partilederen slippe for at udbetale pengene, hvis han taber sig 30 kilo inden nytår. Men i mandagsavisen indrømmer han, at han ikke kan nævne et eneste eksempel på en person, der har tabt sig 30 kilo på to måneder.

Annonce

Efter Avisen Danmarks afdækning af sagen er Social- og Indenrigsminister Astrid Kragh (S) klar til at ændre lovgivningen, så det ikke længere er muligt at betale sig til vælgererklæringer med goder eller penge.

- At stille op til valg er en alvorlig ting, og jeg synes, det her er et klart skråplan. Man skal ikke i Danmark kunne købe sig til hverken stemmer eller vælgererklæringer. Det strider imod hele demokratiets ånd. Derfor vil jeg tage initiativ til et lovindgreb, der sætter en stopper for, at man som nyt parti kan betale for vælgererklæringer. Konkret vil jeg lade det blive håndteret via det nuværende sanktionssystem, der allerede har sat en stopper for Paludans tidligere parti Stram Kurs' fusk med vælgererklæringer, skriver ministeren i en skriftlig kommentar til avisen.

Flertal bakker op

Et flertal af Folketingets partier er allerede klar til at bakke op om det kommende lovforslag. Det gælder både Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Konservative Folkeparti.

- Jeg synes, det er usmageligt. Det er åbenbart sådan, at alle midler tages i brug i den her sammengæng. Det går ikke, at der er nogle, som afleverer en vælgererklæring, fordi de håber på at modtage 200 kroner. Jeg vil gerne appellere til, at indenrigsministeren indkalder os ordførere til møde, så vi kan få en drøftelse af, hvordan vi kan få lukket hullet, siger Anni Mathiessen, indenrigsordfører for Venstre.

Det siger Rasmus Paludan

I en af videoerne fra oktober siger Rasmus Paludan:

"Der står i overskriften, at du kan få 200 kroner af Rasmus Paludan. Så vil du sikkert spørge dig selv, hvordan får jeg så det? Det er sådan set meget enkelt. Hvis jeg senest 1. november har de 20.000 underskrifter, jeg skal have for at stille op til folketingsvalget, så skal jeg tabe 30 kilo, inden året er slut. Hvis jeg ikke gør det, skal jeg betale 200 kroner til enhver person, der har givet en vælgererklæring til Hard Line."

"Jeg tænker bare, det er en nem måde at tjene 200 kroner på, hvis man ikke tror, jeg kan tabe mig 30 kilo inden nytår. Og man må så også sige, at rent videnskabeligt begynder det at blive et problem. Det bliver simpelthen svært at tabe 30 kilo på så kort tid. Men jeg er villig til at give det et forsøg, og det kan være, du er villig til at tjene 200 kroner".

Senere rykker han tidsfristen til 5. november.

Charlotte Bromann Mølbæk, kommunal- og indenrigsordfører for SF, frygter, at det særlig er personer med en stram økonomi, som kan blive fristet af Rasmus Paludans tilbud.

- Det er at tage pis på demokratiet. Derfor kan man ikke gøre det, når det gælder stemmer. Det er et hul, han har fundet her, som han prøver at udnytte. Det skal lukkes. Ingen skal underløbe vores demokrati, bare fordi han har udfordringer med at få vælgererklæringer nok. På den måde kan han udnytte dem, der står og mangler penge akut som narkomaner, folk på SU eller andre, som er maksimalt pressede, siger hun.

Ifølge Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti, hænger penge og politik utrolig dårligt sammen. Derfor mener han også, det er nødvendigt at se på lovgivningen.

- Det her er en rimelig grotesk og uacceptabel måde at gøre det på. Det er en smutvej i lovgivningen, og jeg mener, den mulighed skal lukkes ned. Med sådan en model kan man forestille sig amerikanske tilstande, hvor den, der har flest penge, vinder i demokratiet.

Annonce

Har tidligere omgået reglerne

Det er ikke første gang, politikerne skal forholde sig til Rasmus Paludans metoder til at indsamle vælgererklæringer. Op til Folketingsvalget i 2019 blev Rasmus Paludans parti Stram Kurs kritiseret for at fuske med vælgererklæringer ved at omgå reglen om syv dages betænkningstid.

Vælgererklæringer

  1. Et nyt parti kan blive opstillingsberettiget til valg ved at indsamle vælgererklæringer. Man kan afgive én erklæring til folketingsvalg og én til europaparlamentsvalg. Det foregår online på hjemmesiden Vaelgererklaering.dk. Syv dage efter, man har afgivet en erklæring, skal man logge ind og bekræfte den. Ellers er erklæringen ugyldig.
  2. Partiet Stram Kurs, som stillede op til seneste folketingsvalg uden at få valgt nogen ind, er udelukket fra at samle vælgererklæringer og ikke længere opstillingsberettiget efter 27. oktober 2020. Det har Valgnævnet besluttet, fordi partiet ifølge nævnet har omgået reglerne for indsamling af vælgererklæringer.
  3. Folkene bag Stram Kurs har oprettet søsterpartiet Hard Line for at indsamle vælgererklæringer, så vælgerne kan stemme på et parti med Stram Kurs' politik til næste folketingsvalg. Hard Line har indtil videre knap 2500 vælgererklæringer af de nødvendige cirka 20.000.

Derfor opfordrer Kathrine Olldag, medlem af Folketingets Social- og Indenrigsudvalg for Radikale Venstre, til, at de denne gang går mere kreativt til værks:

- Han trawler jo lovgivningen for, hvad der ikke står. Så når vi skal til at prøve at lukke det her hul, som vi skal, så bliver vi nødt til at tænke lige så kreativt, som han gør. Vi skal for eksempel huske at skrive, at man heller ikke må give gaver eller andre ydelser. Jeg vil tro, der sikkert står et andet sted, man ikke må true sig til dem, men det kan vi være nødt til at skrive også. Han vil blive ved med at forsøge at finde hullerne i hegnet, og det er vores opgave at blive ved med at lukke dem. Det er vigtigt at få lukket hullerne for at beskytte demokratiet, siger hun.

Det Konservative Folkeparti er ligesom de øvrige partier klar til at trykke på den grønne knap for endnu engang at få sat en stopper for Rasmus Paludans udnyttelse af huller i lovgivningen. Men indtil en ny lov kan træde i kraft håber politisk ordfører Marcus Knuth, at danskerne vil undlade at lade sig friste og i stedet give deres vælgererklæring til et parti, de deler holdninger med.

- Det her er noget, vi er nødt til at se på. Jeg tror, at langt de fleste danskere er fornuftige nok til ikke at falde for det trick og ikke gøre det for pengenes skyld. Men det ændrer ikke på, at det er et problem og et juridisk smuthul, vi skal se på politisk, siger Marcus Knuth.

Han tilføjer med et grin:

- Derudover er jeg glad for, at Rasmus Paludan tager sin vægt seriøst og er klar til at gå i gang med en aggressiv slankekur. Det har jeg stor respekt for her op mod jul.

Enhedslisten ønsker ikke at kommentere eller svare på, hvorvidt partiet mener, det skal gøres ulovligt at betale for vælgererklæringer med penge eller goder.

Avisen Danmark har bedt om et interview med partileder Rasmus Paludan. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Autocampere overnatter på Østerstrands p-plads: Må man det, spørger læser

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Ferien er over os - lidt endnu

Fredericia

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Alarm 112

Designlampe og kontantbeløb stjålet: Politiet advarer om flere indbrud i ferien og beder folk kigge over naboens hæk

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Debat

Lad os sige farvel til konventionerne

Fredericia

Omdiskuteret butik lukket: Den er solgt, siger ejer

Indland

Sundhedsstyrelsen vurderer i efteråret behovet for tredje stik

FC Fredericia

FC Fredericia kom torsdag tættere på en komplet trup - men der mangler stadig spillere

Fredericia For abonnenter

Vaccination af børn i fuld gang: 12-15 årige i Fredericia mødte frem til pop up stik mod corona

Fredericia

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Annonce