Annonce
Danmark

Ferie-firma vil lokke flere sommerhusejere til at leje ud: Ejerforening mener, de skal blande sig udenom

Ifølge Fritidshusejernes Landsforening, så ønsker mange sommerhusejere ikke at udleje, fordi de gerne vil have muligheden for at køre til deres sommerhus spontant. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
40.000 af i alt 230.000 danske sommerhuse er udbudt til leje. En udlejningsportal mener, at flere bør udlejes, da Danmark og lokalsamfundene går glip af en masse mulige indtægter. En landsdækkende forening for sommerhusejere synes til gengæld ikke, man skal blande sig i, hvad ejerne ønsker.
Annonce

Udlejning: Der er mangel på udlejningssommerhuse i Danmark, og som konsekvens går Danmark glip af turismeindtægter både i lokalområderne og i statskassen.

Sådan kan budskabet fra udlejningsportalen Campaya kort opsummeres. Portalen samler sommerhuse udbudt til leje fra både private og bureauer i sin søgemaskine og havde denne sommer en belægningsprocent på 99 af sine små 30.000 sommerhuse i juli.


De vil simpelthen gerne have, at deres huse står klar, når de lige har lyst, og udlejningsfirmaer planlægger jo med lange tidshorisonter. De gider ikke, at andre går og roder i deres private ting.

Johs Christian Johansen, formand Fritidshusejernes Landsforening


Campaya mener, at det er problematisk, at der ikke er mulighed for at byde endnu flere turister velkommen.

- Selvfølgelig skal vi være glade. Man skulle da være et skarn, hvis man ikke havde armene i vejret lige nu, men vi synes også, at det er ærgerligt, at der ikke er flere, der har haft mulighed for at komme ud, siger stifteren af portalen, Claus Pedersen.

I Danmark er der i alt knap 230.000 sommerhuse, hvoraf cirka 40.000 bliver udlejet. Claus Pedersen frygter ikke, at endnu flere turister ville få en negativ effekt, hvis flere sommerhusejere begyndte at udleje.

- Det løfter lokalområderne, når der kommer mange turister, som bruger penge. Naturligvis er der fordele og ulemper, men jeg tror ikke, at det ville skabe for meget trængsel, for sommerhusene ligger der jo i forvejen, siger han.

Annonce

Ejernes eget valg

I Fritidshusejernes Landsforening mener formand Johs Christian Johansen ikke, at man skal blande sig i, hvad sommerhusejerne har lyst til. Foreningen repræsenterer grundejerforeninger fra hele landet - herunder også fra Kolding, Haderslev, Tønder og Sønderborg - og har ikke nogen holdning til, om der skal udlejes i større eller mindre omfang.

- Det må ejerne jo selv bestemme. Hvis du har et sommerhus og ikke bryder dig om, at der er en masse andre mennesker, som bruger det, så udlejer du det jo ikke, siger Johs Christian Johansen.

Han medgiver, at turister er med til at holde de lokale forretninger kørende, men han er samtidig i tvivl om, hvor meget det gør sig gældende. Han sammenligner det med, når han selv kører på skiferie til Norge og fylder sin bil med madvarer fra Danmark. Han tror, det samme gør sig gældende for en tysk familie, som drager til Sydjylland.

En anden vigtig faktor for mange sommerhusejere er ifølge Johs Christian Johansen, at de gerne vil have muligheden for spontant at køre afsted.

- De vil simpelthen gerne have, at deres huse står klar, når de lige har lyst. De gider ikke, at andre går og roder i deres private ting, siger han.

Annonce

Skattefrit beløb

Normalt skal en sommerhusejer ikke betale skat af de første 41.800 kroner af lejeindtægterne, hvis huset er udlejet gennem et bureau. På grund af corona er dette beløb i år øget til 60.000 kroner.

For at lokke flere sommerhusejere til at udleje, foreslår Campaya konkret at gøre denne ordning permanent. Dette vil få flere til at investere i sommerhuse med henblik på udlejning, mener portalen.

Fritidshusejernes Landsforening mener ikke, at det er fair, at der gøres forskel på, om ejerne benytter et bureau eller ej. Udlejes et sommerhus privat er det nemlig kun de første 11.500 kroner, der er skattefrie.

Formand Johs Christian Johansen er tøvende med at erklære sig enig i Campayas forslag.

- De fleste husejere er jo glade for fradrag af enhver art, så jeg ville nok skuffe mine medlemmer, hvis jeg sagde, at det ikke var en god idé. Men man skal også gøre sig klart, at pengene så skal findes et andet sted. Så jeg tør ikke gøre mig klog på, hvilken effekt det ville have, siger han.

Ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening genererer et sommerhus, der er sat til udlejning, i gennemsnit 300.000 kroner om året i samlede turismeindtægter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Rideklub aflyser stævne efter henvendelse fra politiet: - Vi synes, det er til grin

Fredericia

Skrappe coronaregler omdirigerer ridestævne til Fredericia: - Vi lægger op til 'kom, rid, skrid'

CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Fredericia For abonnenter

Fredericia skal have flere uddannelser: 60 mio. kroner sat i spil til campus i Kanalbyen

Annonce