Annonce
Kultur

Præst om de åbne kirker: - Det er mærkeligt, at vi skal have en særstatus

Birgitte Rosager Møldrup sognepræst Vindelev Kollerup Kirke Foto: Mette Mørk
Torsdag aften kom der igen nye regler for kirkerne. Kravet til gulvplads er firedoblet. Men en præst siger, at det værste er, at man overhovedet må holde gudstjenester.

Vejle: Kirkerne får ikke de store problemer med de nye arealkrav, som Kirkeministeriet kom med torsdag aften i et forsøg på at begrænse udbredelsen af coronasmitte. For mange kirkegængere vil eller tør ikke gå i kirke under de nuværende forhold.

Fremover skal der være 7,5 kvadratmeter gulvareal per deltager i de kirkelige handlinger. Personalet i kirken tæller ikke med. Reglerne gælder for alle trossamfund.

I Bredballe Kirke må man for eksempel være 21. Her har man valgt at holde dét, der kaldes "åben kirke".

Annonce

Problemer med begravelser

- Det er en fri form, hvor vi ikke er så bundet af liturgiens regler for, hvordan gudstjenesten skal afvikles. Det giver mulighed for at opleve kirkerummet, men man behøver ikke være der den halve time, hvis man ikke tør. Man kan komme og gå. Vi har oplevet stor forståelse hos menighed. Jeg tror, det gør mest ondt på præsterne, at det ikke bliver så højtideligt, fortæller menighedsrådsformand Karen Klint.

Hun forudser dog, at der vil være yderligere vanskeligheder i forbindelse med begravelser, men der har de største kirker allerede meldt sig klar til at "udlåne" lokalerne.


Det største problem er faktisk, at vi overhovedet må holde gudstjenester. Man ser store annoncer om alt det, man bør udskyde. Man kan altså godt udskyde en gudstjeneste. Jeg synes, vi kommer til at stå i et dårligt lys som kirke. Det er mærkeligt, at vi skal have en særstatus.

Birgitte Rosager Møldrup, sognepræst Kollerup-Vindelev


I Sct. Nicolai Kirke er der efter de nye regler plads til 60, i Søndermarkskirken op til 26 og i Løget Kirke op til 35, når sidelokaler tælles med. Menighedsrådsformand Christian Møller vurderer, at det ikke kommer til at give problemer.

I øvrigt holder man Sct. Nicolai Kirke ekstra åbent, men der skal gæsterne dog være opmærksomme på, at der trods det store rum må være maksimalt fem personer i rummet ad gangen, når der ikke er kirkelige handlinger.

Annonce

Kirken i dårligt lys

Heller ikke sognepræsten ved to af de mindste kirker i provstiet, Birgitte Rosager Møldrup fra Kollerup og Vindelev sogne, forudser pladsproblemer, selv om der kun er plads til 20 i Kollerup og 16 i Vindelev.

- Det største problem er faktisk, at vi overhovedet må holde gudstjenester. Man ser store annoncer om alt det, man bør udskyde. Man kan altså godt udskyde en gudstjeneste. Jeg synes, vi kommer til at stå i et dårligt lys som kirke. Det er mærkeligt, at vi skal have en særstatus. Men der kommer nok alligevel ikke nogen til gudstjenesterne. De tør ikke. Når vi lægger optagelser fra kirken på nettet, er det også et signal om støtte til, at det er i orden at blive hjemme. Ens vandring mod Gud er ikke kun en vandring gennem en kirkedør. Den vandring går ikke i stå, selv om kirken måtte være lukke, siger Birgitte Rosager Møldrup.

Annonce

Frustrerende tid

Vinding er også en af provstiets mindste kirker. Her bliver der i henhold til de nye restriktioner kun plads til cirka 17 kirkegængere. Før jul kom der op mod 24 i kirke om søndagen, fortæller sognepræst Maria Gitz Christiansen.

Hun har det ikke godt med situationen for kirkerne lige nu.

- Det er dybt frustrerende, at restriktionerne hele tiden bliver meldt ud i sidste øjeblik. Før jul betød det, at en helt uges arbejde røg lige i skraldespanden, fortæller hun.

Præsten synes især, det er svært at skulle videreformidle reglerne til de pårørende i forbindelse med bisættelser og begravelser.

- Det er ikke nemt, for jeg kan se, hvor meget det betyder for dem.

Og så mener Maria Gitz Christiansen, som sin kollega i Kollerup/Vindelev, at man burde have en principiel diskussion om kirkens position i den nuværende corona-situation.

- Når man får at vide i samfundet, at man skal holde sig så meget hjemme, som muligt, så tror jeg, det giver en forvirring i forhold til, om man kan komme i kirke, siger sognepræsten og tilføjer:

- Jeg er enig i, at kirken skal være der, hvor nøden er, men det er lidt svært at navigere i lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Sydjylland For abonnenter

Syddanmarks corona-general ånder lettet op: - Det er ikke gået så galt, som vi frygtede

Annonce