Annonce
Debat

Præster skal ikke lege pårørende

Anders Kjærsig

Hvad er præstens rolle? Sådan kunne man starte. Ifølge flere præster og professorer er det at udføre praktisk kristendom. Praktisk kristendom er at praktisere og vise i praksis, at man er et godt kristent menneske og gør gode kristne handlinger. Hvad det går ud på, er der ingen, som ved. Det må være det modsatte af teori. Praksis er at handle og ikke tænke. Der er noget filantropisk i denne tankegang. Man skal sørge for menigheden i ordets dobbelte betydning: Gøre og sørge - altså sorg og handling.

Præstens rolle er med andre ord ikke blot at sørge for gudstjenesten, men sørge for, at menigheden kommer til gudstjenesten. Men skal præsten sørge for, at menigheden tager del i gudstjenesten? Det mener jeg ikke. Der er noget ufolkeligt i denne tankegang. Man umyndiggør folket ved at overhale ansvaret. På den måde bliver præsten, der burde være professionel, til ikke blot pårørende, men påkørende. Vedkommende overtager ansvaret for menighedens kirkegang. De tre p'er blandes sammen: Præst, professionel og pårørende. Det er lige sket i Aarhus.

Sagen handler om Møllevangskirken, hvor en præst har skildret en bisættelse på Facebook. Hun opfordrer WWW til at komme til handlingen, nogle for at bære kisten, andre for at deltage og gerne tage blomster med. Hun mener, at afdøde er så ensom, at hun er nødt til at invitere det abstrakte publikum fra det abstrakte World Wide Web, skønt ingen kender vedkommende, og vedkommende ikke kender WWW. Gad vide, hvem det er? Hun taler om fællesskab. Men er dette et fællesskab? Igen: Er det præstens opgave at spille pårørende og skildre en bisættelse på nettet og invitere hele verden til Møllevangskirken? Hvad vil hun egentlig med det? Det virker en smule selviscenesat. Gad vide om afdøde ønskede dette?

Præsten skal ikke samle menigheden, men samles om menigheden. En dygtig præst er lige præcis så professionel, at vedkommende holder sig fra at intimidere menigheden med egne idiosynkrasier; invitere, skrive på Facebook, overtage andres følelse osv. Det er sådan, man mister sin pastorale rolle. En præst skal være professionel, sørge for at gøre tingene ordentligt; en præst skal kunne holde sin mund på rette tidspunkt; en præst skal have empati og forstå andres følelser uden at identificere sig med dem; en præst skal være folkelig, kunne tale med mennesker, uden at miste sin faglighed.

Når en præst begynder at reklamere med en bisættelse på nettet og søger både bærere og menighed, så er der ikke langt til overgreb, blufærdighedskrænkelse og manglende sans for integritet. Hvem ved egentlig, hvem der er hvem? Hvem er den døde, og hvem er menigheden? Det fortaber sig i præstens rolle. Hvad er folkelighed? Præsten bliver ikke blot præst, men mediator mellem afdøde og pårørende. Det er ikke præstens rolle. Man kunne jo spørge: Hvad vis afdøde har nogle skjulte venner, præsten ikke kender, og som afdøde har chikaneret, og vennerne derfor ikke ønsker at være tilstede til handlingen? Kender præsten alle disse skjulte motiver? Kan præsten sådan uden videre overtage andres følelsesmæssige og relationelle opgaver?

Det er svært at lege pårørende, når man skal være professionel. Præstens største opgave er derfor at lede gudstjenesten. Men den samme store opgave er at respektere urørlighedszoner og dog kunne være nærværende.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brandfolkene rykkede ud tre gange i streg: Lejlighed udbrændte

Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

112

Endnu en nattetur for brandvæsenet: Bil udbrændte i skov

112

Flammer åd villa ved Pjedsted – nu er resultat af brandundersøgelse kommet

Annonce