Annonce
Vejle

Presset psykiatri frustrerer politiker: Jeg kan ikke leve med tomme pladser

De 15 særlige sengepladser til svært psykisk syge på Vejles psykiatriske afdeling bliver ikke brugt tilstrækkeligt. Derfor skal de flyttes, mener Gitte Frederiksen (V). Arkivfoto: Michael Svenningsen
Kommunen betaler fire milioner kroner til 15 særlige psykiatriske sengepladser, som knap bliver brugt. Til gengæld er der pres på akutpladserne på Sukkertoppen. Det vil Gitte Frederiksen (V) lave om på.
Annonce

Vejle: På psykiatrisk afdeling i Vejle har der siden marts 2018 stået 15 særlige sengepladser, som er reserveret til de alvorligt psykisk syge, som er farligst for deres omgivelser.

Men kun halvdelen af pladserne har indtil videre været i brug. Og det frustrerer blandt andre formanden for voksenudvalget i Vejle Kommune, Gitte Frederiksen (V), som også sidder i psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark.

Hun er ikke mindst frustreret, fordi der er stor efterspørgsel på sengepladser i den almindelige psykiatri i Trekantområdet, hvor der kun er én seng per 2500 indbyggere. I resten af landet er gennemsnittet én seng per 2200 indbyggere.

- I Vejle må vi nærmest afvise nogen i den almene psykiatri, mens der er tomme pladser på den særlige afdeling. Vi er af staten pålagt at betale fire millioner kroner til de tomme psykiatripladser. Det kan vi ikke leve med, mener hun.

Derfor vil Gitte Frederiksen nu arbejde for,at ændre på de 15 særlige sengepladsers status, så de kommer til at høre under den almene psykiatri i stedet for. Det kan ske, mener hun, i forbindelse med, at politikerne alligevel skal se på kapaciteten på psykiatriområdet i hele regionen.

- Det er helt oplagt at gøre det på denne her måde, når vi mangler pladser i den almene psykiatri i Vejle. Det er smidigt, og så kan vi flytte de 15 særlige pladser til Odense Universitetshospital som en midlertidig løsning.

Annonce

Akutophold er blevet afkortet

Lokalpolitikeren håber, at denne omstrukturering af sengepladserne samtidig kan give luft for de 10 akutpladser, som Vejle Kommune tilbyder sine borgere på Sukkertoppen.

Her oplever man et stigende pres på akutopholdene. Hvor der i 2012 var 185 borgere, der gjorde brug af pladserne, var det 245 i 2018.

Det betød, at man i 2018 havde fokus på, at akutopholdenes varighed skulle afkortes, hvor det var muligt. Selvom et akutophold er lagt op til at kunne vare fem døgn, har man meldt ud, at opholdet helst ikke skal vare længere end tre døgn.

Det har til gengæld haft den negative sideeffekt, at de borgere, der kommer omkring Sukkertoppen på et akut ophold, generelt er i ringere trivsel, når de bliver sendt hjem, end tidligere.

Dermed er effekten af akutopholdet ikke lige så god, som den var, de borgerne måtte blive i længere tid, viser en undersøgelse, som blev fremlagt for voksenudvalget i denne uge.

Annonce

Vi hjælper flere

Gitte Frederiksen mener dog, at de, der har særligt behov for hjælp, får lov at blive i den tid, der er nødvendig.

- Samtidig kan vi se, at vi hjælper flere ved at gøre opholdene kortere, påpeger hun og fortsætter:

- Men der er flere søgninger til de ti pladser, og presset er blevet større. Så jeg håber, at en ny psykiatriplan kan tage noget af det pres, vi oplever på Sukkertoppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Partier har fremlagt nyindgået budgetforlig: Genlæs opdateringer fra pressemødet her

Fredericia

Nye tal fra Statens Serum Institut: Flere nye smittede - men Fredericia fortsætter ned ad liste

Annonce