Annonce
Fredericia

Prisen er vigtig, men ikke så vigtig som kvaliteten

Søren Hansen og hans tømrerfirma Erritsø Tømreren har holdt til på Erritsø Bygade 26 i 15 år om en måned. Men det er først for nyligt, at han har fået skilt op.Foto: Charlotte Nygaard
Søren Hansen har været tømrer, siden han var 16 år. I dag er han 49 år. For 15 år siden valgte han at gå i sin fars fodspor som selvstændig tømrer.

- Jeg stammer ud af en familie, hvor vi i generationer har været håndværkere, fortæller Søren Hansen, der 22. marts i år kan fejre sit 15 års jubilæum som Erritsø Tømreren.

Et hus i tujatræ

Sørens farfar var tækker, og det gamle tækkerværktøj er stadig i Sørens eje. Forkærligheden for gammelt håndværk ligger da også hos Søren Hansen, der har sit hus fra 1867 på Erritsø Bygade at øve sig på. Inden for det gule hus' fire vægge er der blevet reetableret tilbage til det oprindelige udseende fra midten af 1800-tallet med blandt andet træpaneler på vægge.

- Jeg plejer at sige, at jeg laver alt fra den knirkende dør til tilbygninger. Blandt andet udskifter jeg vinduer og døre, lægger nyt tag, bygger nyt køkken, bryggers, stern, tagrender, gulve, carporte, redskabsrum, træterrasser og efterisolerer, siger han.

Én gang har han som selvstændig tømrer oplevet at bygge et hus helt fra bunden. Det står på Røjborgvej og tilhører skovfogeden.

- Huset er opført i tujatræ, som skovfogeden selv havde fældet i Vojens og fået udskåret ved savværk. Det er en meget flot og speciel bygning, som står i sølvsort i dag. Tuja er jo hårdført træ, der kan stå i 75 år uden behandling. Huset på Røjborgvej har indtil videre stået i 22 år uden behandling eller reparationer, siger han med slet skjult stolthed.
Selv om han er glad for livet som selvstændig og valgte at blive egen herre for fleksibilitetens skyld, er det ikke uden udfordringer i dag.
Annonce

Møder kunder i brugsen

- Tiderne skifter jo hele tiden i byggebranchen. I dag er vi nok på samme niveau, som vi var i 1980'erne, hvor vi også havde en økonomisk krise. Efterdønningerne af Kartoffelkuren dengang var, at pris betød mere end kvalitet, og det ser vi desværre også en tendens til i dag. Folk er i hvert fald meget opmærksomme på pris, siger han og uddyber:

- Folk googler også meget mere efter tømrere og forhører sig hos flere, før de vælger håndværker. Det er naturligvis udmærket at være prisbevidst, men glæden ved en lavere pris kan lynhurtigt blevet meget kortere end glæden ved den lavere kvalitet.

Som håndværker i sit eget lokalområde har han for længst besluttet sig for, hvilke nedre grænser han har i den henseende, også selv om det må betyde, at han i ny og næ må takke nej til en opgave.

- Det er vigtigt for mig, at jeg kan stå inde for det, jeg laver. Det skal man jo vide, når man hyrer den lokale håndværker. Det er de allerfærreste, der laver dårligt arbejde, for man har jo ikke videre lyst til at stå oppe i brugsen sammen med sine utilfredse kunder, siger han med et glimt i øjet.
Annonce

Regler, regler og regler

Det at kunne stå inden for sit arbejde er også en væsentlig grund til, at han ikke har ansatte. Men også de mange regler som selvstændig af holder ham fra at ansætte medarbejdere.

- Det er absolut ikke blevet nemmere at være selvstændig med årene. Der er rigtigt mange regler, og der kommer hele tiden nye til, siger han.

For 15 år siden var det kutyme, at den lokale tømrer var det naturlige valg, når noget skulle istandsættes eller repareres på offentlige bygninger i lokalområdet. Det er det ikke længere. I dag skal sådanne opgaver i EU-udbud.

I det hele taget er det at være selvstændig håndværker i langt højere grad omfattet af jura.

- Jeg følger jævnligt kurser for at holde mig opdateret både om den faglige, men også juridiske viden. Det seneste kursus, jeg har taget, er et tagkursus. Som tømrer er du nemlig ansvarlig for, at efterisoleringen af taget er i orden, når du lægger nyt tag. Hvis du ikke har sørget for, at efterisoleringen er gjort efter reglerne, er du erstatningspligtig, har en ny dom netop afgjort, siger han.
Han har dog sørget for at holde sig medlem af Dansk Byggeri og BygGaranti, som er hans kvalitetssikring over for kunderne.
Annonce

Næste generation sikret

Om en måned kan han notere sig sine første 15 år som selvstændig. Hvad fremtiden bringer for Erritsø Tømreren, må tiden vise.

- Min yngste søn er faktisk på lærlingekontrakt hos mig, men er lånt ud til et andet håndværkerfirma, så han ikke skal gå op ad mig. Så det ser ud til, at håndværkerfaget tager endnu en generation Hansen i Erritsø, siger han med et smil.
Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

Fredericia

Reaktioner efter meningsmåling: Træls start for vagthund, borgmester har misundelige kolleger, og K jagter tredobling

FC Fredericia

Træner Michael Hansen savnede mod og beslutsomhed: Det kom, og så tog FC Fredericia tre point med hjem fra Esbjerg

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

FC Fredericia For abonnenter

Det var solidt mere end prangende: En enkelt FC Fredericia-spiller stak dog ud

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

FC Fredericia

Se videoanalyse og højdepunkter: FC Fredericia sled sig tilbage og til dramatisk sejr - sejrsmålet scoret næsten fem minutter inde i tillægstiden

Middelfart For abonnenter

Padelcenter i Middelfart tæt på åbning: Spil på to udendørs baner til halv pris den første måned

Fredericia

Jeg tør ikke sige det til de andre i klassen: Karen er teenager og biseksuel

Annonce