Annonce
Fredericia

Prisen er vigtig, men ikke så vigtig som kvaliteten

Søren Hansen og hans tømrerfirma Erritsø Tømreren har holdt til på Erritsø Bygade 26 i 15 år om en måned. Men det er først for nyligt, at han har fået skilt op.Foto: Charlotte Nygaard
Søren Hansen har været tømrer, siden han var 16 år. I dag er han 49 år. For 15 år siden valgte han at gå i sin fars fodspor som selvstændig tømrer.

- Jeg stammer ud af en familie, hvor vi i generationer har været håndværkere, fortæller Søren Hansen, der 22. marts i år kan fejre sit 15 års jubilæum som Erritsø Tømreren.

Et hus i tujatræ

Sørens farfar var tækker, og det gamle tækkerværktøj er stadig i Sørens eje. Forkærligheden for gammelt håndværk ligger da også hos Søren Hansen, der har sit hus fra 1867 på Erritsø Bygade at øve sig på. Inden for det gule hus' fire vægge er der blevet reetableret tilbage til det oprindelige udseende fra midten af 1800-tallet med blandt andet træpaneler på vægge.

- Jeg plejer at sige, at jeg laver alt fra den knirkende dør til tilbygninger. Blandt andet udskifter jeg vinduer og døre, lægger nyt tag, bygger nyt køkken, bryggers, stern, tagrender, gulve, carporte, redskabsrum, træterrasser og efterisolerer, siger han.

Én gang har han som selvstændig tømrer oplevet at bygge et hus helt fra bunden. Det står på Røjborgvej og tilhører skovfogeden.

- Huset er opført i tujatræ, som skovfogeden selv havde fældet i Vojens og fået udskåret ved savværk. Det er en meget flot og speciel bygning, som står i sølvsort i dag. Tuja er jo hårdført træ, der kan stå i 75 år uden behandling. Huset på Røjborgvej har indtil videre stået i 22 år uden behandling eller reparationer, siger han med slet skjult stolthed.
Selv om han er glad for livet som selvstændig og valgte at blive egen herre for fleksibilitetens skyld, er det ikke uden udfordringer i dag.
Annonce

Møder kunder i brugsen

- Tiderne skifter jo hele tiden i byggebranchen. I dag er vi nok på samme niveau, som vi var i 1980'erne, hvor vi også havde en økonomisk krise. Efterdønningerne af Kartoffelkuren dengang var, at pris betød mere end kvalitet, og det ser vi desværre også en tendens til i dag. Folk er i hvert fald meget opmærksomme på pris, siger han og uddyber:

- Folk googler også meget mere efter tømrere og forhører sig hos flere, før de vælger håndværker. Det er naturligvis udmærket at være prisbevidst, men glæden ved en lavere pris kan lynhurtigt blevet meget kortere end glæden ved den lavere kvalitet.

Som håndværker i sit eget lokalområde har han for længst besluttet sig for, hvilke nedre grænser han har i den henseende, også selv om det må betyde, at han i ny og næ må takke nej til en opgave.

- Det er vigtigt for mig, at jeg kan stå inde for det, jeg laver. Det skal man jo vide, når man hyrer den lokale håndværker. Det er de allerfærreste, der laver dårligt arbejde, for man har jo ikke videre lyst til at stå oppe i brugsen sammen med sine utilfredse kunder, siger han med et glimt i øjet.
Annonce

Regler, regler og regler

Det at kunne stå inden for sit arbejde er også en væsentlig grund til, at han ikke har ansatte. Men også de mange regler som selvstændig af holder ham fra at ansætte medarbejdere.

- Det er absolut ikke blevet nemmere at være selvstændig med årene. Der er rigtigt mange regler, og der kommer hele tiden nye til, siger han.

For 15 år siden var det kutyme, at den lokale tømrer var det naturlige valg, når noget skulle istandsættes eller repareres på offentlige bygninger i lokalområdet. Det er det ikke længere. I dag skal sådanne opgaver i EU-udbud.

I det hele taget er det at være selvstændig håndværker i langt højere grad omfattet af jura.

- Jeg følger jævnligt kurser for at holde mig opdateret både om den faglige, men også juridiske viden. Det seneste kursus, jeg har taget, er et tagkursus. Som tømrer er du nemlig ansvarlig for, at efterisoleringen af taget er i orden, når du lægger nyt tag. Hvis du ikke har sørget for, at efterisoleringen er gjort efter reglerne, er du erstatningspligtig, har en ny dom netop afgjort, siger han.
Han har dog sørget for at holde sig medlem af Dansk Byggeri og BygGaranti, som er hans kvalitetssikring over for kunderne.
Annonce

Næste generation sikret

Om en måned kan han notere sig sine første 15 år som selvstændig. Hvad fremtiden bringer for Erritsø Tømreren, må tiden vise.

- Min yngste søn er faktisk på lærlingekontrakt hos mig, men er lånt ud til et andet håndværkerfirma, så han ikke skal gå op ad mig. Så det ser ud til, at håndværkerfaget tager endnu en generation Hansen i Erritsø, siger han med et smil.
Annonce
Fredericia For abonnenter

Flyttede fra 11. sal på Amager til Fredericias ældste bolig: Nordstjernens nye beboere sætter stor ære i historien

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Drømmer du om et elektronik-job? Elgiganten har mange ledige stillinger i nyt varehus

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Fredericia

Kontrakt underskrevet: Derfor bliver nye tennis- og padelhaller forsinket i Erritsø

Erhverv

Barndomsvenner vil gøre din bil skinnende ren: Nu er jagten gået ind efter en garage

Alarm 112

Ung mand ramt af uheld: Nyindkøbt bil udbrændte på vej hjem

Fredericia For abonnenter

Lise Gerdes er 'mor' til mange ude i verden: - Man bliver mødt af det, man selv sender ud

Alarm 112

Nu er brandtomt undersøgt: Flammerne har gjort hellested ubrugeligt

Fredericia

Borgmester vil bruge 30 millioner kroner mere på Fredericia Vold

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Alarm 112

Hellested skal genopbygges hurtigst muligt: Enhedslisten spiller ud med to mio. kr. til løsning

Fredericia For abonnenter

Analyse om borgmesterkæden: Flere vil være kalif i stedet for kaliffen

Middelfart

Konditor storhitter med både chokolade og bryggeri i baglokalet: - Vi satte de første 500 øl til salg, og på en uge var alt udsolgt

Annonce