Annonce
Kolding

Producent af juletræer: Vores sæson bliver afgjort om sommeren

Simon Clausen, der er fastansat på Rolles Mølle, hiver julegtræet gennem nettet, så Thomas Sørensen og Anton kan få det med hjem. - Vi har været her de seneste tre år sammen med mit firma, som bruger det som en tradition. Vi har selv været ude og hente træet, for man skal da lige se det falde som en del af oplevelsen, siger Thomas. Foto: John A. Petersen
Markedet for juletræer er presset af overproduktion, og derfor er det kun de bedste træer, som kan sælges. Det forklarer Jørn Gregersen fra Rolles Mølle, der har produceret 25.000 træer til denne jul. Han fortæller, at det er om sommeren, at julesalget reelt bliver afgjort.
Annonce

Lunderskov: I juletræsbranchen gror træerne ikke ind i himlen i disse år. Efter nogle gode år er der opstået overproduktion i Europa, og det kan mærkes over alt. Også i Lunderskov hvor Rolles Mølle har en igangværende produktion af 400.000 juletræer. Af dem er 25.000 træer klar til at blive solgt i år. 99 procent af træerne sende til eksempelvis Rusland, Tyskland, Sverige og Holland.

- Når der er overproduktion, sådan som vi oplever det i disse år, så er det kun de bedste træer, man kan sælge. Dem er vi heldigvis gode til at levere. Vores sæson bliver reelt afgjort i juni, hvor vi er omkring alle træerne for at nippe grene, klippe toppe og i det hele taget sørge for, at de bliver så fine som overhovedet muligt, siger Jørn Gregersen, der er indehaver af Rolles Mølle.

Han tilføjer:

- Mange tror, at når man arbejder med juletræer, så planter man et træ og kommer igen for at fælde det, når der er gået ti år. Men sagen er, at vi er omkring det enkelte træ syv-otte gange om året, hvor vi klipper og beskærer. Det er rent gartnerhåndværk at lave juletræer.

Jørn Gregersen vurderer, at omkring 2/3 af træerne opnår en standard, så de kan sælges på det pressede marked. Resten klippes op til pyntegran, der sælges til blandt andet kirkegårde.

Juletræer

Der er salg af juletræer mange steder. Man kan eventuelt kigge efter en adresse i nærheden på www.fældselvjuletræ.dk hvis man mangler årets juletræ.

Familien Gregersen overtog i 1992 den historiske møllegård "Rolles Mølle", som med sine 180 hektarer og ideelle jordbundsforhold er ideel til dyrkning af nordmannsgran. Se mere på www.rollesmoelle.dk

Ifølge Wikipedia har juletræet sin oprindelse i Tyskland, hvor de første lokale historier om juletræer dukkede op i løbet af 1500-tallet fra byer som Bern, Freiburg og Strasbourg. Det allerførste juletræ man har kilder for var et grantræ i Freiburg som en bager hængte slik på.

Annonce

En ok sæson

Mange af de udenlandske aftagere har han handlet med i 20-25 år, så de har fuld tillid til, at han sender dem fine træer, men nye opkøbere kommer forbi i august og september, så der skal træerne se attraktive ud. Selv om andre lande også selv producerer juletræer, så er der efterspørgsel efter nordmannsgran, som trives godt i det danske klima.

- Nordmannsgran holder længere på nålene, og det kan man også godt lide i udlandet. Vi pakker de sidste træer nu, og så er eksporten overstået for i år. Det ender som en middelgod sæson, og det skal man nok være ok tilfreds med, sådan som markedet er i øjeblikket, siger Jørn Gregersen.

Træerne til eksport gøres klar over en periode på en måned, for der er vidt forskellige traditioner at tage hensyn til i de enkelte lande, forklarer Jørn.

- Hollænderne har eksempelvis tradition for at købe deres juletræ før den 5. december, hvor de fejrer Sankt Nikolaus Dag, mens man i Schweiz først køber juletræ de sidste ti dage før jul. Det er egentlig fint for os, for det betyder, at sæsonen strækker sig over flere uger, så vi har bedre tid til at nå det hele.

Annonce

Travlt næste weekend

Før han og holdet på Rolles Mølle kan puste ud, er der dog det hjemlige salg af juletræer. Det er begyndt de første to adventssøndage, men næste weekend bliver der for alvor travlt, vurderer Jørn Gregersen.

- Sådan plejer det at være. Især hvis vejret er fint. Så kan vi godt komme op på et par tusinde kunder i løbet af den tredje weekend i december.

Når det regner og rusker, er der mange, som napper et træ fra gårdspladsen, men den gamle familietradition med selv at hanke op i sav og unger, den går aldrig af mode, siger Jørn Gregersen.

- Det er især børnefamilier, som synes, at det hører med til oplevelsen, at man selv går ud og fælder sit træ.

Selv om 25.000 træer lyder af meget, så er Rolles Mølle i den store sammenhæng en mindre producent, forklarer Jørn Gregersen, der var søndagens hold på gården sammen med hustruen Birthe og Simon Clausen. Foto: John A. Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Iltsvind og fiskedød i Lillebælt

Annonce