Annonce
Erhverv 112

Produktionen kører fortsat: Fiskefabrik holder skindet på næsen

På fiskefabrikken Insula på Tungevej i Hvide Sande er der er omkring 40 ansatte, som for tiden er godt beskæftiget med at levere friske forsyninger til dagligvarekæden Coops mange butikker rundt om i Danmark. Arkivfoto: Mads Dalegaard
På fiskefabrikken Insula i Hvide Sande er der fortsat fast arbejde til omkring 40 ansatte, men direktøren erkender, at 'det er lidt hektisk i øjeblikket' på grund af coronakrisen.

Hvide Sande: Jesper Kold Sørensen, administrerende direktør i Amanda Seafoods A/S, priser sig lykkelig for, at koncernen her i 2020 har en fast aftale om at levere fiskeprodukter til dagligvarekæden Coop med forretninger som Kvickly, SuperBrugsen og Fakta under paraplyen.

Kontrakten er med til at sikre, at der fortsat er fuld bemanding med omkring 40 ansatte på fiskefabrikken Insula på Tungevej i Hvide Sande.

- Det er lidt hektisk i øjeblikket. Indtil videre har vi været rimeligt krise-resistente, for det salg, der er til dagligvarehandlen, er intakt og stigende, siger Jesper Kold Sørensen.

Til gengæld smitter coronakrisen af på det, der går under begrebet foodservice - det vil sige levering af fisk til primært hoteller, restauranter, caféer og kantiner:

- Det begynder at kunne mærkes, at Danmark er lukket mere og mere ned - først i det offentlige og nu også i det private erhvervsliv. Men indtil videre holder vi skindet på næsen, tilføjer Jesper Kold Sørensen.

Det er lidt hektisk i øjeblikket. Indtil videre har vi været rimeligt krise-resistente, for det salg, der er til dagligvarehandlen, er intakt og stigende.

Jesper Kold Sørensen, adm. direktør, Amanda Seafoods

Fiskediske lukkes ned

Hos Amanda Seafoods, der er ejet af den norske koncern Insula, er der normalt også godt gang i eksporten til især Sydeuropa, men i denne tid er det svært at få kunder på krogen:

- Efterspørgslen udebliver. De betjente diske med friske fisk bliver lukket ned rundt om i Europa for at begrænse smittefare. Fødevarer smitter ikke, men det er mere processen omkring det, siger Jesper Kold Sørensen.

Han siger videre, at der til gengæld er øget efterspørgsel på frost og konserves i disse tider:

- Vi har selvfølgelig en tilbagegang på eksport og salg til foodservice, men det bliver konverteret med salg til detailhandlen i pænt omfang, fastslår Jesper Kold Sørensen og tilføjer:

- Vi kører stadig med fuld bemanding og i højt gear. Men vi tager en dag ad gangen og tager bestik af situationen. Indtil videre er vi fortrøstningsfulde. Der er bestemt nogle, der er hårdere ramt, end vi er.

Annonce

Store konsekvenser

Generelt er fiskerierhvervet hårdt ramt under coronakrisen. I forrige uge satte fiskeskipper Jens Frich, der - i kompagniskab med fire andre - råder over en fiskeflåde på fem fartøjer i Hvide Sande, ord på situationens alvor:

- Tre af skibene fisker hummere, og vi forsøger at kæmpe os igennem, men det er ikke nemt. Vi kan ikke afsætte som normalt, da 80 procent af salget af hummere er til Italien.

Torsdag i denne uge kom der så en direkte opfordring fra Danmarks Fiskeriforening til de danske fiskere om at indstille det direkte fiskeri efter jomfruhummere:

- På grund af corona-krisen er markedet i EU for jomfruhummerne forsvundet til det rene ingenting. Det giver ikke mening med et direkte fiskeri på jomfruhummere, når ingen vil købe dem. Det er ingen let beslutning og det vil få store konsekvenser for fiskerne, men det er nødvendigt, hvis vi skal sikre vores fremtidige fiskeri, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce