Annonce
KLUMME

Provsten dykker ned i fodboldens dybe hemmeligheder: 'Hjernevask er en sørgelig ting!'

Se, det er raske drenge med god forstand og dyb indsigt! - skal man tro denne uges lørdagsbandit... Arkivfoto: Annelene Petersen

Han hedder Brian. Det er min søsters svigersøn. Hun er glad for ham, og han er glad for hende, så der er ikke noget der. Det er for så vidt, som det skal være.

Brian er helt uden skyld i navnevalget. Af gode grunde var han ikke sig selv bevidst så tidligt. I øvrigt er vi jo kun ganske få, der kan huske fra samme øjeblik, hvor vi trådte ud af moders liv. I al beskedenhed hører jeg til den sidste kategori.

Jeg kan for eksempel huske, at vores huslæge, dr. Belter, bandede uklogt, fordi det trak ud med min fødsel. Det var der en grund til. Jeg vendte forkert - upside-down. Jeg var en såkaldt sædefødsel. Det vil sige, at jeg kom ud med halen først, eller hvad man nu har frimodighed til at kalde det fænomen.

Annonce

Ikke for at stille mig an, men jeg læste en dag, at også Einstein, Mozart og Maradona og Henry From alle var bedårende resultater af en sædefødsel!

Det var et sidespring. Til gengæld vil jeg ikke lægge skjul på, at jeg blev noget forstyrret af doktorens upassende sprogbrug i mine anstrengelser med at krybe ud i verden Men så var det, at jeg fik øje på de to fine broderier i soveværelset derhjemme, og det drev mig den sidste alen vej ud i livet.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Det ene broderi hang over fars seng. Der stod ”Alt af nåde”. Det var han svært glad for. Det gav lyse udsigter i efterkrigsårene, sagde han i trofast tillid til Guds nåde!

Over mors seng var der også et smukt broderi, hvor der stod: ”Gud giver os nødderne, men han knækker dem ikke for os.” Det var fint nok for mor. Det passede til hendes temperament og gå-på-mod.

Jeg kan huske, at jeg længe ledte efter skriftstedet i Bibelen, indtil det gik op for mig ved læsning af andre dele af verdenslitteraturen, at det ikke var et skriftsted fra den store bog, men derimod en livsklog betragtning af H.C. Andersen. De to proklamationer gjorde hele forskellen. Et forårskådt skrig, og jeg var en del af livet!

Med førnævnte Brian var det anderledes. Han var ikke bevidst helt så tidligt. Det kunne man da heller ikke forlange. I begyndelsen bestemte han slet ingenting. Han sov, skreg og så en ting mere med s…, som jeg ikke vil skrive. Det må derfor have været hans forældre, der besluttede, at han skulle påføres navnet Brian.

Når min søster prøver at være lidt sjov, påstår hun, at valget angiveligt stod mellem Børge, Bruno og Brian. Et valg mellem pest, tyfus eller kolera. Jamen, sådan var det, siger søster. Det er selvfølgelig noget frygteligt sludder.

Jeg har mødt Brians far og mor ved festlige lejligheder. De er ordentlige folk. De har en gård i Stakroge, og jeg kan ikke forestille mig andet end, at de må have haft meget travlt, da Brian kom til verden.

De er dygtige, og jeg tænker, at de har slidt og slæbt. Det ændrer imidlertid ikke ved, at de bor derude langt mod vest. Det kan man mene om, hvad man vil, men det er godt nok først og sidst op ad bakke. Jeg kan slet ikke forestille mig, at de vil indrømme det. Men det står ikke til diskussion.

De var i vildrede. Hakon og Theodor og Bertel var også i spil. Det sidste, fordi Bertel var venstremand. Uha endda, tænker jeg. De sad der aftener og nætter, efter de havde røgtet og malket, før Brian meldte sin ankomst. De havde nok håbet og troet på – ja, nok også bedt til, at det blev en pige. Det blev det så ikke!

Så er der selvfølgelig skeptikere af kulturradikal observans, der påstår, at det viser, at Gud ikke hører bønner. Men det er jo helt ved siden af at tænke sådan.

For jo, Gud hørte såmænd bønner - også bønnen fra Brians far og mor, men vidste, at det var bedst, at det blev en dreng. - Når nu de havde besluttet sig for, at barnet skulle hedde Brian.

Det er svært nok for en dreng at hedde Brian, men det må da være helt umuligt at hedde Brian, hvis man er en pige.

Nu kommer jeg så til det. Brian er ikke bare uheldig med navnet. Han lider af ulykkelig kærlighed. Vel han er godt gift med min niece. Det er han bestemt heldig med. Det kanaliserer gode gener ind i hans slægt. Mon ikke også, at hans forældre er så storsindede, at de er taknemmelige for det!

Brians ulykkelige kærlighed er imidlertid af en helt anden støbning. Man skal måske nok være optaget af fodbold for at forstå problemet for alvor. Brian har svoret troskab til FC Midtjylland. Et udenlandsk ejet fodboldhold i Uldjylland. Jeg tænker, at der både er russisk og kinesisk kapital involveret og sikkert også en skvæt fra Nordkorea. Det er slemt. Men det får være!

Det er til gengæld meget, meget værre og lidt uhyggeligt, at Brian har hjernevasket sine sønner til at sværge den samme troskabsed til den udenlandskejede klub. Den ældste søn hedder Frederik. Det er et godt navn, og han er en rigtig fin fyr, som allerede som barn viste stort potentiale og fodboldmæssig indsigt.

Han var som helt lille på besøg hos os i præstegården. Faderen var optaget af andre sysler, da jeg tog en god snak med drengen. Jeg gav ham en hvid trøje på, spurgte ham stilfærdigt, hvad Danmarks bedste fodboldklub hedder. Han svarede sikkert: ”De hvide fra Aarhus”.


Jeg tog en god snak med drengen og spurgte ham stilfærdigt, hvad Danmarks bedste fodboldklub hedder. Han svarede sikkert: ”De hvide fra Aarhus”.


Jeg gentog spørgsmålet nogle gange. Hver gang svarede han helt rigtigt og med stor overbevisning, og så tilføjede han et ”kom så de hviie!” Når tilføjelsen kom med, fik han to spejderhagl. Ellers blot en.

Lidt senere kom far Brian forbi i haven, hvor Frederik og jeg førte den fine samtale på et højt intellektuelt niveau, tør jeg godt sige. Vi eksperimenterede og lavede forsøg med psykologisk indsigt med Pavlovs lov.

Jeg foreslog Brian, at han skulle spørge sin søn, hvad Danmarks bedste fodboldklub hedder. Jeg var ikke uberørt, da Brian bristede i gråd, da knægten fuldstændig uden at ryste på stemmen sagde, at det er de hvide fra Aarhus.

Brian hev sin søn ud af min varetægt, stillede ham igen og igen det samme spørgsmål og hver gang svarede Frederik: ”De hvide fra Aarhus” - og så tilføjelsen: KSDH eller ”kom så de hviie!” Jeg lod ham naturligvis i al ubemærkethed tilgå en håndfuld spejderhagl.

Lidt efter kunne jeg høre Brian kalde på sin kone. ”Det er tid at køre hjem,” sagde han. Alle kunne høre, at han havde en klump i halsen.

Nu kunne man jo tænke, at det var ubetydelig hændelse. Og det skal der nok være en del, der tænker. Men det er faktisk temmelig uhyggeligt. Det er omkring 15 år siden, at denne hændelse fandt sted. Hver gang, jeg siden har mødt Frederik og nu også hans lillebror Mikkel, siger de, at FCM er de bedste. Jeg aner noget tvungent og uglad, når de siger det.

Noget andet er, at jeg synes, at det er temmelig barnligt af Brian. Indoktrinering! Jeg har fortalt om dette til mine egne to trofaste drenge. De er fuldstændig enige med mig i, at det er sørgeligt. Men kan man forvente andet af en, der hedder Brian? spørger mine drenge. Nej, det kan man ikke nej.

Jo, russerne og kineserne og dem fra Nordkorea har deres sælsomme veje! Ingen tvivl om det!

KSDH

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

To nederlag i træk er ingen katastrofe: Men FC Fredericia skal have styr på dette punkt inden den næste kamp

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Pizzeria sat til salg: Helbredsproblemer tvinger Ugur til afsked efter 21 år bag disken

FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: FC Fredericia spillede langt under niveau i Køge

Erhverv

Stor energikoncern satser på ladestandere til elbiler: Opkøber en tredjedel af nystartet virksomhed

Kolding

Lyt: Videoovervågning af hjemmeplejen - Er der en lummerfætter i Kolding?

Fredericia HK

Skamfuldt og respektløst: Derfor drømmer FHK-streg ikke allerede om Gudmundur Gudmundsson

Leder For abonnenter

Klogt træk i sagen om havneslam ved Trelde Næs

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Læser I med, mænd? Mikkel er på vej med en gågadebutik for jer

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Fredericia For abonnenter

Ventelisten vokser: Borgerlige vil have private til at bygge plejehjem

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Fredericia

Protest fra 73 beboere rykker ingen kommaer i omstridt boligprojekt: Nu skal politikerne afgøre sagen

Annonce