Annonce
Danmark

Røde og blå borgmestre sender fælles opråb: Betal jeres regning til minkavlerne

Burene er tomme, men minkavlerne har endnu ikke modtaget en krone fra staten. Foto: Mette Mørk
Ni borgmestre har sendt et fælles brev til regeringen i utilfredshed over, at minkavlere endnu ikke har set en krone fra staten. Situationen er uholdbar og forklaringerne uforståelige, lyder det fra S- og V-borgmestre.
Annonce

Minkavl: Det er urimeligt og uforståeligt, at minkavlere endnu ikke har set en krone fra staten, efter de har været tvunget til at aflive deres mink som led i kampen mod coronavirus. Og nu må regeringen og de øvrige partier trække i arbejdstøjet og sørge for, at der hurtigst muligt kommer penge ind på minkavlernes konti.

Sådan lyder budskabet i et brev, som ni jyske borgmestre har sendt til regeringen. Det sker, efter blandt andre Avisen Danmark de seneste dage har fortalt, at der endnu ikke er blevet udbetalt den lovede kompensation til minkavlere, to måneder efter de fik besked på at aflive deres besætninger.

- Vi synes, det er fuldstændig utilstedeligt, at man først lukker et erhverv fra den en dag til den anden, og to måneder efter står de stakkels minkavlere, der konstruktivt har hjulpet med til opgaven, som Moses ved Det Røde Hav og skal forsørge familie og betale afdrag, men har ikke fået en krone, siger Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er en af de ni underskrivere af brevet.

Minkavlerne venter blandt andet på at få udbetalt en tempobous for hurtigst muligt at aflive minkene og kompensation for skind og driftstab. Derudover er der endnu ikke enighed om en erstatning for selve nedlukningen af erhvervet, som dækker over avlernes inventar, bygninger og fremtidige indtjeningstab.


Når man bestiller nogen til et stykke arbejde og aftaler prisen, så betaler man regningen, når den kommer.

Kasper Glyngø (S), borgmester, Hedensted Kommune


Holstebro-borgmester H.C. Østerby undrer sig særligt over, at blandt andet tempobonus og betalingen for, at minkavlerne selv aflivede minkene for Fødevarestyrelsen, endnu ikke er udbetalt. De er nemlig ikke en del af de igangværende politiske forhandlinger, men er allerede fastsat, og lovgrundlaget for en tempobonus blev vedtaget før jul.

Annonce

Kan ikke bruge forklaring

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) oplyser til Avisen Danmark, at minkavlerne ikke kan få udbetalt kompensation for skind og tempobonus, før de igangværende politiske forhandlinger er afsluttet, da al kompensation skal sendes samlet til EU, hvor det skal godkendes. Derfor kan der altså først sendes penge ud, når der er enighed om den endelige erstatningsmodel.

- Den forklaring er der ingen minkavlere, der kan betale regninger med. Så simpelt synes jeg, det er. Det er uforståeligt for mig og uforståeligt for minkavlerne, at det skal tage to måneder hvor man ikke har fået vedtaget noget. Man havde lovet, at de hurtigst muligt skule afregnes, siger H.C. Østerby (S)

Samme toner møder man hos den socialdemokratiske borgmester i Hedensted Kommune, Kasper Glyngø.

Her er borgmestrene bag brevet

H.C. Østerby (S), borgmester, Holstebro Kommune

Kasper Glyngø (S), borgmester, Hedensted Kommune

Ib Lauritsen (V), borgmester, Ikast-Brande Kommune

Erik Buhl (V), borgmester, Varde Kommune

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune

Egon Fræhr (V), borgmester, Vejen Kommune

Ib Kristensen (V), borgmester, Billund Kommune

Erik Flyvholm (V), borgmeste, Lemvig Kommune

Hans Østergaard (V), borgmester, Ringkøbing-Skjern Kommune

Heller ikke han køber regeringens forklaring om, at man er nødt til at afvente resultatet af de forhandlinger, før man kan betale minkavlerne løn for aflivningerne og den lovede tempobonus.

- Det kan simpelthen ikke være ret og rimeligt. Når man bestiller nogen til et stykke arbejde og aftaler prisen, så betaler man regningen, når den kommer. Det virker, som om man dækker ind med en lidt søgt forklaring. Om ikke andet må man lave civil ulydighed og så udbetale pengene for en regning, man selv har bedt om at få, siger han.

Annonce

En kompleks proces

Myndighederne og regeringen har flere gange lovet, at pengene var på vej. I en pressemeddelelse 7. oktober skriver Fødevarestyrelsen blandt andet, at minkavlere inden for smittezoner kan få udbetalt kompensation med det samme, og 5. november sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) til TV Midtvest, at minkavlerne ville blive kompenseret inden for 14 dage.

Hedensted Kommunes borgmester, Kasper Glyngø (S), mener, at man bør trodse eventuelle EU-regler og straks udbetale penge til minkavlerne. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Fødevareminister Rasmus Prehn forklarer til Avisen Danmark, at han forstår minkavlernes frustration, men at processen har været mere kompleks end ventet. Han fastholder, at man er nødt til at forhandle en aftale om erstatning på plads, før man kan udbetale størstedelen af den lovede kompensation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Drop nationale test i Fredericia, foreslog Enhedslisten: Usædvanlig alliance bakkede op

Fredericia

Tirsdagens coronatal: Smittetrykket falder fortsat i Fredericia

Annonce