Annonce
Fredericia

Røverhistorier om rock på Fredericia Teater: Kaos, hærværk, hyrdetimer, succes og forvirring

Fra venstre: Martin Andersen, Carsten Linde og Jørgen Vesterlund Jensen mindes en stribe røverhistorier fra da, Fredericia Teater sidst var travlt koncerthus. Og de har ganske mange anekdoter... Foto: Peter Friis Autzen
I denne tid er Fredericia Teater blevet koncerthus igen. Det har det været før - og det har kastet mange gode grin af sig. Tre af de gamle drenge fortæller.
Annonce

Fredericia: - Her har jeg ikke været siden...

- Nej, se lige den plakat der! Det er sgudda...

- Årgh, kan I huske dengang...

Gensynsglæden med Fredericia Teaters backstage-lokaler er stor, da ElboBladet og tre af Fredericias erfarne koncertarrangører sniger sig om bag i det genoplivede koncerthus til en snak om gamle dage og røverhistorier fra en tid, hvor meget var anderledes. Og en del ikke er.

Jørgen Vesterlund Jensen var en gang formand for Det Bruunske Pakhus og Musik & Ungdom. Carsten Linde var inde over som pr-mand. Og Martin Andersen har været med i mange år og er i dag formand for foreningen bag Tøjhuset, Fredericia Live.

Med taskerne fulde af gamle kontrakter, avisudklip og signede gæstebøger sætter de tre sig i et baglokale, knapper en pilsner op og bladrer i hukommelsens gulnede scrapbog. ElboBladet lytter og noterer.

Annonce

PC-nedbrud og hærværk-kaos

- Kan I huske, da Østkyst Hustlers kom her i 1997, spørger Carsten Linde.

Koncerten ramte de danske rappere på deres vej mod stjernehimlen, som de ikke helt var nået op til endnu.

- De havde deres musik på pc. Men pc'en brød sammen, så de ikke kunne spille. De sendte en taxa til Odense efter en backup. Anders "Anden" Matthesen var opvarmning, og han trådte vande i en time med den samme joke. Til sidst var folk godt sure. Og da reserve-computeren viste sig heller ikke at virke, måtte koncerten aflyses. Matthesen påtog sig den sure tjans at give publikum besked. Og så brød kaos løs, siger Carsten Linde.

Efter at have trådt vande i godt en time skrev og tegnede Anders "Anden" Mathhesen i Carsten Lindes gæstebog. Foto: Peter Friis Autzen

Resultatet var hærværk for 50.000 kroner.

Helt enestående - og efter hårde forhandlinger - påtog rappernes bookingselskab sig regningen, som blev regnet ind i honoraret, næste gang Østkyst Hustlers kom til Fredericia.

De kommer efter planen tilbage 20. november i år.

Annonce

Hyrdetime bag scenen

-Kan I huske, dengang Big Fat Snake spillede her, spørger Jørgen Vesterlund Jensen.

Orkestret var på toppen af deres karriere, da de ankom sammen med et ret stort hold af teknikere og scenefolk. Udenfor stod hengivne fans klar til at vise bandet deres kærlighed.


Det er selvfølgelig på en trist baggrund af teaterkonkursen. Men det er dejligt, at teateret nu igen er spillested.

Jørgen Vesterlund Jensen, tidligere koncertarrangør


- Inden aftenen var omme, var der blevet knaldet ude på toilettet. Også lige så toilettet var gået i stykker af det, siger Jørgen Vesterlund Jensen, som ikke vil ud med, hvem der havde dyrket rytmisk gymnastik i det lille lokale.

- Men alle vidste det, siger han med et grin.

Annonce

Jeg hader Fredericia

En hverdagsaften sidst i 90'erne var den engelske rocklegende Ian Hunter fra Mott the Hoople på besøg i Fredericia. Uden at publikum viste særlig meget interesse.

- Der var flere mennesker på scenen end i salen. Det var en katastrofe. Vi var endda ude på gaden for at hente folk ind, bare for at have nogen i salen, siger Carsten Linde.

I gæstebogen skrev en meget vred Ian Hunter efterfølgende "Fredericia, you shall go down in the anals of...". Resten er ikke læsbart, men der er ikke er gået nogen Fredericia-kærlighed tabt i englænderen.

Han spurgte sin maneger "er jeg færdig" - og fik svaret "ja". Efterfølgende viste det sig dog, at hans karriere langt fra var slut, fortæller Carsten Linde.

Annonce

Nej tak til Aqua

Ind i mellem får koncertarrangører mulighed for at booke navne billigt, lige inden de slår igennem internationalt. Når det lykkes, er det en appelsin i turbanen. Men det er ikke altid til at kende en god chance, når den viser sig.

Midt i 90'erne fik Musik & Ungdom mulighed for at præsentere et lille dansk/norsk poporkester ved navn Aqua. Men takkede nej. De senere verdensstjerner fik end ikke lov at optræde på Pakhusets lille scene.

Selvom Østkyst Hustlers endte med at måtte aflyse deres koncert, var der stemning nok til et gruppefoto sammen med tre fans. Fra venstre er fansene Jacob, Søren og Simon. Privatfoto

- Planen dengang var, at foreningen skulle tjene penge på store koncerter i teateret. Og så kunne pengene bruges til smallere koncerter på Pakhuset, siger Martin Andersen.

Men end ikke som smal koncert var der plads til Aqua. Kort tid senere råbte hele verden på Aqua og sang med på "Barbie Girl" og andre hits.

Annonce

Fra lille til stort honorar

TV-2 har spillet i Fredericia mange gange. Den dengang piberygende Steffen Brandt og resten af bandet stod for eksempel på scenen i Tøjhuset i 1983 (koncerten er foto-foreviget af Thomas Kvist Christiansen, og billederne kan i dag studeres i Tøjhusets lokaler).

To meget forskellige kontrakter med TV-2. I 1983 var honoraret på 3.000 kroner i forbindelse med en succesfuld koncert. I 1991 var det på 60.000 i forbindelse med en fiasko-koncert. Foto: Peter Friis Autzen

- I 1983 var deres honorar-krav på 3.000 kroner plus penge fra barsalget. I 1991 kom de på teateret, hvor deres krav var på 60.000 plus barsalg. Men det var lige efter "Slaraffenland"-pladen, som helt uventet floppede. Hele turnéen var en fiasko. Den aften tabte vi 50.000 kroner, siger Jørgen Vesterlund Jensen.

Annonce

Supermodel på gæstelisten

Inden Thomas Helmig officielt dannede par med supermodel René Toft Simonsen, skulle han på scenen i Fredericia Teater.

- Som altid havde bandet en gæsteliste - altså en liste over folk, der skulle lukkes ind som deres private gæster. På listen stod Renés navn. Hun var verdensberømt, men ingen vidste endnu, at hun og Thomas Helmig var et par. Pludselig stod hun der og pegede på listen. "Ja, jeg ved godt, hvem du er", sagde jeg og lukkede hende ind. Ikke ret lang tid derefter breakede nyheden om deres forhold. Det var en stor historie i ugebladene, siger Jørgen Vesterlund Jensen.

Annonce

Forbudte julekoncerter

I gamle dage var det aldeles forbudt at præsentere kulturarrangementer juledag. Dagen efter juleaften var nemlig reserveret til familiesamvær, nærhed og traditionel eftertanke.

- Men vi ville gerne holde julerock på teateret. Så for ikke at komme i konflikt med forbuddet mod arrangementer 1. juledag, startede vi et par sekunder over midnat - altså lige præcist 2. juledag, siger Jørgen Vesterlund Jensen med et grin.

På den måde var formalia på plads, og teateret kunne rocke løs.

Guitarist kom i stødet

I 1998 var Sweet på besøg i Fredericia. De engelske rocklegender kom med deres eget grej, som ikke var konstrueret til danske strømstik og 220 volt.

- Deres grej havde ingen jordforbindelse, og det førte til, at deres guitarist fik et kæmpe stød, da han slog strengene an under lydprøven, siger Martin Andersen.

- Ja, han hoppede en halv meter op i luften, husker Carsten Linde.

Selvom backstage-lokalerne er sat i stand, og mange er nymalede, er gamle plakatvægge som denne bevaret. Og den sætter gang i minderne hos de tre herrer. Foto: Peter Friis Autzen

Heldigvis overlevede musikeren. Folkene fra Musik & Ungdom skaffede en jordforbindelse ved hjælp af gamle vandrør, der blev savet til i længde. Og så spillede musikken igen lystigt.

- Jeg har i øvrigt aldrig set noget andet band drikke så mange øl i baglokalet, som Sweet gjorde. Og efter koncerten var de på Lady Hamilton for at drikke videre. Jeg fatter ikke, at de kunne holde til det, siger Carsten Linde.

Diskussion om penge

I gamle dage var det almindeligt, at kunstneres honorar var fastsat som et mindstebeløb plus en andel i billesalget plus en andel i barsalget.

Derfor kunne der opstå diskussion om afregningen, som ofte fandt sted i kontanter efter koncerten. Billetsalg i døren kastede ekstra penge af sig, men var sværere at holde styr på end forsalget. Og barsalget var nærmest altid til diskussion.

- Engang havde vi besøg af Malurt. Og da vi skulle afregne efter koncerten, var Peter Viskinde ikke enig i tallene. Han ville have flere penge fra dørsalget på aftenen. Det gav en ret heftig diskussion, men heldigvis var Michael Falch til stede. Han fik gemytterne ned og talte Peter Viskinde til ro, siger Jørgen Vesterlund Jensen.

Sanne og strygebrættet

Sidst i 90'erne var Sanne Salomonsen på plakaten. Det var ikke hendes karrieres største periode, men rockmama'en kunne alligevel trække et ganske pænt publikum. Bare ikke nok til, at koncerten løb rundt, husker Carsten Linde.

- Hun ankom som en total diva og gik fuldstændig ud af sit gode skin, fordi der ikke var et strygebræt omme backstage. Hun var rasende og nægtede at gå på, hvis ikke vi skaffede et strygebræt og strygejern. Så jeg ringede til min daværende kone, der kom med sit strygebræt men kun ville låne det ud, hvis Sanne lovede at skrive en autograf på det. Det gjorde Sanne. Og så strøg hun sit tøj og gik på scenen. Alt var i orden, siger Carsten Linde.

Røverhistorier og en kølig øl. Så er scenen sat til en lang snak mellem (fra venstre) Jørgen Vesterlund Jensen, Carsten Linde og Martin Andersen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Else Warming fra Fredericia gjorde rent i 25 år, men faldt: Blev starten på et langt og smertefuldt forløb

Annonce