Annonce
Fredericia

Raffinaderiet skal skrue ned for støj: Kommune vil have skærpet kravene

Miljøstyrelsen har netop afsluttet en meget lang proces med at revurdere miljøgodkendelsen for Crossbridge Energy i Fredericia. Revurderingen indeholder nye støjmålinger efter klager fra beboere på Thulevej og Nymarksvej. Målingerne viser, at støjbelastningen er overskredet med 13 decibel. Miljøstyrelsen har krævet støjdæmpning, der vil dæmpe med 1 decibel. Det er ikke godt nok, mener Fredericia Kommunes miljøfolk, som påklager godkendelsen. Foto: Søren Gylling
Beboere på Thulevej og Nymarksvej har klaget over støj fra raffinaderiet, og nye målinger viser, at de udsættes for alt for meget støj. Det udløser krav om støjdæmpning i en revideret miljøgodkendelse. Kravene er imidlertid for lempelige, vurderer Fredericia Kommune. Crossbridge afventer en endelig afgørelse. Karsten Byrgesen er stærkt kritisk.

Fredericia: Beboerne på Thulesvej og Nymarksvej bliver i dag støjbelastet langt mere end tilladt fra raffinaderiet på Egeskovvej. Belastningen er 13 decibel over det tilladte. Det viser helt nye beregninger, Miljøstyrelsen har fået lavet i forbindelse med en revision af Crossbridge Energys miljøgodkendelse.

- Vi har fået konkrete støjklager fra de områder, og det har betydet, at vi har lavet støjmålinger, som viser, at der er behov for støjdæmpning. Det har Crossbridge et forslag til, som vi har accepteret. Det vil nedbringe støjen med 1 decibel, men vi vurderer ikke, at en større investering vil kunne give en effekt, forklarer kontorchef i Miljøstyrelsen Yvonne Korup til Fredericia Dagblad.

Adresserne på Thulesvej og Nymarksvej er nye i forhold til den tidligere miljøgodkendelse, men indgår nu i den reviderede. I begge områder viser det sig, at støjbelastningen er på knap 47-48 decibel. I boligområdet må støjen ikke overskride 35 decibel.

Annonce

Byråd orienteret

Fredericia Kommune mener, at Miljøstyrelsens krav til Crossbridge er for lempeligt. Derfor klager kommunen til Miljø- og Fødevareklagenævnet over den del af den 320 sider lange miljøgodkendelse. Det har miljø- og naturafdelingen orienteret byrådet om.

- Det er Natur & Miljøs vurdering, at det er væsentligt over de vejledende støjgrænser, og at det høje støjniveau i natperioden kan have en betydning for beboernes sundhed i området, fremgår det af orienteringen til byrådet.

Det er Natur & Miljøs vurdering, at det er væsentligt over de vejledende støjgrænser, og at det høje støjniveau i natperioden kan have en betydning for beboernes sundhed i området.

Indsigelse fra Fredericia Kommune til Miljø- og Fødevareklagenævnet

Hos Crossbridge Energy Fredericia er man i gang med at gennemgå den omfattende godkendelse og respekterer fuldt, at Fredericia Kommune stiller spørgsmål ved støjproblematikken.

- De skal selvfølgelig passe deres job, og er de uenige i Miljøstyrelsens vurdering, så skal de klage. Vi følger myndighedernes krav, og bliver de ændret, så forholder vi os til det. Sagen er i proces, og vi skal selv vurdere, om der er dele af godkendelsen, vi skal påklage, siger pressechef hos Crossbridge Energy Torben Sørensen.

Annonce

Uforståelig afgørelse

Byrådsmedlem Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige) har flere gange stillet spørgsmål til den støj, der kommer fra raffinaderiet. Han er uforstående overfor Miljøstyrelsens afgørelse.

- Hvordan kan man mene, at det er i orden, at borgerne skal leve med støj, der er så meget over grænsen døgnet rundt? Vi har netop hørt, at trafikstøj kan forårsage demens. Hvad udsætter man borgerne i nordbyen for? Og hvorfor forlanger man ikke bare, at Crossbridge retter ind og får dæmpet støjen, siger han.

Han mener, at virksomheden kunne opføre en støjmur inde på egen grund, så man dermed beskyttede naboerne mod støj.

- Det burde være muligt. Jeg ved godt, at vi har fået at vide, at en støjmur ville kræve, at man nærmest blokerede Egeskovvej. Jeg tror, at mindre kan gøre det, siger Karsten Byrgesen.

Karsten Byrgesen (NB) savner, at Crossbridge Energy gør alvor af deres ønske om at være en god nabo. De burde lave støjdæmpning, der virkelig hjælper, og det kunne måske være en støjmur inde på egen grund, foreslår han. Arkivfoto: Morten Pape

Miljøstyrelsen har lagt op til, at Crossbridge Energy skal foretage støjdæmpning, og har accepteret et forslag, der i løbet af tre år vil føre til forbedringer. Det vil ifølge miljøgodkendelsen betyde investeringer på omkring fem mio. kroner.

Det fremgår af samme godkendelse, at en mere omfattende støjdæmpning af virksomhedens støjkilder vil koste omkring 40 mio. kroner. Effekten af de tiltag, vurderer Miljøstyrelsen imidlertid, ikke står mål med investeringen. Derfor er der ikke blevet stillet yderligere krav.

- Vi skal sikre, at der er sammenhæng mellem de udgifter, vi pålægger virksomhederne, og den effekt, det har. Raffinaderiet er en svær virksomhed at støjdæmpe, fordi der er så mange kilder. Vi mener, at vi har truffet en afgørelse, der balancerer, men kommunen er ikke enige. Det bliver nu op til klagenævnet at tage stilling til, siger Yvonne Korup.

Annonce

Ønsker flere undersøgelser

Fredericia Kommune fremfører i sin klage et ønske om, at miljøgodkendelsen bliver suppleret med yderligere undersøgelser. De skal vise, om støjen fra virksomheden betyder, at støjgrænserne overskrides væsentligt andre steder.

- På baggrund af disse undersøgelser vil det være muligt at udpege de områder, der er mest støjbelastede, og koncentrere den støjdæmpende indsats ved de mest belastede boliger, påpeger forvaltningen.

Sagen bekræfter byrådsmedlem Karsten Byrgesen (NB) i, at Crossbridge har et problem, som han mener, at de skal pålægges at løse.

- Jeg har i flere omgange påpeget, at raffinaderiet har et støjproblem. Jeg har intet mod virksomheden, og de siger selv, at de vil være en god nabo. Men er man det, når man støjer langt mere end tilladt? Jeg har efterspurgt en strategi for, at de tager socialt ansvar, og det burde i min verden også dreje sig om at sikre omgivelserne mod støj og lugt. Men jeg har alene fået at vide, at de overholder alle de krav, de bliver stillet fra myndighedernes side. Det er bare ikke godt nok, siger Karsten Byrgesen.

Karsten Byrgesen mener, at Crossbridge selv skulle have undersøgt, hvordan deres virksomhed påvirker omgivelserne.

- Hvorfor har de ikke været ude at måle, hvor meget de støjer? Det burde ligge i det ønske om at være en god nabo, at man sikrer sig, at man ikke generer med både støj og lugt, siger Karsten Byrgesen.

- Men bør en virksomhed ikke kunne læne sig op af de krav, der stilles fra myndighederne? Hvis Miljøstyrelsen tidligere har peget på støjgrænser, som virksomheden har levet op til, så kan man vel ikke klandre virksomheden?

- Det er rigtigt, at støjgrænserne er blevet overholdt ud fra de krav, der er blevet stillet. Nu har man bare opdaget, at der er områder, hvor støjen er alt for høj. Der synes jeg, at virksomheden har et problem, for de burde sikre, at ingen af deres naboer belastes i den grad, siger Karsten Byrgesen.

Annonce

En sag for embedsmænd

Hos Crossbridge Energy forholder man sig til de krav, der stilles.

- Vi kan ikke ændre noget på forhold, der har været, men vi kan kigge frem, og det gør vi i et meget fint samarbejde med både Fredericia Kommune og Miljøstyrelsen, siger Torben Sørensen.

Formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) hverken vil eller kan blande sig i, hvorvidt kommunen klager over Miljøstyrelsens afgørelse.

- Jeg har fuld tillid til mine medarbejdere, og når de mener, at kravene i godkendelsen er for lempelige, så stoler jeg på det. Vi har fået en orientering om, at der bliver klaget, og det afventer vi en afgørelse på, siger Christian Bro.

Fredericia Kommune skal senest den 30. september sende kommunes klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Crossbridge Energy har ligeledes til 30. september, hvis de vil klage over den digre godkendelse.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce