Annonce
Fredericia

Rage-til-sig konger: Nu må det være slut

Tegning: Arne Sørensen

Vi ser det desværre lidt for ofte. Topfolk og politikere, der fører sig frem for dine og mine penge.

I denne uge blev der sat punktum for en Trefor-Ewii-æra med nu fyrede direktør Knud Steen Larsen og Steen Dahlstrøm, Middelfart, der i løbet af sommeren fandt ud af, at det måske var tiden at smide formandskasketten.

Det var i direktørens regeringstid, at Trekantområdet blev alt for småt til armbevægelserne i Trekantområdets forsyningsselskab, og det blandt andet blev besluttet, at der skulle sponsoreres fodbold i Odense. En disposition, som sprang Dagbladets Nana Hanghøj i øjnene, da hun opdagede, at tilfældigvis boede topfolkene i OB på samme vej i Odense som Trefor-direktøren. Det siger sig selv, at det ikke var artikler, som gav god energi i det imponerende hjørnekontor på Kokbjerg i Kolding. Faktisk blev det mere end antydet, at Trefor-direktøren foretrak en anden journalist til at dække repræsentantskabsmøder, og hvad forsyningsselskabet ellers kastede af sig af historier i årets løb. Men Dagbladets medarbejder sad der troligt til møderne. Som regel som den eneste journalist. Onsdag i denne uge sad der 12 journalister ved pressebordet.

Hun overværede den del af repræsentantskabsmøderne, som har været åben for pressen. For med ændret selskabskonstruktion blev der også skruet ned for åbenheden. Der blev lagt stor vægt på, at Trefor ikke var forbrugerejet, men forbrugerstyret. Sagt med andre ord, at det var ok at begrænse forbrugernes indsigt i virksomhedens kommercielle aktiviteter og give virksomheden større handlefrihed.

Forhåbentlig giver de seneste års sager anledning til tilbundsgående selvransagelse hos selskaber med offentlige interesser - og ikke mindst hos de politikere, som skal være borgernes stemmer i de halvoffentlige selskaber.

Læren fra nu Trefor/Ewii, tidligere har det for eksempel været TVIS og Vejle Havn, er, at der skal være en overordentlig stor grad af åbenhed og gennemsigtighed i disse halvoffentlige selskaber, der drives, som var de private. De allerfleste direktører og formænd har et moralkodeks af de bedste, men historierne viser, at det også kan være meget fristende at skrue op for forbruget på andres regning - og f.eks. tage familien med på de mere fornøjelige sponsorture eller i VIP-loungen, når der er fodboldkampe. Og at de valgte bestyrelser eller rettere bestyrelsesformænd har haft uhyre svært ved at træde på bremsepedalen, måske fordi der også faldt gode lunser af til dem.

Man må også spørge, om bonusordninger - i dette tilfælde Ewii - altid er de rigtige. Hvordan kan en bestyrelsesformand gå med til, at en direktør høster en stor millionbonus for en enkelt vellykket handel, når det overordnede billede er, at der er tabt mange millioner på en række initiativer som vindmøller, udvikling af trehjulet elscooter m.v.

Med en ny formand i spidsen for Ewii er der lagt op til en ny linje med mere åbenhed, mere fokus på kerneopgaverne og færre sponsorater. Forhåbentlig giver de seneste års sager anledning til tilbundsgående selvransagelse hos selskaber med offentlige interesser - og ikke mindst hos de politikere, som skal være borgernes stemmer i de halvoffentlige selskaber.

Vi taler i disse dage om kvote-konger. Vi skal også have taget et opgør med rage-til-sig-konger, som et kvikt hoved her på redaktionen udnævnte dem til.

Noget, der nok kommer til at rage mange i den kommende tid, er noget, der rager ned. Der skal hamres op imod 800 pæle ned i den gamle skibsværftsgrund, inden byggeriet går i gang. Gad vide, om hofmenuen på Café Mums og Postgården i den kommende tid vil stå på bankebøf, og om flødeskummet bliver på æblekagen. Heldigvis har entreprenørselskabet lovet en god og grundig orientering til naboer og byen.

Og så må man rigtig gerne rage til sig, hvad oplevelser angår denne weekend. I dag er der både havnefest i Skærbæk og Sommersjov i Bøgeskov. Et godt forslag til en søndagstur - når man har set FC Fredericia tage en hjemmesejr over FC Roskilde - er at gå kunstruten i Fredericia by og se Jens Galschiøts skulpturer, som ikke kan undgå at lægge op til diskussion.

Rigtig god weekend.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet søger vidner til påkørsel

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce