Annonce
Udland

Rapport: Tusindvis af overgreb i katolske kirker i Tyskland

Tusindvis af sager om seksuelle overgreb i den katolske kirke i Tyskland er beskrevet i en rapport, som to tyske medier har fået fat i.

Tusindvis af overgreb i Tyskland og forsøg på at dække over dem er beskrevet i ny rapport.

Mellem 1946 og 2014 er der oprettet 3677 sager om seksuelt overgreb i den katolske kirke i Tyskland. Det viser en rapport, som Spiegel Online og Die Zeit bringer onsdag.

Rapporten er blevet lavet på bestilling af biskopperne i Tyskland. Ifølge rapporten selv har man ikke fundet alle tilfælde af misbrug, så antallet af sager er sandsynligvis meget højere.

Det er eksperter fra universiteter i Giessen, Heidelberg og Mannheim, der har lavet rapporten.

Ifølge de tyske ugemagasiner kan man læse i rapporten, at der i hvert sjette tilfælde er tale om voldtægt. Mere end halvdelen af alle ofrene er 13 år eller yngre, og der er oftest tale om drenge.

969 af drengene var alterdrenge, siger Die Zeit. Mindst 1670 kirkeligt ansatte er involveret i sagerne. Hvorvidt det inkluderer personer, der har forsøgt at dække over sagerne, står ikke beskrevet.

Men forfatterne af rapporten har fundet beviser for, at der har været forsøg på at manipulere eller ødelægge beviser for overgrebene.

I mange tilfælde har de kirkeligt ansatte bag overgrebene ikke oplevet nogen konsekvens.

Den konsekvens, der oftest har været for de kirkeligt ansatte, har været en overførsel til et andet sogn, uden at sognet blev gjort opmærksom på hvorfor.

Det er ikke første gang, at sager om overgreb i den katolske kirke i Tyskland ser dagens lys.

I 2010 stod lederen af jesuitisk skole i Berlin frem og erkendte, at elever i flere årtier var blevet misbrugt af kirkeligt ansatte.

Det fik en bølge af ofre til at stå frem i hele Tyskland.

Samlingen af biskopper, der har bestilt rapporten, havde ifølge de to tyske medier tænkt sig at fremlægge den 25. september.

Biskopperne havde ingen kommentar til hverken Spiegel Online eller Die Zeit.

Rapporten i Tyskland kommer efter en efterforskning i delstaten Pennsylvania i USA har vist mere end tusinde sager om seksuelt overgreb mod børn. Her blev overgrebene begået af 300 katolske præster.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Brandfolkene rykkede ud tre gange i streg: Lejlighed udbrændte

Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce