Annonce
Middelfart

Rasmus' surdej er en sprød succes: Nyt bageri vokser og udvider med brødfilialer i nabobyerne

Rasmus Petersen har haft gevaldig medvind som surdejsbager. Han er uddannet kok, men så sig lun på surdej. Nu lever han af surdejsbrød og har netop udvidet sin forretning til også at tælle nabobyerne Aarup og Nørre Aaby med. Foto: Mia Harm Madsen
Det startede med et corona-projekt. Kokken Rasmus Petersen eksperimenterede under nedlukningen med surdej. I januar åbnede han sit eget bageri i Gelsted, og nu har han udvidet konceptet til nabobyerne.

Nørre Aaby/Gelsted: I starten af året slog kokken Rasmus Petersen et stort brød op. Han startede sit eget surdejsbageri i Gelsted. Simpelthen fordi han havde lyst til at leve af at lave godt brød. Allerede nu, få måneder efter, går det så godt, at han har udvidet forretningen og faktisk lever af det syrlige brød.

Med i sin forretningsudvikling har han to skabe. Det ene står på Østergade i Nørre Aaby, og det andet står på hans hjemmeadresse i Aarup på Kirkegade 18. En slags brød-filialer, om man vil.

Hver morgen, fra tirsdag til lørdag, leveres der derfor friskt brød fra bageriet i Gelsted direkte til de to skabe. For som bageren selv påpeger, så er det jo begrænset hvor langt, man vil køre for et brød.

Annonce


I starten af året bagte jeg 75 kilo dej om lørdagen og 50 kilo torsdag og fredag. Nu bager jeg 75 kilo dej fem dage om ugen.

Rasmus Petersen, surdejsbager


- Jeg vil gerne komme til folk med mit brød. Det er for langt at køre til Gelsted efter et brød, så jeg skal komme til dem, siger han.

Og på den måde har han igennem en aftale med en bekendt, der ejer huset på Østergade 34, fået lov at stille sit brødskab op her. Herfra kan man så fem ud af syv morgener fra cirka klokken ni hente sig et nybagt brød.

Systemet er enkelt: Man betaler med mobilpay og tager sit brød.

Men når man sælger brød med tillid til, at folk betaler for, hvad de tager, så kan man måske få den tanke, at nogen "glemmer" at betale en gang i mellem.

- Der er ingen, der har stjålet noget i de uger, skabet har stået her. Jeg havde da kalkuleret med, at der ville forsvinde noget, men det har der altså ikke gjort, siger bageren.

På Østergade 34 ved det tidligere apotek finder du nu et skab med nybagt brød fra Gelsted. Foto: Mia Harm Madsen

- Det er fedt, at man med tillid kan sælge brød sådan her, siger han.

75 kilo dej om dagen

Det gik ret hurtigt, fra bageriet i Gelsted åbnede, til interessen for Rasmus Petersens surdejsprodukter steg.

- I starten af året bagte jeg 75 kilo dej om lørdagen og 50 kilo torsdag og fredag. Nu bager jeg 75 kilo dej fem dage om ugen, forklarer Rasmus Petersen, der har fundet en del af sine kunder i restaurationsbranchen, men også gårdbutikken på Torup Bakkegård ved Sandager aftager en hel del af de 60 brød og 100 boller, der kommer ud af sådan en portion dej på 75 kilo.

Han leder fortsat efter flere steder at afsætte sine brød, for der er plads til flere i ovnen.

Leverancerne til brødskabene, gårdbutikkerne og restauranterne bliver foretaget af blandet andet Rasmus Petersens bedstefar, der gerne hjælper sit barnebarn med at få det friske brød ud til morgensultne kunder.

Annonce

Tæt på bageriet

Brødskabet i Nørre Aaby ligger kun få meter fra romkuglemastodontens bageri, Bak's Bakery & Deli, men det er ikke meningen, at de to skal være konkurrenter, påpeger Rasmus Petersen.

- Nej, jeg tilbyder et helt andet brød, end bageren gør. Surdejsbrød har mere saft og kraft, og så bager jeg med økologisk mel og kerner, siger han.

Der er et fast udvalg af rugbrød, surdejsbrød og boller på hylderne. Nogle gange vil du også kunne finde brunsvigersnurrer. Foto: Mia Harm Madsen

På samme måde mener han heller ikke, at han er en trussel for bageriet i Aarup.

- Det er slet ikke meningen, at jeg skal stjæle de kunder, der ligger der, siger han.

Det er da heller ikke i brødskabene, Rasmus Petersen finder pengene til at betale for huslejen. Der er derimod i de faste aftagere på gårdbutikkerne og i restauranterne. Dem vil han gerne finde nogle flere af og leder derfor efter eksempelvis kantiner, der går op i at servere kvalitetsmad.

Annonce

Interessen eksploderede

At tage springet fra at være fuldtidskok på Fjelsted Skov til at være alene surdejsbager kom sig af et ønske om at få mere tid med sin familie.

- Min datter starter i skole efter sommerferien, og hvis jeg skulle nå at se hende en gang i mellem, blev jeg nødt til at finde på noget andet, hvor arbejdstiden ikke ligger om aftenen, siger han.

Derfor gjorde han, som mange andre også gjorde, da der igen blev lukket ned for landet, og der var tid til at pusle med projekter: Han lavede en surdej.

Nu er den surdej grobund for en helt ny forretning, som kunderne altså har taget rigtig godt imod på kort tid. Måske også hurtigere, end Rasmus Petersen selv lige havde regnet med.

Rasmus Petersen ved godt, at det er for langt for kunderne at køre til Gelsted for et brød. Derfor skal han nok sørge for, at der leveres frisk brød til de nye brødskabe. Foto: Mia harm Madsen

- Da jeg havde været i avisen sidst, eksploderede interessen nærmest. Der kom folk fra Fredericia og Skærbæk for at købe brød. Så de havde altså læst om det så langt væk, siger han om den interesse, der er for surdejsbageri, der er blevet en hel "dille" for nogle.

- Jeg fik så travlt i bageriet, at jeg måtte hive min mor ind for at hjælpe, og jeg måtte også investere i en større dejælter og større køleskab, siger han og griner.

Rasmus Petersens brød forhandles i butikken ved bageriet i Gelsted på Gelsted Byvej 2, i Torup Bakkegårds gårdbutik, ved Restaurant Strandporten i Assens, i Stationens Kaffebar i Middelfart i lige uger og altså i de to brødskabe i Nørre Aaby og Aarup. Butikken i Gelsted har også et brødskab tilknyttet, så man kan få sig et brød uden for butikkens åbningstid.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Middelfart

Brugsforening rykker over bæltet og overtager Skærbæk

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce