Annonce
Danmark

Regeringen lover konkret pensionsforslag inden et år

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jura står ifølge Beskæftigelsesministeriet ikke i vejen for stor aftale om tidlig pension til nedslidte.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil inden et år præsentere en model for, hvordan Socialdemokratiets store valgløfte om tidlig tilbagetrækning for nedslidte, skal indføres.

Det siger han efter, at Jyllands-Posten har fortalt, at embedsmænd nu ikke længere mener, at en ny aftale vil bryde tidligere forlig. Var det tilfældet, ville en ny aftale først kunne laves i næste valgperiode.

- Vi har kigget ned i dette her og har slået fast, at der ikke er noget som helst til hinder for, at man kan indføre en ret til tidligere tilbagetrækning allerede i denne her valgperiode.

- Det betyder, at de partier, der har forsøgt at skubbe diskussionen foran sig ikke længere kan bruge forligsjura som argument for ikke at indgå en aftale, siger Peter Hummelgaard.

Ministeren fortæller, at arbejdet med at lave en model for tidlig tilbagetrækning allerede er i gang. Ud over forligsjuraen har blandt andre Dansk Folkeparti gentagne gang sagt, at deres store problem er, at de ikke kan forholde til noget, de ikke har set.

- Inden for det næste år kommer vi til at lægge en model frem. Dansk Folkeparti har fuldkommen ret i, at de selvfølgeligt skal se en model, inden de kan tilkendegive støtte.

- Vi er i gang med arbejdet, og vi skal ikke underkende, at det er svært. Men det er ikke umuligt og vi kommer til at lægge en model frem, som vi kan indkalde til forhandlinger om, siger Peter Hummelgaard.

Før valget indgik den daværende regering, Dansk Folkeparti og Radikale en aftale om seniorpension til nedslidte. Men Socialdemokratiet mener ikke, den er omfattende nok.

- Vi arbejder med at give en egentlig rettighed til tilbagetrækning, der knytter sig til, hvornår man startede på arbejdsmarkedet og hvor nedslidt man er, siger Peter Hummelgaard, der samtidig afviser, at han ikke arbejder aktivt for at implementere den tidligere regerings aftale.

- Vi er venlige viceværter for den aftale. Også fordi vi ikke ser noget modstridende mellem den, og hvad vi selv arbejder for.

Socialdemokratiets valgløfte om ret til tidligt tilbagetrækning har fået meget fokus fra Dansk Folkeparti, der på sin hjemmeside har et ur, det tæller hvor længe siden det er, at løftet blev givet. Den har titlen "Hvornår bliver det til noget, Mette?" og har tidligere heddet "Hvornår bliver det Arnes tur?".

- Det kommer til at blive Arnes tur. Og det kommer det på meget kortere tid, end mange partier har forsøgt at bilde befolkningen ind, siger Peter Hummelgaard.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Fredericia For abonnenter

Landmand bruger Facebook til at gør opmærksom på gyllelugt: Nu dufter det tørre vasketøj godt

Annonce