x
Annonce
Danmark

Regeringen til borgmestre: Nu skal der bruges penge

Statsminister Mette Frederiksen (S) lagde umiddelbart efter videomødet med landets 98 borgmestre dette billede på Facebook.
Landets 98 borgmestre skal under coronakrisen ikke være bange for de udgifts-, service- eller anlægslofter, som de føler tynger dem til hverdag. Det var meldingen fra statsministeren og finansministeren på en videokonference fredag eftermiddag. - Vi blev måske ikke ligefrem opfordret til ulovligheder, men så i hvert fald til at gå lige til stregen, siger Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S).

Coronakrise: Som der i hele verden vil være et før og efter corona, vil der på landets borgmesterkontorer være et før og efter, regeringen fredag klokken 14 holdt et næsten to timer langt videomøde med 98 borgmestre.

Det er sædvane, at en socialdemokratisk statsminister holder jævnlige telefonmøder med de socialdemokratiske borgmestre, ligesom en Venstre-statsminister med V-borgmestre. Ingen af de borgmestre, avisen Danmark har talt med, har dog nogensinde oplevet, at en statsminister har holdt telefonmøde med alle landets borgmestre uanset partifarve.

Ifølge avisen Danmarks oplysninger blev mødet rundet af med en umisforståelig melding til kommunerne fra finansminister Nicolai Wammen: Brug penge! Brug de penge, som er nødvendigt for at løse de opgaver, som coronakrisen giver i sundhedsforvaltningerne og andre steder. Men brug også endnu flere: Pump penge ud i samfundet, så entreprenører, håndværkere, ingeniører, arkitekter og leverandører kan holde liv i deres forretninger.

- Der kom nogle ret klare meldinger om, at vi bare skal sørge for at få opgaverne løst, og så skal Finansministeriet nok sørge for at kigge på finansieringen efterfølgende. Det kunne ikke siges mere klart, at vi bare skal bruge de penge, der skal til - både for at løse konkrete her-og-nu-opgaver, men også for at holde hjulene i samfundet i gang, siger Jesper Frost Rasmussen(V), borgmester i Esbjerg.

Jesper Frost Rasmussen er fuld af tillid til, at regeringen ikke efterfølgende kommer og slår kommunerne i hovedet for at have brugt for mange penge.

- Det er jeg overhovedet ikke bange for. Alle 98 borgmestre har lyttet til nogle meget klare signaler på det møde. Så bliver det svært ikke at leve op til det efterfølgende for regeringen, siger han.

Annonce

- Vi er i gang

Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring fangede fuldstændig samme signal som Jesper Frost Rasmussen i Esbjerg: At det, som i en almindelig kommunalhverdag bliver opfattet som regler og grænser, som det har meget kontante konsekvenser at overskride, ikke spiller en rolle i disse uger og måneder. Anlægsloftet for eksempel - grænsen for hvor meget en kommune må bruge på at opføre nye bygninger og renovere eksisterende.

- Vi blev måske ikke ligefrem opfordret til ulovligheder, men så i hvert fald som minimum at gå lige til stregen. Men regeringen ved jo også godt, at borgmestrene er ansvarlige politikere, der ikke kommer til at bruge pengene ufornuftigt, siger Arne Boelt.

- Vi er allerede i gang, og på byrådsmøde på onsdag vil vi sætte ekstra blus på. Vi vil fremskynde alt, hvad vi kan fremskynde og undersøge, hvor vi kan gå videre, end vi egentlig havde forestillet os. For eksempel har vi opførelse af et par børnehaver og en musikskole, som vi skal have ud i licitation hurtigst muligt, siger han.

Nu med løs hånd

Det samme er meldingen i Assens Kommune med borgmester Søren Steen Andersen (V) i spidsen, hvor der i disse dage bliver arbejdet med både at få blus under de anlægsprojekter, som ikke blev sat i gang i 2019, at få alle dem fra 2020 på skinner og få hentet projekter, der ellers var planlagt til 2021 og 2022, ind i dette års økonomi.

- Vi kommer helt sikkert til at udfordre anlægsloftet, og efter dette møde med statsministeren og finansministeren er jeg fuldstændig tryg ved, at det ikke kommer til at blive et problem. Det er også den helt rigtige måde at drive en offentlig økonomi på. I de gode tider skal man spare sammen til at kunne køre det hele med mere løs hånd i krisetider. Det er netop det, vi har mulighed for at gøre nu, siger Søren Sten Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Tøjhuset tøver med aflysninger: Venter på præcisering

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Middelfart

Rock Under Broen og halvmarathon er i dialog: - Alle er interesseret i at finde en løsning

Fredericia

Kommunen giver påskefrokost på plejecentre og botilbud: 10 lokale caféer og restauranter leverer maden

Annonce