Annonce
Danmark

Regeringen vil indføre 37 timers arbejdspligt for ledige indvandrere. Men Beskæftigelsesministeriets tal viser, at det er urealistisk

I begyndelsen af september præsenterede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) regeringsudspillet "Danmark kan mere 1", hvor de 37 timers arbejdspligt indgår. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Med udspillet "Danmark kan mere 1" vil regeringen aktivere 20.000 ledige indvandrere med en arbejdspligt på 37 timer om ugen. Men 43 procent af målgruppen vil blive visiteret til et timetal på 21 timer om ugen, så gruppens gennemsnitlige bidrag bliver 30 timer om ugen, oplyser Beskæftigelsesministeriet. Ekspert har svært ved at se, at flere skal komme i beskæftigelse med udspillet. Konservative mener, der er tale om vælgerbedrag.

Integration og beskæftigelse: - Alt for mange, især kvinder med ikke-vestlig baggrund, går derhjemme på passiv forsørgelse. Derfor vil vi indføre en ny 37-timers arbejdslogik, hvor man har pligt til at bidrage, til at gøre nytte, hvis man modtager ydelse fra det offentlige.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gentog budskabet fra regeringens udspil, "Danmark kan mere 1", på talerstolen, da hun tirsdag holdt tale i forbindelse med genåbningen af Folketinget efter sommerferien.

Men den 37-timers arbejdslogik, statsministeren talte om, ser imidlertid ikke ud til at blive en realitet. Det bliver nærmere til et gennemsnit på 30 timer om ugen.

Annonce

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som Avisen Danmark har fået oplyst.

De vil rigtig gerne vise vælgerne, at de tager fat i problemets rod, og man skal yde før man kan nyde, men når det kommer til stykket, så vil de ikke rigtig alligevel.

Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører, Konservative

- Beskæftigelsesministeriet skønner at 57 pct. af målgruppen visiteres til de fulde 37 timer mens 43 pct. vil blive visiteres til 21 timer pr. uge.

- Samlet set betyder det, at målgruppen i gennemsnit vil bidrage i et omfang, der svarer til en 30 timers arbejdsuge, lyder det i et skriftligt svar fra Beskæftigelsesministeriet.

Konservative: Vælgerbedrag med fuldt overlæg

På baggrund at et lækket notat kunne Jyllands-Posten skrive, at Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet forventede, at 8.600 personer blev visiteret til et lavere timetal - 21 timer om ugen, viser det sig nu.

Hos Konservative er beskæftigelsesordføreren, Niels Flemming Hansen, langt fra imponeret over de 21 timer. Han mener, at regeringen pynter på tallene.

- For at være helt ærlig, så lugter det af, at regeringen siger én ting, og så gør de noget andet. Et vælgerbedrag med fuldt overlæg.

- De vil rigtig gerne vise vælgerne, at de tager fat i problemets rod, og man skal yde før man kan nyde, men når det kommer til stykket, så vil de ikke rigtig alligevel, siger Niels Flemming Hansen (K).

Konservative vil nu tage en diskussion med de andre blå partier, om hvad der er op og ned i sagen.

- Det er klart, at når der nu kommer tal frem, der viser, at 43 procent vil blive aktiveret 21 timer om ugen, så er der i hvert fald nogle spørgsmål, der rejser sig hos mig omkring hele økonomien bag, siger Niels Flemming Hansen.

Annonce

Dansk Folkeparti er uafklarede

I Dansk Folkeparti mener man også, at tallene viser, at der er for mange uklarheder ved udspillet.

- Vi synes, det virker meget forhastet. Og vi har svært ved at se, at det får den effekt, man ønsker, siger partiets beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted (DF).

Jeg tror ikke, det gør nogen forskel, at man sætter det ned til 21, fordi jeg har svært ved at se, at ret mange i den her gruppe finder et arbejde. Så er det ligegyldigt, hvor stor pisken er.

Jacob Nielsen Arendt, forskningsprofessor, Rockwool Fonden

Derfor har partiet endnu ikke taget stilling til, om man vil være en del af en aftale.

- Men det bliver ikke i denne uge, der bliver lavet en aftale. Det kan godt være, regeringen har et ønske om det, inden ministeren går på barsel sidst på ugen, men sådan bliver det ikke. Ikke fra Dansk Folkepartis side i hvert fald. Vi har slet ikke afklaret, om vi vil være med, siger Bent Bøgsted.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har ikke ønsket at kommentere sagen, men har i stedet valgt at sende citater fra en tidligere artikel i Jyllands-Posten, hvor han fastholder, at det klare udgangspunkt er, at man skal deltage og bidrage i 37 timer.

- Men vi må også erkende, at det ikke er alle, som vil kunne bidrage i 37 timer, fordi de har andre problemer end ledighed, skriver ministeren i et skriftligt svar.

37-timers arbejdspligt

Målgruppen for den 37-timers arbejdspligt er modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse og uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere.

Gruppen skal arbejde for deres ydelser, og de timer, de udebliver fra arbejdspligten, vil blive fratrukket deres ydelser, lyder det i udspillet.

Annonce

Ekspert: Det gør ingen forskel

Om gruppen af 20.000 mennesker aktiveres i 21 eller 37 timer, mener Jacob Nielsen Arendt, forskningsprofessor med speciale i indvandring og arbejdsmarked ved Rockwool Fonden, ikke gør den store forskel.

Han kalder det primært et "signal" fra regeringens side.

- Man bibringer ikke gruppen nogen synderlige kvalifikationer. Der er tale om nyttejobs, der ikke opkvalificerer dem, og mange erfaringer viser, at den her gruppe netop har svært ved at finde arbejde, fordi de ikke har særligt høje kvalifikationer, forklarer Jacob Nielsen Arendt.

Den begrænsede forøgelse i beskæftigelsen har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard også selv erkendt. I udspillet er forventningen, at 250 ud af de 20.000 vil komme i arbejde.

- Jeg tror ikke, det gør nogen forskel, at man sætter det ned til 21, fordi jeg har svært ved at se, at ret mange i den her gruppe finder et arbejde. Så er det ligegyldigt, hvor stor pisken er, siger Jacob Nielsen Arendt.

Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Annonce