Annonce
Fredericia

Region har lånt vacciner:  Derfor er Syddanmark bagud med vaccinationsprogram

I Region Syddanmark er lidt mere end hver femte borger nu færdigvaccinerede. Regionen er dog lidt bagud med målgrupperne i vaccineplanen - og det er der en god forklaring på. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Flere ældre i Region Syddanmark er årsag til, at regionen er en målgruppe efter hovedstadsregionen, lyder svaret på et læserspørgsmål fra koncerndirektør i regionen Kurt Espersen.

Fredericia: - Er det korrekt, at Region Syddanmark er op til to målgrupper bagud i vaccinationsprogrammet? Og hvis det er korrekt, er der så planer om, at der omdirigeres vacciner, så Syddanmark kan indhente de andre regioner?

Ved at sende sine spørgsmål via siden Byen Spørger har Elisabeth Bondesen bedt Fredericia Dagblad undersøge sagen nærmere.

Region Syddanmarks erkender, at den ikke er helt så langt fremme med næste målgruppe, som er de 16 til 19-årige og 45 til 49-årige. Årsagen findes i regionens demografi.

Annonce

På landsplan udgør borgere over 65 år 20,2 procent af befolkningen. I Region Syddanmark udgør den 22,1 procent af syddanskere.

-  Derfor tager det længere tid at komme igennem målgrupperne med de ældste borgere, siger læge og koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen, der pointerer, at også Region Sjælland og Region Nordjylland har en højere andel af ældre end landsgennemsnittet.

Regioner flytter vacciner

Det er ifølge koncerndirektøren kun hovedstadsregionen, der er en målgruppe foran. De fire andre regioner følges ad. I Region Hovedstaden begyndte de i sidste uge at vaccinere målgruppe 10d1, som er gruppen med de 16- til 19-årige og 45- til 49-årige. Syddanmark begynder at vaccinere den målgruppe i denne uge.

Kurt Espersen er koncerndirektør i Region Syddanmark, som står for udrulningen af vaccinen. Arkivfoto: Mette Mørk

Det har ikke været indregnet i Sundhedsstyrelsens fordeling af vacciner mellem regionerne fra start, at der er flere ældre borgere i tre af de fem regioner. Men regionerne har lavet en vaccine-bytte-ordning.

- Vacciner fordeles som udgangspunkt mellem regionerne efter befolkningstal. Men der er allerede gennemført en udligningsordning. Der er flyttet vacciner fra Region Midtjylland og særligt Region Hovedstaden, der har en højere andel af yngre borgere, som et 'lån'. De skal derfor have vaccinerne tilbage, når de yngre borgere skal vaccineres, forklarer Kurt Espersen.


Der er flyttet vacciner fra regioner, der har en højere andel af yngre borgere. Dem skal de have tilbage, når de yngre borgere skal vaccineres.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark


Vaccinedoser de seneste uger

I uge 22 modtog Region Syddanmark 79.560 vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech og 13.200 vaccinedoser fra Moderna. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

De i alt 92.760 vaccinedoser bruges på:

  • sundhedsmedarbejdere, der er vaccineret første gange med AstraZeneca. De bliver nu tilbudt anden vaccination med Moderna.
  • borgere mellem 50 og 84 år samt enkelte borgere fra afsluttede målgrupper.
  • de første fra målgruppe 10d1, som er de 16-19-årige og de 45-49-årige.

I uge 21 modtog Region Syddanmark 58.500 vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech og 10.000 vaccinedoser fra Moderna, som primært blev brugt til de 50 til 79-årige og sundhedsmedarbejdere.

Denne uge blev de første invitationer til målgruppe 10d1, som er de 45 til 49-årige og 16 til 19-årige, sendt ud.

I uge 20 modtog Region Syddanmark sammenlagt 65.160 vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

Annonce

Foran i anden statistik

Selvom Region Syddanmark halter lidt bagefter med næste målgruppe, så er regionen godt med, hvis man kigger på, hvor stor en andel af borgerne, der er påbegyndt vaccine. Her ligger Region Syddanmark nummer to efter Region Sjælland, mens de tre andre regioner ikke har påbegyndt nær så stor en andel af befolkningen.

Det viser Statens Serum Instituts opgørelse over udrulningen af covid-19-vaccinen. Denne opgørelse opdateres hver eftermiddag.

Kigger man på, hvor stor en del af befolkningen der er færdigvaccinerede, indtager Region Syddanmark en tredjeplads med 22,6 procent af befolkningen, der er færdigvaccineret.

I Fredericia Kommune er 22,9 procent af befolkningen færdigvaccinerede, viser tirsdag eftermiddags opgørelse fra Statens Serum Institut. Det svarer til 11.789 borgere.

35 procent af fredericianerne, hvilket svarer til 18.182 borgere, har fået første stik af vaccinen mod covid-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce