Annonce
Fredericia

Region Syddanmark til fredericianerne: - Vi arbejder på højtryk for at løse udfordringerne med lang ventetid til test

Antallet af nye smittetilfælde vokser dagligt i Fredericia, hvilket har givet et pludseligt øget pres på testcentret i MesseC, hvor man kan få en pcr-test. Ventetiden på en tid til test er pt omkring en uge. Arkivfoto: Mette Mørk
Der er lige nu en uges ventetid på pcr-test i Fredericia Kommunes testcenter i MesseC. Det kræver flere podere og mere kapacitet til at få analyseret prøverne, så det er ikke løst på få dage.

Fredericia: Den seneste uge er 7432 fredericianere blevet testet for corona, og blandt dem er der fundet 195 nye smittetilfælde.

Det viser Statens Serum Instituts daglige opgørelse af coronatal. Og det betyder, at Fredericia Kommunes incidenstal stiger yderligere.

De sidste tre uger er incidenstallet steget fra 103 til nu 379. Tallet fortæller hvor mange smittetilfælde, der er per 100.000 borgere.

Annonce

Det samt genindførelsen af coronapas har skabt et øget pres på testcentret i MesseC, hvor man kan få taget en pcr-test. Denne test kræver tidsbestilling, og pt kan man tidligst få tid til en test om cirka en uge.

- Vi satte en ekstra indsats i gang i sidste uge for at rekruttere flere podere. Det er kan ikke gøres fra en dag til en anden. Men vi arbejder på højtryk lige nu for at løse de udfordringer, der er lige nu, siger kommunikationsrådgiver i Region Syddanmark, Morten Pickel, og henviser til en pressemeddelelse Region Syddanmark har udsendt.

Øget analysekapacitet

Flere podere vil dog ikke løse de udfordringer Region Syddanmark og flere af landets øvrige regioner oplever. Statens Serum Institut har nemlig ikke mulighed for at teste flere prøver end de før på nuværende tidspunkt.

Da det er i hele landet og ikke kun i Fredericia, at smitten stiger for tiden, er analysekapaciteten landet over presset til det yderste.

- For få uger siden testede vi meget, meget få. Nu er testbehovet eksploderet, og det kræver flere nye podere. De er ikke så nemme at rekruttere, som de var tidligere. Vi gør alt, hvad vi kan, men der vil være borgere, der kommer til at opleve kø her i den indledende fase, siger koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen i pressemeddelelsen.

Så nye podere vil formentlig ikke betyde, at vi kan teste flere, men det vil skabe en bedre oplevelse for borgerne.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

Han tilføjer:

- Lige nu bruger vi reelt den kapacitet, vi har fået ved Statens Serum Institut. Så nye podere vil formentlig ikke betyde, at vi kan teste flere, men det vil skabe en bedre oplevelse for borgerne, der ikke vil opleve kø i samme omfang, da vi kan udvide åbningstider. Skal vi teste flere, kræver det mere analysekapacitet.

I Region Syddanmark bliver der dagligt lavet 33.000 PCR-tests og mere end 15.000 hurtigtests. På hurtigtestkapaciteten bliver der også skabt mere testkapacitet i den kommende tid.

Annonce

Kviktest til symptomfrie

I Fredericia Kommunes direktion følges de daglige coronatal tæt.

Når kommunen over et incidenstal på 400, eller når et sogn over en incidens på 800, foreligger der klare anbefalinger for, hvordan kommunen bør forholde sig.

- Vi er ikke over nogen af grænseværdierne, men vi nærmer os. Så vi følger udviklingen tæt, og vi gør, som vi hele tiden har gjort: Vi lægger os tæt op ad styrelsens anbefalinger, lyder det fra Yelva Jensen, koncerndirektør for voksen- og ældreområdet.

Hvor et sogn eller en kommune risikerede automatisk nedlukning, hvis grænseværdierne blev overskredet, så er det ikke længere et greb, sundhedsstyrelsen bruger for at stoppe smittespredningen.

Overskrider en kommune grænseværdierne, anbefaler styrelsen, at man undlader at undervise på tværs af årgange og gør hvad man kan for at mindske antallet af kontakter.

Når anbefalingerne primært går på tiltag i skolerne, er det i høj grad er skoleelever, der bliver smittet. Ifølge Statens Serum Institut er aldersgruppen 6 til 11 år på landsplan en af de grupper, der er fundet flest smittetilfælde den seneste uge.

Den gruppe overgåes kun af aldersgrupperne 20 til 39 år og 40 til 64 år.

Yelva Jensen kan ikke gøre så meget ved det store pres på pcr-testcentret i Fredericia. Ikke andet en opfordring til at overveje at bruge kviktest til coronapasset.

- Ligesom sundhedsstyrelsen opfordrer vi til, at man skynder sig at få bestilt en tid, hvis man har symptomer eller har været nærkontakt til en, der er smittet. Hvis man ønsker en test, fordi man har kontakt med mange, så kan en kviktest dækket behovet langt henad vejen, lyder det fra Yelva Jensen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Plejecenter får ny mavepuster: Kraftig kritik for tredje gang i træk

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Fredericia vokser videre i 2022: Ikke langt til næste runde rekord

Fredericia For abonnenter

Borgere lyttede og spurgte til mere havn - særligt et emne fyldte

Debat

Enhedslisten om sparekatalog: Det er en situation, kommunen er tvunget ud i, men som vi kan og bør gøre oprør imod

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Erhverv

Bestseller får et af Danmarks største lejemål i Taulov: Modekoncern udvider markant

FC Fredericia For abonnenter

Ingen plads til fejl i kampen om topplaceringerne: Disse tre ting skal FC Fredericia tage med fra Hvidovre-nederlag

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Erhverv

Carlsbergs bryggeri i Fredericia vinder international pris

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Debat

Venstre efter ny kritik af plejecenter: Vi kan ikke sidde og vente på, om indsatsen nytter eller ikke nytter - vi skal vide det

Erhverv For abonnenter

For 30 år siden startede Peter med at vende burgere: Nu ejer han to McDonald's-restauranter i Fredericia og fire i alt

Fredericia

Stærkt trafikeret rundkørsel skal forvandles til et kryds: Derfor er det en god idé

Annonce