Annonce
Indland

Regionen anklages for at tegne "skønmaleri" i ambulancesag

Regionens ambulanceudbud har vakt stor debat de sidste par år. Her er SF's Ida Damborg i debat med blandt andre udvalgsformand Thyge Nielsen (til venstre) i november under valgkampen op til regionsrådsvalget. Blandt andre Ida Damborg kritiserer nu en pressemeddelelse, som Thyge Nielsen godkendte mandag efter et udvalgsmøde. Arkivfoto: Chresten Bergh

Udvalgsmedlemmer kritiserer formanden for det præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V), for at tegne et alt for rosenrødt billede af et møde om forholdene i Ambulance Syd, der lider under et belastet arbejdsmiljø.

Kritik: Ambulancerne kommer hurtigere frem, ambulanceselskabet er fuldt bemandet, og økonomien er solid.

De positive elementer i regionens ambulanceselskab, Ambulance Syd, var i fokus, da Region Syddanmark mandag sidst på eftermiddagen sendte en længere pressemeddelelse ud, efter at det præhospitale udvalg havde holdt møde.

Selvom de store problemer med arbejdsmiljøet i Ambulance Syd ifølge flere tilstedeværende fyldte en del på mødet, var pressemeddelelsen så godt som blottet for indhold om det dårlige arbejdsmiljø. I en ny trivselsundersøgelse har de ansatte i Ambulance Syd ellers scoret trivslen til 66. På andre afdelinger i regionen er trivslen scoret til mellem 74-77.

Formanden for præhospitaludvalget, Thyge Nielsen (V), er et godt stykke nede i pressemeddelelsen citeret for, at der er "et hængeparti i forhold til at få givet tidligere BIOS-medarbejdere den løn, de har til gode. Jeg ved, at denne sag påvirker arbejdsmiljøet ude på stationerne. Jeg håber, det er en sag, vi snart kan få ud af verden".

Udvalgsmedlem Niels Erik Søndergaard (DF) er yderst kritisk over for regionens kommunikation, som han kalder "ikke-retvisende" og et "skønmaleri". Han understreger, at det er værd at nævne de forbedrede responstider, som JydskeVestkysten allerede har beskrevet i november.

- Men man kommer jo slet ikke ind på reddernes praktiske besværligheder og deres stress, mener politikeren.

Det socialdemokratiske udvalgsmedlem Meho Selman forklarer, at han "bemærkede, at alt er lutter lagkage", da han så regionens pressemeddelelse, som han heller ikke havde indflydelse på.

- Alene den kendsgerning, at ledelsen i Ambulance Syd var til stede, gør, at sagen har enorm offentlig interesse. Det er en betændt sag, som har fortjent opmærksomhed, og at vi fortæller åbent om det. Vi skal vise, at vi som ansvarlige tager problemerne alvorligt. Selvfølgelig skal vi også rose os selv og være stolte af nogle ting, men vi skal også have virkelighedssans, siger Meho Selman.

Artiklen fortsætter under pressemeddelelsen.

Sagen kort

JydskeVestkysten skrev i sidste uge, at de cirka 600 reddere, der kører ambulancerne i store dele af Region Syddanmark, langt fra er tilfredse med arbejdsmiljøet.Ifølge en undersøgelse af tilfredsheden blandt medarbejderne giver de deres trivsel en score på 66. I de øvrige tre af regionens enheder, som også har svaret, scorer de ansatte trivslen til mellem 74 og 77.

Redderne scorer selve arbejdsmiljøet til blot 52, mens den generelle tilfredshed med arbejdet trækker op, så trivslen overordnet ender på 66.

Ambulanceredderne har haft nogle meget turbulente år, siden regionen i 2014 besluttede at lade Bios stå for ambulancekørslen fra 1. september 2015.

Direktøren i Ambulance Syd har erkendt, at der er problemer og har sat flere initiativer i gang for at forbedre forholdene.

Annonce

Tillid

Meho Selman understreger, at ledelsen i Ambulance Syd efter hans mening arbejder godt med problemerne. Men regionens pressemeddelelse gør intet godt for at øge reddernes tillid til regionen, mener socialdemokraten.

- Jeg kan godt forstå, hvis redderne undrer sig, når de læser pressemeddelelsen. De må tænke, at vi lever i to forskellige verdener. Det er fattigt, at man reducerer problemerne med arbejdsmiljøet til en halv sætning, mener Meho Selman.

Direktøren for Ambulance Syd, Steen Schougaard Christensen, var inviteret med til mødet for at give en status på situationen i Ambulance Syd. Han oplyser også, at problemet med arbejdsmiljøet spillede en stor rolle under mødet.

- Arbejdsmiljøet ligger helt i top af det arbejde, jeg har foran mig. Det en helt central opgave, der skal løses, siger Steen Schougaard Christensen.

SF har de seneste år kritiseret regionens ageren i ambulancesagen. Regionsrådsmedlem Ida Damborg påpeger, at reddernes trivsel har fyldt en del i debatten.

- Derfor kan jeg undre mig over, at det slet ikke er nævnt i referatet og stort set ikke i pressemeddelelsen. Problemer forsvinder ikke af, at man holder hænderne for øjnene. Det gør det blot sværere at navigere. Det ville være fair, om det præhospitale udvalg så verden med klare briller og ikke udelukkende de lyserøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce