Annonce
Debat

Reglerne bør moderniseres, så der i hele landet bliver mere lige adgang til en notar

Mette Dencker. Arkivfoto

Læserbrev: Behovet for notarialforretninger er øget betydeligt, men antallet af notarialkontorer er faldet drastisk. Det rammer os uden for de store byer skævt.

Hvis du skal giftes og skal have lavet en ægtepagt, eller hvis du gerne vil have lavet et testamente, skal du til en notar.

Bor du i København eller Aarhus så ingen alarm, men sværere ser det ud for dem, der bor udenfor de større byer, hvor mange har over 50 km til nærmeste notar.

Annonce

Efter domstolsreformen i 2007 er det for borgerne blevet vanskeligere end tidligere at få adgang til notarer, idet reformen reducerede antallet af byretter fra 82 til 24, og antallet af notarialkontorer blev tilsvarende reduceret.

Der er i dag adgang til notarialkontorer ca. 33 steder i landet. Det er paradoksalt, at adgangen til notarbistand er blevet vanskeligere, samtidig med at behovet er øget, især efter 2017, hvor lovgivningen om fremtidsfuldmagter blev vedtaget.

Mere end 50.000 har således i de seneste fire år oprettet sådanne fuldmagter, og i hvert enkelt tilfælde har en notar bekræftet underskriften.

Fremtidsfuldmagter har stor praktisk betydning og bør derfor ikke vanskeliggøres af, at centraliseringen har ført til så kraftig en nedgang i antallet af byretter og notarialkontorer.

I Danmark er der således ét notarialkontor pr. 175.000 indbyggere. I Tyskland ét pr. 12.000 indbyggere, i Frankrig ét pr. 9500 indbyggere og i Italien ét pr. 12.000 indbyggere.

Reglerne bør moderniseres, så der i hele landet bliver mere lige adgang til en notar.


Ikke alt kan digitaliseres, og lige netop her er der en pris for den centralisering, der finder sted. Notarialforretninger er ikke et tilbud, men et krav, så derfor vil det kun være rimeligt, hvis der er adgang til notarer i alle landets 98 kommuner.

Mette Dencker


Ikke alt kan digitaliseres, og lige netop her er der en pris for den centralisering, der finder sted.

Notarialforretninger er ikke et tilbud, men et krav, så derfor vil det kun være rimeligt, hvis der er adgang til notarer i alle landets 98 kommuner.

I de kommuner, hvor der ikke er en byret, bør en kommunal medarbejder, såsom lederen af folkeregistret, kunne foretage notarialforretninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
FC Fredericia

Målscorer sender stikpille til FC Fredericia-direktør: Jeg er åbenbart ikke en del af basen

Fredericia For abonnenter

Fagforening havde 11 sager på Ulleruphus: Leder stoppede efter henvendelse

Fredericia

Plejehjems-ansatte træder frem: Vi kan ikke genkende historien om dårligt arbejdsmiljø

Annonce