Annonce
Fredericia

Rejseforbud udfordrer: 42 grønlandske børn og værtsfamilier i venteposition

Arnavaraq og Jonna var blandt de børn fra Ilulisat, som i 2019 deltog, da man kunne fejre 50 års jubilæum for venskabsbesøgene. Nu kan de skærpede coronarestriktioner betyde, at besøget for første gang må aflyses. Arkivfoto: Nana Hanghøj
De lukkede skoler og restriktionerne omkring grænserne betyder, at det årlige besøg af grønlandske skolebørn er i fare for at blive aflyst for første gang i 50 år. Både børn og værtsfamilier afventer spændte.

Fredericia/Ilulissat: Både ved Diskobugten i Grønland og ved Lillebælt holder man vejret og venter på, hvad de kommende uger bringer. 42 børn skal efter planen til Danmark den 20. april, lande i Kastrup og derfra til Høll, hvorfra de skal ud til værtsfamilier i fem uger.

- Men med den aktuelle situation ser det lidt svært ud. Vi vil under ingen omstændigheder risikere noget i forhold til børnenes helbred. Lige nu er vores største udfordring desuden, at alle skoler i Danmark er lukket ned, og bliver det ved til efter påske, så kan vi ikke gennemføre, siger formand for grønlandsudvalget John Bech Hansen.

Børnene i venskabsbyen Ilulissat er næsten alle klar, og værtsfamilierne er stort set også på plads til alle.

- Vi har fire børn, hvor forældrene har sagt nej til at sende børnene til Danmark. Men ellers er de øvrige klar, siger John Bech.

Vi har fået lovning på, at børnenes billetter enten kan flyttes eller refunderes, hvis vi må aflyse. Vi har overvejelser om, at vi kan rykke opholdet til august, hvis vi ikke kan gennemføre nu. Men det kan også være, at vi for første gang helt må aflyse.

John Bech Hansen, formand for grønlandsudvalget

Annonce

Udsættelse eller aflysning

Børnene skal rejse med Air Greenland fra Ilulissat via Kangerlussuaq til Kastrup. Her skal de hentes med bus af John Bech og hans hustru Ann.

- Vi har fået lovning på, at børnenes billetter enten kan flyttes eller refunderes, hvis vi må aflyse. Vi har overvejelser om, at vi kan rykke opholdet til august, hvis vi ikke kan gennemføre nu. Men det kan også være, at vi for første gang helt må aflyse, konstaterer John Bech.

Det, håber han, ikke sker, men han understreger, at der ikke tages nogen chancer.

- Vi er nødt til at afvente, og heldigvis har Air Greenland givet mulighed for, at vi kan trække beslutningen helt frem til påske, siger John Bech.

Det næste spørgsmål kan desuden være, om Air Greenland overhovedet kan fastholde muligheden for at flyve passagerer frem og tilbage mellem Danmark og Grønland.

- Indtil videre har der så vidt jeg ved ikke været tilfælde af smitte i Grønland, så måske træffer de nogle foranstaltninger, der helt stopper for rejser til og fra landet, siger udvalgsformanden, som selv har måttet aflyse en tur til Ilulissat.

- Jeg og Ann skulle have været afsted om en uge, men den tur er udsat, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet søger vidner til påkørsel

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce