Annonce
Børkop

Relationer i spotlyset: Inde i skabet gynger venskabet

Alberte Andersen og Ruben Sejr Mortensenn (i midten) var til Spotlight i Børkop. Det samme var Andy Daugaard Venø. De havde alle tre deltaget i et projekt, hvor de skulle skabe en fiktiv historie om to mennesker på en gynge. Foto: Mette Mørk
Vejle Kommunes kulturfestival for børn, Spotlight, kan bruges på mange måder. I år er temaet Kunstskab, og hos Smidstrup-Skærup Skole kom eleverne venskab ind i kunstskabet.

Børkop: Alberte og Ruben er ikke lige gamle, men de har lavet en historie sammen. Om venskab. Og de har lavet et skab sammen, lavet af en skoæske. Herinde i kunstskabet, som det kaldes, sidder to venner på en gynge.

Ved siden af skabet ligger et lille hæfte med en historie. En bog om man vil. Den har de to forfattet og tegnet billeder til.

- De to venner på gyngen er ikke os. Vi har selv fundet på historien om dem, for det skulle vi. De bor på to forskellige veje, men de kender hinanden godt, forklarer Ruben Sejr Mortensen, der går i anden klasse.

Alberte Andersen går i 0.klasse, og at de to arbejder sammen på kryds og tværs af alderstrin, er der ikke noget nyt i på skolen i Smidstrup-Skærup.

På skolerne deler man klassetrinnene op, så 0. til 2. klasse eksempelvis går på hold sammen. Det betyder også, at de yngste til tider kommer i en slags, ja skal vi kalde det, mesterlære hos de ældre.

Annonce

Skabe relationer

Den måde at dele op på kræver forskellige pædagogiske tilgange, når nu eleverne ikke er lige gamle, og her er Spotlight er meget et brugbart tiltag, som skolen har taget til sig. Kulturfestivalen giver skolen nogle muligheder, som lærerne er glade for.

- Vi har, som jeg husker det, deltaget i alle årene, og det virker rigtig godt for os. Spotlight er god inspiration. Vi griber det altid an på den måde, at når årets tema bliver offentliggjort, så går vi igang med at finde på, hvordan vi bruger temaet til at skabe relationer mellem indskolingen og de lidt ældre elever, siger Hanne Daugaard Schultz, der er lærer på Smidstrup-Skærup Skole.

- Og så er Spotlight også noget, børnene glæder sig meget til, siger hun.

Skabe sammen

Hanne Daugaard Schultz forklarer, at relationer mellem alderstrin er vigtigt på skolen. Og det er helt fra første dag.

Så på grund af Spotlight har de nye elever i år skulle sætte sig på en gynge med de ældre elever. To og to. Derefter har de skulle tegne sig selv, og tegningerne er blevet sat ind i det "kunstskab", som eleverne sammen har lavet af skoæsker.

Til sidst har eleverne skulle skabe en fiktiv historie sammen.

- Det kan godt være lidt svært at tænke fiktivt, men de ældste har hjulpet de yngste, og så har de sammen kommet frem til et resultat, siger Hanne Daugaard Schultz.

Og fortsætter efter en lille pause:

- Det er i øvrigt sjovt, at så mange af parrene i de fiktive historier er søskende. Det er åbenbart det, børnene bedst kan relatere til, siger hun.

Børnenes kunstskabe, der er fyldt med venskabe, kan ses i Markant i Børkop.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Lokalredaktørens kommentar: Der er egentlig kun et rigtigt valg om Gauerslund Idrætsanlægs fremtid

Gauerslund: Jeg misunder ikke politikerne i Vejle Byråd, for det er nu, de for alvor skal vise, hvad de lavet af. Det er nu, der skal fordeles penge, for budgetforhandlingerne er i fuld gang, og hvor der deles penge ud, er der vindere og tabere. Nogen får, andre får ikke som håbet. Nogen får slet ingenting. Men hvad angår Gauerslund Idrætsanlæg, er det ikke spørgsmål, om der findes penge eller ej. Penge skal findes, alt andet vil være verdens dårligste joke. Børkop og Brejning er i så hastig vækst, at det er svært at følge med i området, og det eneste, kommunen lige nu kan tilbyde de mange tilflyttere, er et par haller, hvoraf den ene er meget træt og slidt. Noget skal ske, og det skal helst ske straks, men så simpelt er det heller ikke. For skal man vælge den løsning, som er nemmeste at gå til, ja, så er der en chance for, at man ikke fremtidsikrer nok. Kort sagt: Hvis man vælger at lave tilbygninger til det nuværende, er det et hurtigt fix. Omvendt kan man vælge at bygge helt nyt og dermed tænke 40 år ud i fremtiden, men det koster, og det udskyder byggeriet, og tid er penge i et område, hvor halkapaciteten er grotesk lav. Nyt eller tilbygninger? Det valg sidder politikerne med nu. Og det er så deres rolle lige nu. Jeg misunder dem ikke, for egentlig er der kun et rigtig valgt, nemlig at bygge nyt og dermed kigge ind i fremtiden, men det er trods alt også nemmere sagt end gjort. I sidste ende skal et stort økonomisk puslespil gå op. Sådan er det, når budgetter lægges. Spændende bliver det. Terningerne er kastet.

Fredericia

Forældre i kamp for Ungdommens Hus: - Havde det ikke været for huset, havde vores datter aldrig fået sin studentereksamen

Fredericia

Private plejere demonstrerer i eftermiddag: - De ældre er taberne her

Annonce