Annonce
Læserbrev

Replik til bekymrede politikere om religion i sundhedsvæsenet: Få sat en stopper for sygehuspræsterne...

Jeg har sågar set læger udtale sig kritisk om en kristen sekts forbud mod blodtransfusioner og en anden hel religions praksis med at omskære drengebørn! Fy! Må vi bede om streng lægelig neutralitet. Nå, spøg til side. Sandheden er vel, at der bag damernes omsorg for sundhedsvæsents faglighed og neutralitet gemmer sig en god gammeldags islamofobisk grundholdning.

Læserbrev: Gitte Frederiksen fra Venstre og Liselott Blixt fra DF er ude med riven i anledning af, at en læge - ovenikøbet iført kittel - har tilladt sig at forholde sig til sin religion.

Det må han ifølge de damer ikke, fordi han "må tværtimod vænne sig til, at han altså befinder sig i Danmark, og at det offentlige rum skal være politisk og religiøst neutralt", og at "religion ikke kan være en del af det danske sundhedsvæsen. Det hører alene under vores privatliv, hvordan vi ønsker at leve vores liv. Den hjælp, vi skal have i vores sundhedsvæsen, skal bære på viden, fagindsigt og professionalisme, ikke tro".

Jeg er faktisk ganske enig med de to. Så jeg glæder mig til deres hjælp til at få sat en stopper for sygehuspræsternes hærgen i vore sygehuse. Og til at få sat en stopper for de mange danske læger, der udtaler sig om politik og religion - med eller uden kittel.

Jeg har sågar set læger udtale sig kritisk om en kristen sekts forbud mod blodtransfusioner og en anden hel religions praksis med at omskære drengebørn! Fy! Må vi bede om streng lægelig neutralitet.

Nå, spøg til side.

Sandheden er vel, at der bag damernes omsorg for sundhedsvæsents faglighed og neutralitet gemmer sig en god gammeldags islamofobisk grundholdning.

Gitte Frederiksens fortælling om sine erfaringer med krisecenter-arbejde tyder i den retning.

Hun peger på nogle helt reelle problemer i visse (men jo ikke alle) muslimske miljøer. Det har jo bare ikke en pind med sagen at gøre.

Jeg kunne - som ovenfor antydet - også pege på problemer i visse kristne og jødiske miljøer, men det får mig jo ikke til at kræve mundkurv til alle kristne og jødiske læger.

Jeg forventer, og det bør samfundet naturligvis også gøre, at læger - uanset deres private tro og politiske overbevisning - i deres arbejde som læger optræder strengt fagligt og videnskabsbaseret.

Hvad de gør udenfor deres konsultation, må de selv om, så længe de holder sig inden for lovens rammer.

Annonce
Hans Fonsbøl. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Horsensiansk fagforeningsformand om finanslov og OK20: Fint nok, men det er altså alt for små skridt

Læserbrev: Der var store forventninger til regeringen. Efter næsten to årtier med Fogh, Løkke, Thorning/Corydon og så igen Løkke er vi rigtig mange, der har fået rigtig meget for meget af den samme nyliberale politik. Og der er lyspunkter i finansloven for 2020. Farvel til opholdskrav for dagpenge. Millioner til kamp mod social dumping. Positivliste for virksomheder, der tager lærlinge. Mere menneskelig flygtningeholdning. En ambitiøs klimaplan. Opnormering i daginstitutioner og på skoler. Penge til psykiatrien. Stop for effektiviseringsbidrag. Afskaffelse af uddannelsesloft. Fint nok, men det er altså alt for små skridt. Det er som om, regeringen har fortrængt, at der er et kæmpe efterslæb, når det gælder om at vedligeholde og udbygge den danske velfærd. Mon ikke snart finansministeriets regneark som lovet bliver revideret, så velfærdsinvesteringer optræder som positive investeringer frem for udgift? Den nye finanslov afspejler ikke, at der er penge nok til fuld genopretning af velfærden efter års systematisk underfinansiering. Siden 2001 er skatter og afgifter sat ned. Provenuet i dag er mellem 45 og 50 mia. kr. lavere om året. Dertil kan lægges de mange milliarder, Skat har til gode, men ikke kan få indkrævet - for slet ikke at tale om de milliarder, der er fosset ud af statskassen til nationale og internationale svindlere. Nævnes skal også, at de 50 rigeste familier i Danmark tilsammen har en formue på 650 mia. kr. - langt over halvdelen af statsbudgettet for et år. Ejerne af Lego, Coloplast, Bestseller, Jysk, Danfoss, Ecco m.fl. har næsten firdoblet deres formuer siden 2009. Jo, der er skam penge i Danmark! Hvad afholder regeringen og dens støttepartier fra for alvor at indfri valgløfterne til både børn, unge og ældre samt Arne og de andre nedslidte på arbejdsmarkedet? Og til klimaet? Ambitiøse målsætninger er ikke tilstrækkeligt. Det kræver en pænt stor investering og politisk vilje at føre dem ud i livet. Som finansloven altså indeholder små, gode skridt, må vi se, om næste års nye overenskomster til omkring 600.000 privatansatte også gør det. Pengene er der. Sammenhold og vilje i fagbevægelsen er der. Og der er dokumentation for ekstrem grådighed og frækhed hos arbejdsgivere, ofte suppleret med uværdig og umenneskelig optræden! ("Kinesiske kokke lever som slaver". "Rumænske håndværkere med falske lønsedler" osv.) Skal overenskomstfornyelsen levere løsninger mod social dumping og for bedre løn- og arbejdsvilkår, så er kravene: Væsentlig højere mindsteløn og et kædeansvar, som kan sikre, at ansvaret for ordentlige løn- og arbejdsforhold placeres i Danmark, uanset hvor "italiensk" underentreprenøren måtte være!

Annonce