Annonce
112

Retten er lukket ned: Forsvarer kalder det en lille katastrofe

For advokat Mette Grith Stage gør det ondt på mere end én måde, at afviklingen af retssager er blevet sat mere eller mindre ud af spil, mens corona-feberen raser i Danmark. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Indtil videre vil der kun blive gennemført kritiske retsmøder på grund af corona-situationen. Forsvarer Mette Grith Stage kalder det et kæmpe problem.
Annonce

Vejle: I sidste uge gik en nævningesag i gang ved Retten i Kolding: To vejlensere er tiltalt for en særlig alvorlig sag om våbenbesiddelse.

Sagen skulle være blevet afgjort næste fredag, men i stedet er den blevet udsat på ubestemt tid.

Det skyldes selvfølgelig coronavirus, som har fået Domstolsstyrelsen til at indstille behandlingen af alle ikke-kritiske sager frem til og med 27. marts - og muligvis længere.

Derfor gennemfører retterne kun grundlovsforhør samt sager, der involverer arrestanter, der enten skal have deres varetægtsfængsling forlænget, eller som kommer til at sidde inde uforholdsvist længe, når man tager deres kriminelle handling i betragtning.

Annonce

Det er indgribende

Sagen om de to våbenbesiddere i Vejle kommer ikke til at blive gennemført på grund af proportionalitetsprincippet, for bliver mændene kendt skyldig, står de til flere års fængsel.

Men alligevel er situationen frustrerende for dem, fortæller forsvarsadvokaten for den yngste af de tiltalte, Mette Grith Stage.

- Det har jo stor betydning for klienterne, som har siddet varetægtsfængslet i mange måneder og nu ikke ved, hvornår deres sag bliver afgjort, fortæller forsvareren.

Ved det seneste retsmøde i sagen, som blev gennemført torsdag, argumenterede hun sammen med sin kollega, Mads Kjær Jensen, for, at sagen kunne fortsætte og færdiggøres fredag. Men det gik dommeren ikke med til.

- Vi mente, at det ville være forsvarligt, men det var retten helt afvisende over for, og det må vi jo acceptere, siger Mette Grith Stage og fortsætter:

- For dem, der sidder i arresten, kan det her være svært at forstå. Det er rigtig hårdt og indgribende at være varetægtsfængslet.

Annonce

Det er kaos

Og problemet bliver ikke løst, når rettens arbejde engang bliver genoptaget.

Med flere ugers sager, der er udsat, vil der være oparbejdet en kæmpe pukkel, som bliver svær at komme til livs, forudser Mette Grith Stage.

Hun fortæller om en 12 retsdage lang nævningesag, som hun møder i som forsvarer. På mandag skulle retsdag nummer syv være gennemført ved landsretten i Odense.

- Men den er blevet aflyst, så nu står vi 12 advokater med 12 tiltalte, tre landsdommere, ni nævninge og to anklagere, som skal have fundet seks dage i vores kalender, hvor alle har tid. Det er virkelig kaos, og det bliver rigtig svært at finde nye dage, for der vil komme en kæmpe pukkel.

Mette Grith Stage tilføjer:

- For os, der arbejder i retssystemet, er det en lille katastrofe, at alt er blevet sat ud af spil.

Annonce

Det gør ondt

Advokaten påpeger, at hun samtidig - som arbejdsgiver for 22 medarbejdere hos Stage Advokater - også står i lidt af en problematisk situation.

- Alle mine medarbejdere beskæftiger sig udelukkende med strafferet, så jeg står med 22 lønninger og ingen, der går i retten. Det gør ondt, understreger Mette Grith Stage.

Kære læser: Vi har valgt at gøre alle artikler om coronavirussen gratis for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for.

At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores betalings-historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Drop nationale test i Fredericia, foreslog Enhedslisten: Usædvanlig alliance bakkede op

Fredericia

Tirsdagens coronatal: Smittetrykket falder fortsat i Fredericia

Annonce