Annonce
Erhverv

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Virksomheden RoboTool med base i Vejen har udviklet robotter, der i 15 meters høj søgang kan komme rejer og fisk på paller. Her losser trawleren Ocean Prawns i det barske klima. Foto: Ocean Prawns
Trods høje bølger og barske omgivelser i Ishavet mellem Canada og Grønland kan robotter udviklet af Vejen-virksomheden RoboTool stabilt og effektivt komme i tonsvis af rejer på paller på et gyngende skibsdæk.

Erhverv:  Vejen-virksomheden RoboTool har udviklet robotter, der har  revolutioneret pakkeriet til søs  hos en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, bornholmske Ocean Prawns.

- Da vi begyndte at udvikle en robotdrevet palletering ombord på et skib sammen med RoboTool, var det, så vidt jeg ved, aldrig set før. Og slet ikke på skibe, som sejler i så ekstreme omgivelser, som vores med bølger på op til 15 meter, saltfyldt luft og ned til minus 30 grader udenfor.  De specialdesignede palleterings-robotter er nu så stor en succes om bord, at vi netop har bestilt nummer tre. Den skal bygges ind fra start i vores næste trawler og spænde over to dæk, siger en tilfreds teknisk chef fra Ocean Prawns, Per Svenningsen, i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

Annonce

- Med den nye løsning ombord slipper vi for det virkeligt tunge arbejde i pakkeriet langt nede i trawlerens skrog. Det forbedrer vores arbejdsmiljø kraftigt. Samtidig sparer vi to mand om bord og hæver kvaliteten af palleteringen. Robotten klarer hele processen fra pakkesortering over stabling og wrapping til levering til fryselageret i bunden af skibet. Det hele klares elegant og effektivt på trods af de meget små indbygningsmål. Robotten kan køre 24/7 og behøver ikke engang kaffepauser.

De specialdesignede palleterings-robotter er nu så stor en succes om bord, at vi netop har bestilt nummer tre. Den skal bygges ind fra start i vores næste trawler og spænde over to dæk.

Per Svenningsen, Ocean Prawns

Det har taget fem- seks måneder at udvikle det første anlæg, der er en millioninvestering.

- I RoboTool har vi stor erfaring med at finde løsninger på komplekse udfordringer. Det kan være trange og udfordrende omgivelser på skibe. Men det kan også være produktioner med mange størrelser æsker og paller. Eller håndtering af poser med flydende suppe, som vi har løst for Danish Crown. Vi brænder for svære produktionsudfordringer. Dem er vi gode til at løse udtaler Leif Thomsen, der er administrerende direktør i RoboTool, i pressemeddelelsen.

Bagagebånd og melklister

RoboTool har udviklet en særlig teknik for at undgå, at æskerne med rejer eller fisk bliver stoppet, mens der skiftes palle i pakkeriet. Løsningen er en mindre udgave af de bagagebånd, der står i lufthavne. Her kan æskerne køre rundt, indtil robotten automatisk får besked om, at pallen er skiftet og der igen er plads til formatet.

Palleteringsanlægget fra RoboTool over to skibsdæk, specialbygget til en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, Ocean Prawns.

Et andet eksempel på RoboTools evne til at tænke ud af boksen er udfordringen med at undgå at stabler af æsker på pallerne vælter i høj søgang. Små bitte klatter af melklister holder stablerne på plads, indtil de bliver wrappet. Samtidig er æskerne lette at skille ad igen, og melklisteret skader ikke emballagen.

Alle rejer sorteres og koges med det samme, så de allerede efter 20 minutter ligger pakket i æsker, klar til at blive sat på paller og frosset ned. I sæsonen fanger Ocean Prawns desuden hellefisk, som har eget æskeformat. Palleterings-robotten læser æskernes stregkode og stabler på de rette paller.

RoboTool og Ocean Prawns

  • RoboTool med hovedkontor i Vejen  fremstiller, tester og opstiller effektive og velfungerende robotceller i alle former for produktionsmiljø. Virksomheden har siden 1997 udviklet og fremstillet innovative robotbaserede løsninger på udfordringer fra områder som metal og industri, træ og plast samt food og pharma.
  • RoboTool har leveret flere end 200 turnkey-anlæg til både små og mellemstore virksomheder samt til Danmarks største koncerner som Arla, Orkla, Chr. Hansen, GKN, Danfoss, Danish Crown, Kelsen, Royal Unibrew, Danæg og Ocean Prawn.
  • Bornholmske Ocean Prawns er en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk.
  • Ocean Prawns fisker rejer og hellefisk i Nordatlanten og i Barentshavet mellem Canada og Grønland. Den årlige fangst udgør omkring 20.000 ton koldtvandsrejer og hellefisk.
Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Fredericia

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

FC Fredericia

Træner Michael Hansen savnede mod og beslutsomhed: Det kom, og så tog FC Fredericia tre point med hjem fra Esbjerg

Middelfart For abonnenter

Padelcenter i Middelfart tæt på åbning: Spil på to udendørs baner til halv pris den første måned

Erhverv

Lizette Risgaard: Kommuner og regioner skal bruge vores penge ordentligt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fredericia

Reaktioner efter meningsmåling: Træls start for vagthund, borgmester har misundelige kolleger, og K jagter tredobling

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

FC Fredericia For abonnenter

Det var solidt mere end prangende: En enkelt FC Fredericia-spiller stak dog ud

Annonce