Annonce
Leder

Robotterne rykker ind - men overtager os ikke

Robotstøvsugere og -plæneklippere har gjort deres indtog i mange danske hjem. Som en forlænget arm, der kan fjerne en ensartet arbejdsopgave på husholdningslisten.

Både privat og i arbejdslivet kan robotter løse opgaver på en måde, der kan berige vore liv.

Vi har på Fredericia Dagblad og i Jysk Fynske Medier også taget robotter i brug. Siden vi sidste år i september lancerede en søndagsavis, har vi ugentligt bragt robot-produceret erhvervsstof på frdb.dk og i søndagsspalterne i dagbladet.

Vore læsere - som er et yderst opmærksomt folkefærd - har registreret, at bylinen "Artikelrobotten" optræder i avisen og på frdb.dk. Nogle har studset over det - er redaktionen ved at blive overtaget af robotter? På ingen måde.

Robottens automatiske opsamling og formidling af nyheder er ikke et varsel om, at journalister af kød og blod skal skiftes ud med et computerprogram. En digital robot rokker ikke ved, at det publicistiske fundament i et mediehus som Fredericia Dagblad også i fremtiden er levende journalister med evnen til at reflektere, analysere, perspektivere og kommunikere.

Derfor kan og skal robotten aldrig erstatte de lokale journalister, der hver dag går på arbejde for at formidle grundig og nærværende journalistik til Fredericia Dagblad, frdb.dk, Elbobladet og elbobladet.dk.

Levende journalistik leveres af levende journalister. Men vi er ikke blinde for, at robotten kan levere værdi til vores medier. Derfor udforsker vi denne nye mulighed.

Erhvervsrobotten er eksempelvis programmeret til at se hvert eneste af de mange, mange regnskaber, der årligt bliver afleveret fra Fredericias mangfoldige virksomheder til Erhvervsstyrelsen. Robotten omdanner regnskaberne til et kortfattet artikelformat, der nøgternt beskriver virksomhedens seneste resultat.

Artikelrobotten samler også op på alle de nye virksomheder, der bliver registreret i Fredericia. Og den er så hurtig, at vore journalister nogle gange tager fat i den nye virksomhedsejer, dagen efter han/hun har modtaget de officielle papirer.

Det er en kerneopgave for os at dække det lokale erhvervsliv tæt og følge det løbende - det ved vi også, at vore læsere forventer og sætter pris på. Her giver artikelrobotten en hjælpende hånd og er et supplement til vor journalistiske dækning af erhvervslivets nyskabelser, op- og nedture med meget mere. Med robottens hjælpende hånd kan vi bringe disse offentligt tilgængelige oplysninger med interesse for offentligheden, som vi i det omfang ikke kunne få skrevet af menneskehænder.

Nu har erhvervsrobotten fået en lillesøster. Den leverer artikler med en opsamling på den sidste uges bolighandler i postnummer 7000. Vi fortæller, hvem har købt hvilket hus eller ejerlejlighed af hvem og til hvilken pris. Nogle læsere kan sikkert huske, da vi i avisen bragte de offentligt tilgængelige tinglysninger, og man kan med rette sige, at efter en pause, hvor tinglysningen blev digitaliseret, og medierne ikke længere kunne abonnere på disse offentligt tilgængelige oplysninger, kan vi nu atter tilbyde vore læsere dette indhold.

Også her hviler de robotgenererede artikler altså på offentlig tilgængelig data og må i den grad siges at have offentlighedens interesse. Salgspriser og boligmarkedets udvikling lokalt er om noget, der har vore læseres interesse. Som en ekstra bonus kan abonnenter på frdb.dk læse endnu flere detaljer om den solgte ejendom.

God søndag!

Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Strandgæster ryster på hovedet over broføljeton: - Man kan ikke hamle op med naturens kræfter

Annonce