Annonce
Alarm 112

Roere er trætte af ulovlig sejlads på Lillebælt: - Der er flere, der er bange for dem, når de kommer ræsende

Flere motorsejlere har problemer med at overholde reglerne, når de sejler i Fænøsund, lyder det fra Middelfart Roklub og kajakklubben Strømmen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Fyns Politi kender problematikken fra de fynske kyster og har for første gang i år også en drone med, der skal gøre det nemmere at opdage eventuelle lovbrud.

Middelfart: Med sommer, sol og vaffelis-venlige temperaturer på femdøgnsprognosen, begynder højsæsonen for sejlads i og omkring Lillebælt.

Og med det følger også en årligt tilbagevendende udfordring for roerne i Middelfart. For når først motorbåde og vandscootere fræser rundt på vandet, er det ikke alle, der husker reglerne for færdsel, fortæller blandt andre formand for kajakklubben Strømmen Flemming Larsen.

I farvandet ved Fænøsund er der klare regler for både hastighed og for, hvor langt fra kysten eksempelvis vandscootere skal sejle. Og kajakklubbens roere kan ofte konstatere, at der sejles for hurtigt og for tæt ved kysten.

Annonce

- Det sker i hvert fald ugentligt i højsæsonen. Hvis ikke det er dagligt, siger Flemming Larsen.

Han kender ikke til, at en motorbåd eller vandscooter skulle være kollideret med en kajakroer i Fænøsund, men han fortæller, at den ulovlige sejlads skaber utryghed blandt klubbens roere.

- Det betyder, at vi skal være utroligt opmærksomme på de speedbåde, der kommer. Og der er flere, der er bange for dem, når de kommer ræsende, for man kan ikke være 100 procent sikker på, at de opdager én. Det er jo set i København for eksempel, siger han med henvisning til den meget mediedækkede episode fra 2017, hvor to personer blev dræbt i Københavns Havn efter at være blevet påsejlet af en vandscooter.

Reglerne ved kysten

I Fyns Politis reglement for sejlads med motordrevne fartøjer er det specificeret, at fritidssejlere i Fænøsund ikke må sejle hurtigere end fem knob. Det fremgår ligeledes af reglementet, at sejladsen ikke må være til gene for anden sejlads og badende.


Det er motorbåde, der sejler for stærkt og for tæt på kysten. Det kan vi jo se, for 300 meter det er langt ude fra kysten. Vi ligger typisk 25 meter fra kysten, og de kommer meget tæt på nogle gange.

Søren Lykke-Jensen, formand, Middelfart Roklub


Derudover gælder det som hovedregel ved de danske kyster, at fartøjer som vandscootere ikke må sejle inden for 300 meter af kysten, medmindre man sejler vinkelret ud fra eller ind mod kysten. Overtrædelser af reglerne kan medføre bødestraf.

Hos Middelfart Roklub kender man også til problematikken med, at nogle ikke overholder disse regler i sommerhalvåret. Det fortæller klubbens formand Søren Lykke-Jensen.

- Det er motorbåde, der sejler for stærkt og for tæt på kysten. Det kan vi jo se, for 300 meter, det er langt ude fra kysten. Vi ligger typisk 25 meter fra kysten, og de kommer meget tæt på nogle gange, siger han.

Søren Lykke-Jensen fortæller, at de i roklubben forsøger at undgå at sejle ved Fænøsund midt på dagen i sommerhalvåret, fordi trafikken er intens. Han har så sent som i weekenden oplevet, at det gode vejr har bragt flere både på vandet - også dem, der sejler ulovligt.

Annonce

Savner synligt politi

Lørdag observerede han under en rotur, at to vandscootere sejlede ulovligt. Det var ved Fænø Kalv, hvor de to vandscootere først fragtede folk i land fra en båd, der lå for anker.

- Og så begyndte de ellers at sejle rundtur rundt om Fænø Kalv for fuld ræs - ligesom sådan en racerbane. Og de må gerne være i nogle områder deromkring, men ikke lige der i hvert fald, siger Søren Lykke-Jensen.

Både formanden for Strømmen og Middelfart Roklub efterlyser, at reglerne for motorsejlads bliver håndhævet i større grad. Flemming Larsen siger:

- Jeg synes bestemt, man skal have med, at langt de fleste overholder reglerne, og der skal jo være plads til alle. Men desværre er der nogle få, som ødelægger det. Så som klub vil vi gerne appelere til, at politiet er mere synligt på vandet derude, siger Flemming Larsen.

Annonce

Flere på vandet

Hos Fyns Politi kender man til problematikken, der gør sig gældende generelt ved de fynske kyster, fortæller politiinspektør og linjechef ved beredskabet Christian Rasmussen.

- Jeg har ikke noget konkret materiale, som siger mig, at vi har en større udfordring ved Fænøsund, end vi har andre steder på Fyn. For vi er jo en politikreds med rigtig meget vand omkring os. Men det er klart, at det er ikke en ny problematik for os, at man som kajakroer kan blive udfordret af hurtigtgående både og jetski, siger han.

Christian Rasmussen kan konstatere, at coronatiden har fået mange danskere til at købe både, sup-boards, kajakker og lignende, hvilket gør, at der er flere på vandet.

- Derfor er det rigtig vigtigt, når man bevæger sig ude på vandet, at man orienterer sig, overholder reglerne og passer rigtig godt på hinanden. For der er mange derude - også nybegyndere - og det kan godt give nogle farlige situationer, siger Christian Rasmussen.

Annonce

Tager drone med

Når I kan konstatere, at der er den her øgede trafik, får det jer så til at skærpe indsatsen denne sommer?

- Vi er helt sikkert på vandet i år. Og det er vi også med et par nye redskaber. Vi kommer også til at tage en drone med i år, hvor vi kan følge lidt mere med i, hvad der foregår, fra landsiden, når vi har en båd på vandet. Så ja, det er noget, vi er opmærksomme på og sætter ind overfor, siger politiinspektøren.

Christian Rasmussen tilføjer, at man selv har mulighed for at gøre politiet opmærksom på eventuelle overtrædelser ved at fotografere både, der ikke overholder lovgivningen.

Politiinspektøren fortæller også, at politiet vil øge indsatsen i specifikke områder, hvis man modtager mange anmeldelser af overtrædelser netop der.

Reglerne for færdsel på vandet ved blandt andet Fænøsund kan ses på Fyns Politis hjemmeside.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Alarm 112 For abonnenter

Mand kan slippe for fængsel: Tog kvælertag på sin kone

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Annonce