Annonce
Danmark

Rolig nu - der er sprøjtegift i drikkevandet

Peter Rasmussen

Nej, nej, bevares. Man skal da ikke gå i panik over hvad som helst. Men sprøjtegift i drikkevandet kunne måske godt være en de sager, som man kunne forvente, at der blev reageret hurtigt på. Sådan er det bare ikke.

Avisen Danmark kunne i denne uge fortælle historien om, at de fleste drikkevandsboringer i landet er forurenet med giftrester.

Det viser en opgørelse, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget med baggrund i udtræk fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandværkerne løbende indberetter deres målinger af det grundvand, der bruges til drikkevand.

Annonce

Helt præcis er der pesticid-rester i 63 procent af landets aktive drikkevandsboringer. Det er den højst målte koncentration nogensinde.

En del af forklaringen er måske nok, at der bliver testet for flere stoffer end tidligere, men det beviser så bare, at problemet med giftstoffer i drikkevandet er større end, man regnede med.

I Danmark har vi ellers altid været stolte af vores rene drikkevand, som oven i købet er renere end det vand, man kan købe på flaske. Vi er mistroisk gået udenom vandhanerne på sydlige rejsemål som Grækenland og Italien for ikke at ende med turistmave eller en underlig smag af klor i munden. Men nu er det så vores eget drikkevand, der er truet.

Der er måske vigtigere ting at tage sig af i miljøministeriet end at sikre vores drikkevand.

Nogle steder - hos Vandcenter Syd for eksempel – har man løst problemet ved at blande det forgiftede vand op med rent drikkevand, inden det bliver ledt ud i hanerne. På den måde har man kunnet holde sig under grænseværdierne for, hvor mange pesticider, der må være i det vand vi drikker. Men det har også været nødvendigt at tage kulfiltre i brug for at rense drikkevandet. Vores grundvand har ellers altid været så rent, at man kunne drikke det direkte fra hanen uden rensning.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at vi er ved at miste en unik ressource i form af rent drikkevand, der i modsætning til mange andre europæiske lande ikke behøver rensning, før det når til hanerne.

Miljøminister Lea Wermelin er da også behørigt bekymret over den ny opgørelse og siger til Avisen Danmark: ”Jeg finder det bekymrende, at vi finder nye stoffer og rester af sprøjtemidler i vores grundvand”.

Men hun er ikke så bekymret, at hun har en plan klar for, hvad hun vil gøre ved det. Da regeringen blev dannet i 2019, skrev den ellers ind i det såkaldte forståelsespapir, at man ville have en plan for at sikre drikkevandet. Men bevares; der er måske vigtigere ting at tage sig af i miljøministeriet end at sikre vores drikkevand.

Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce