Annonce
Kultur

Rumænere i Vejle: Vi vil gerne bidrage til samfundet

Det er 30-årige Chris Antochi (i midten), som er formand for Dansk-Rumænsk Kulturforening. Han kom til Danmark for 11 år siden som studerende og er blevet her siden. Han arbejder på Siemens, og her har han mødt sin lettiske hustru. Foto: Yilmaz Polat
En flok unge, herboende rumænere har startet Rumænsk-Dansk Kulturforening, som har til formål at hjælpe nyankomne rumænere godt på vej og i det hele taget bidrage til det danske samfund.
Annonce

Vejle: Lige nu bor der cirka 650 rumænske statsborgere i Vejle Kommune.

Mange kommer for at studere og arbejde i kortere eller længere perioder. De fleste bliver i Danmark i mellem fem til syv år, og siden sidste år har de haft mulighed for at mødes jævnligt med andre landsmænd i området. Det sker i Comunitatea Culturală Româno - Daneză (Rumænsk-Dansk Kulturforening), som blev oprettet for cirka et år siden.

30-årige Chris Antochi er formand og var med til at oprette foreningen, hvor medlemmerne mødes for at fejre rumænske mærkedage, spise rumænsk mad, danse rumænsk folkedans og meget mere sammen.

Han kom selv til Danmark for 11 år siden for at uddanne sig til logistikøkonom, og nu arbejder han for Siemens.

- Der er faktisk mange i foreningen, som arbejder på Siemens i Brande eller Vejle, fortæller han.

Hvis du er en god person og viser respekt for det danske samfund og de danske værdier, så bliver du også taget godt imod.

Chris Antioch

Annonce

En tur i skoven

Foreningen blev oprettet blandt andet for at hjælpe nyankomne rumænere til Danmark med at forstå livet i det danske samfund og hvilke muligheder og forpligtelser, der er, forklarer Chris Antochi.

- Vi vil gerne lave nogle positive events for at vise, at vi er nogen, der gerne vil bidrage til samfundet, siger han.

Et af bidragene blev givet på en bidende kold søndag i marts, da en flok på cirka 20 børn og voksne var en tur Dyrehaven for at samle affald i forbindelse med Danmark Naturfredningsforenings affaldsindsamlingsdag og ikke mindst hilse på dyrene i skoven.

Dagen var blandt andet et resultat af et nært samarbejde med Vejle Kommune, som Chris Antioch har mange roser til.

- Så det samarbejde vil vi gerne pleje mere og for eksempel invitere til møder, hvor nogen fra kommunen kan fortælle vores medlemmer om deres rettigheder og muligheder. Samtidig kan vi indirekte hjælpe kommunen med at få de rumænske tilflyttere integreret i samfundet.

Annonce

Sproget er godt at kunne

Det er helt lavpraktiske problemer, man gerne vil hjælpe med i Rumænsk-Dansk Kulturforening: Hvordan man får et cpr-nummer, hvordan man opretter en bankkonto, og hvilke regler der gælder i forhold til at komme på sprogskole.

- Det kan være lidt svært at finde rundt i det hele, når man lige er kommet til landet, fortæller Chris Antioch, som også pønser på at lave en elektronisk guide til nyankomne rumænere.

Han er efterhånden selv fuldt integreret i Danmark. Hans danske er fejlfrit, og han var mange danske venner i Vejle.

- Hvis du er en god person og viser respekt for det danske samfund og de danske værdier, så bliver du også taget godt imod, siger han og erkender, at der er nogle få rumænere, der gør det svært for det velfungerende flertal.

Men han mærker ikke til nogle problemer i hverdagen, og i takt med at hans danske er blevet så godt, føler han sig også mere og mere veltilpas blandt danskerne.

- Det betyder virkelig meget, at man kan sproget, understreger han.

Det er hans håb, at den rumænske kulturforening også kan komme tættere på danskerne ved at lave arrangementer, hvor man mødes på tværs af de to kulturer og bliver klogere på hinandens madskikke og traditioner.

Toårige Alex Matei, som er født i Danmark, var med sine rumænske forældre og flere andre fra den rumænske kulturforening ude at samme affald i Nørreskoven 31. marts. Både mor, Corina China og far Alex Matei arbejder hos Siemens i Brande og bor i Vejle. Foto: Maria Søgård Jørgensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce