Annonce
Udland

Rusland anholder Navalnyjs talskvinde før demonstration

Kira Jarmysj, talskvinde for den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj, foran en domstol i Moskva, som fredag har afgjort, at hun skal holdes fængslet i lidt over en uge. Foto: Kirill Kudryavtsev/Ritzau Scanpix
Talskvinde for oppositionsleder fængslet i ni dage. Navalnyj anklager Putin for korruption i stor stil.

Kira Jarmysj, talskvinde for den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj, er blevet fængslet i ni dage. Det skriver hun på Twitter.

Dermed er hun forhindret i at deltage i en varslet demonstration lørdag.

Oplysningen kommer, kort efter at myndighederne meddelte, at de ikke agter at lade tilhængere af den fængslede Aleksej Navalnyj demonstrere lørdag for kravet om hans løsladelse.

For bag kravet står provokatører, hedder det.

- Forsøget på at afholde offentlige møder, der ikke er sanktioneret, og fulgt op af provokerende handlinger fra deltagerne vil blive opfattet som en trussel mod den offentlige orden og vil øjeblikkeligt blive standset, lyder det i en erklæring fra politiet i Moskva.

Den 44-årige Navalnyj er præsident Vladimir Putins mest kendte kritiker og modstander. Han blev anholdt søndag, da han vendte hjem til Rusland.

Navalnyj blev i august sidste år forsøgt slået ihjel med nervegiften Novitjok. Det skete under en rejse i Sibirien. Alle spor peger i retning af, at en russisk efterretningstjeneste stod bag. Men det nægter den russiske regering.

I hast blev han fløjet til den tyske hovedstad, Berlin. Her var læger var i stand til at helbrede ham.

Navalnyj svarer fredag igen på sin anholdelse ved at offentliggøre en undersøgelse om korruption. Det handler om luksusejendomme ved Sortehavet for otte milliarder kroner. Han hævder, at de ejes af Putin.

I en to timer lang video på sin blog beskriver han ejendomskomplekset som en "stat inden for Rusland" med Putin som zar.

Det Europæiske Råds præsident, Charles Michel, har fredag talt i telefon med Putin. Han tog sagen om Navalnyj op.

- Præsidenten for Det Europæiske Råd informerede præsident Putin om den alvorlige bekymring i EU og dets medlemsstater over den seneste udvikling. Han opfordrede til, at Aleksej Navalnyjs rettigheder fuldt ud respekteres, hedder det i en erklæring fra Michels kontor.

Michel konstaterede samtidig, at EU står forenet i kravet om, at Navalnyj skal løslades

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny daginstitution skaber debat: Placering i Madsby er langtfra sikker, fastslår DF

Annonce