Annonce
Udland

Rusland-kender: Kneben valgsejr er en katastrofe for Putin

Sputnik/Reuters
Selv om regeringsparti bevarer spinkelt flertal, er det oppositionen, der ifølge Rusland-kender har sejret.

Det er en alvorlig bet for Ruslands præsident, Vladimir Putin, at regeringspartiet kun med nød og næppe bevarer magten i Moskva.

Sådan lyder vurderingen fra Jens Worning Sørensen, der er tidligere generalkonsul i Sankt Petersborg og udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad.

- Det er en katastrofe for Putin. Det regerende parti, Forenet Rusland, går kraftigt tilbage og bevarer kun med nød og næppe flertallet i Moskva.

- Men den virkelige katastrofe er, at kun omkring 20 procent har valgt at stemme.

- Det udstiller, at befolkningen har opgivet det politiske system, og at systemet ikke har politisk legitimitet fra befolkningen, siger Rusland-kenderen.

Med 99 procent af stemmerne optalt står kandidater, der er støttet af oppositionsleder Aleksej Navalnyj, til at få 20 ud af 45 pladser i Moskvas lovgivende forsamling.

Oppositionens kandidater var på forhånd udelukket fra at stille op ved valget i den russiske hovedstad.

Det fik Navalnyj til at opfordre Moskvas borgere til at stemme på kandidater, der ikke er opstillet for regeringspartiet Forenet Rusland.

- De personer, der har stemt, har i høj grad fulgt oppositionens råd, siger Jens Worning Sørensen.

Han ser resultatet som udtryk for, at befolkningen har mistet troet på, at de med deres stemme kan gøre en forskel:

- Folk gider ikke søge politisk indflydelse, for de tror ikke længere på, at det nytter.

Selv om regeringspartiet på et hængende hår bevarer magten i det russiske bystyre, vil valgresultatet ifølge Rusland-kenderen give panderynker i Kreml.

- Nu sidder Putin på sin fjerde og formelt set sidste periode som præsident, og ingen ved, hvad der skal ske efter 2024.

- Den usikkerhed gør, at systemet stille og roligt er ved at miste grebet om de ting, der ellers har virket.

- Så det her er en glidebane, og hvis man er Forenet Rusland og rådgiver i Kreml, så ville jeg være alvorligt bekymret, siger Jens Worning Sørensen.

Der er parlamentsvalg i Rusland i 2021.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce