Annonce
Debat

Ryd op i mængden af selskaber, der lever godt af fjernvarmen

Erland Christensen

Læserbrev: Ewii er rigtig godt på vej, men hvad med resten?

Ewiis repræsentantskab var samlet virtuelt 28. april, hvor bestyrelse og direktion redegjorde for selskabets udvikling, den nyligt vedtagne strategi og et positivt årsresultat for 2020.

Tillykke til os alle og specielt til Ewiis kunder med det, det er rigtig flot.

Annonce

I forbindelse med præsentation af den nye strategi efterspurgte jeg overvejelser med hensyn til at få effektiviseret den perlerække af selskaber, der står for vores varmeleverancer.

Producenterne Ørsted og Energnist har begge har døgnbemandede kontrolrum til at overvåge produktionen, transmissionsselskabet Tvis har døgnbemandet kontrolrum til overvågning af transmissionssystemet, og distributionsselskaberne Fredericia Fjernvarme, Gauerslund Fjernvarme, Middelfart Fjernvarme, Mølholm Fjernvarme, Trefor Varme og Vejle Fjernvarme har ligeledes døgnbemanding til overvågning af distributionen.

Alle selskaberne har egne bestyrelser, direktioner, administrationer, drifts- og vedligeholdelsespersonale, og listen kan fortsættes.

Alle er beskæftiget inden for den samme ret komplicerede lovgivning og teknologi, og alle bruger kræfter på at producere årsrapporter og regninger til hinanden.

Denne ekstra interne suppe af omkostninger giver ingen ekstra værdi for os som kunder, og det er svært at forstå, at der ikke er nogen, der italesætter det.

Jeg er helt med på, at de, der i dag har meget lave varmepriser - eksempelvis Fredericia Fjernvarme - helt legitimt ikke ønsker at fusionere sig til højere priser, og at fusioner og effektiviseringer vil lede til færre ansatte, direktioner og bestyrelser. Men det er jo noget, man kan og skal aftale sig ud af på en ordentlig og ansvarlig måde.

Ewiis direktør, Lars Bonderup Bjørn, svarede meget klart på mit spørgsmål at: ”Der er intet, jeg hellere vil, end arbejde for en effektivisering af dette område, men der er stor politisk modstand, der skal overvindes!”

Det undrer mig meget, at det kan være ”politisk modstand”, der stopper effektiviseringer i forbrugerejede virksomheder, hvor bestyrelserne jo påstår at arbejde for lavest mulige priser for forbrugerne.


Det undrer mig meget, at ”politisk modstand” kan stoppe effektiviseringer i forbrugerejede virksomheder.


Lad os hjælpe Lars. Jeg skal opfordre forbrugerne til at spørge deres repræsentanter i varmebestyrelserne, om de har de potentielle besparelser ved fusion eller effektivisering af varmeforsyningen i Trekantområdet på dagsordenen - og i givet fald hvorfor ikke.

Men man kan vel forvente samme svar, som hvis man spørger fiskene, om dammen skal tømmes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Cecilie overlevede dødsulykke: - Det er lige før, at jeg ikke kan huske, hvordan det er at være glad

Fredericia For abonnenter

Udvalgsformand og Shell-ansat siger fra over for Byrgesen: Jeg er ikke inhabil - og dét ved han godt

Annonce