Annonce
Kolding

Så er der dom i sagen om utilfreds ægtefælles kontrol af hustruens kommunale hjemmehjælpere: Hjælperne skal finde sig i videoovervågning

Nu skal de kommunale hjemmehjælpere i Kolding igen til at gå ind ad denne dør, har Arbejdsretten besluttet. Foto: Søren Gylling
I Kolding er en gruppe kommunale hjemmehjælperes arbejdsvægring nu kendt overenskomststridig efter et langt slagsmål mellem kommunen og fagforbundet FOA. De pågældende medarbejdere skal straks genoptage arbejdet i fuldt omfang, fastslår Arbejdsretten - men kommunen skåner dem.

Dom: Kolding Kommunes hjemmehjælpere kan ikke nægte at arbejde i private hjem, hvor de videoovervåges - og gør de det alligevel, så er det fyringsgrund.

Det står klart, efter at Arbejdsretten i København tirsdag afsagde dom i et flere måneder langt og meget principielt slagsmål mellem fagforbundet FOA og Kolding Kommune om en utilfreds ægtemands videoovervågning af sin lamme og stærkt plejekrævende 71-årige hustrus hjemmehjælpere i parrets private hjem i det nordlige Kolding.

Her har kommunens hjemmehjælpere på grund af videoovervågningen nægtet at gøre tjeneste siden april, og mens slagsmålet har stået på, har Kolding Kommune ansat et privat firma til at passe den syge kvinde.

Annonce

Den meget svækkede kvindes 65-årige ægtefælle satte videoovervågningen op i hjemmet, fordi han var yderst utilfreds med flere af de kommunale hjemmehjælperes indsats og ikke følte, at hans gentagne kritik og klager til hjemmehjælpsdistriktet hjalp.

FOA har siden beskrevet arbejdsmiljøet i hjemmet som voldsomt psykisk belastende for hjemmehjælperne og bakket sine medlemmer op i at nægte at gå derind, mens Kolding Kommune på den anden side har stået fast på, at man ikke kan blande sig i, om folk sætter videoovervågning op i deres private hjem.

Smadderærgerlig

Formanden for FOA i Kolding, Jens Lund, bekræfter, at fagforbundet nu skal pålægge sine medlemmer at genoptage arbejdet.

- Det er jeg selvfølgelig smadderærgerlig over, for jeg synes jo ikke, at mine medlemmer skal arbejde under sådan nogle forhold.

Vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg.

Jens Lund, formand for FOA i Kolding

- Men vi må tage dommen til efterretning, og så må vi i dialog med Kolding Kommune om, hvad vi stiller op med de belastende arbejdsmiljøforhold, vi mener, der er i hjemmet, siger Jens Lund, der dog glæder sig over, at FOA ikke skal betale bod, sådan som det ellers er almindeligt i arbejdsretlige konflikter. Årsagen er, at Kolding Kommune også overfor Arbejdsretten har anerkendt, at det kunne være en udfordring at udføre arbejdet under forholdene i det pågældende hjem.

Annonce

Åbnet øjne

Jens Lund synes bestemt ikke, at sagen har været skønne spildte kræfter.

- Nej, vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg, siger han.

I Kolding Kommunes senior- og sundhedsforvaltning siger sekretariatschef Brian Urban, at man er glad for, at der nu er truffet en afgørelse, "så vi kan komme videre med at finde en god løsning".  Kommunen agter ikke umiddelbart at beordre de medarbejdere, der er berørt af sagen, tilbage på arbejde i det pågældende hjem, oplyser han.

-  Vi er også glade for, at Arbejdsretten i sin dom anerkender, at Kolding Kommune har udfoldet betydelige bestræbelser på at værne om vores medarbejderes trivsel, siger han.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce