Annonce
Erhverv

Sådan åbner spisesteder og værtshuse: Nogle åbner ikke, andre tøver, mens nogle sætter cafébordene udenfor og krydser fingre for godt vejr

Hvis vejret bliver godt fra 21.april, skal kunderne nok komme til spisestederne med udendørs servering, mener mange restauratører. Men det danske vejr er lunefuldt. Dog er dette foto taget netop 21. april 2019, da krydstogtskibet Viking Sky lagde til i Fredericia. Arkivfoto: Morten Pape
Der er stor forskel på, om de fredericianske spisesteder og værtshuse åbner for servering fra 21. april, hvor corona-restriktionerne lempes, så sult og tørst kan stilles - men kun udendørs. Indendørs servering bliver først en mulighed fra 6. maj.

Fredericia: Mange fredericianere længes sikkert efter at gå ud og spise lækker mad, drikke en øl med vennerne eller nyde en kop kaffe på en café.

Det bliver muligt fra 21. april - men kun på steder med udendørs servering. Indendørs åbner først 6. maj. Fredericia Dagblad har spurgt en række af byens restauratører, om de åbner 21. april. De første meldinger er meget forskellige.

Både det danske vejr, coronapasset og tilhørende restriktioner har indflydelse på, om spisestederne og værtshusene kan få en omsætning, der kan betale udgifterne, mener flere restauratører.

Annonce

1 Restaurant Carlos tøver

Levente Nyitrai fra Restaurant Carlos ved ikke endnu, om hans spisested vil lave udeservering, når det bliver muligt fra 21. april. Foto: Søren Gylling

Hos Restaurant Carlos på hjørnet af Prinsessegade og Sjællandsgade, det ene hjørne af Ryes Plads, ser indehaver Levente Nyitrai frem til at byde de længe savnede gæster velkommen.

- Men det er for tidligt at sige, om jeg vil lave udeservering fra 21. april. Hvis det er koldt i vejret, vil det ikke fungere, siger Levente Nyitrai, der kan servere udendørs på fortovet langs den for nyligt renoverede facade ud mod Prinsessegade.

Restaurant Carlos har også en gårdhave, som aktuelt er ved at blive sat i stand til udeservering med terrassevarmere, overdækning og kønne omgivelser. Men selvom gården byder på læ og hygge, ligger den i konstant skygge. Så Levente tør ikke stole blindt på, at gæster vil sidde dér en kold forårsdag eller -aften.

Endelig er han bekymret for coronapasset. Fordi passet kræver forberedelse og planlægning.

- Omkring 40 procent af vores normale kundestrøm om foråret og sommeren er walk ins - altså folk, der ikke flere dage i forvejen har planlagt at tage på restaurant. Dem får vi ikke med coronapasset, siger Levente Nyitrai.

2 Oven Vande venter

Henrik Lyager hos Oven Vande i Norgesgade afviser at gøre brug af udeserverings-muligheden fra 21. april. Og han langer ud efter politikerne og deres arbejde. Foto: Mette Mørk

Hos Restaurant Oven Vande i Norgesgade ryster indehaver Henrik Lyager på hovedet over muligheden for at lave udeservering fra 21. april.

- Den 21. april er fuldstændig ligegyldig. Fuldstændig! Prøv lige at se en dansk vejrudsigt. Skulle jeg lave servering i min gård under en dansk himmel i april? Og hvis jeg får et stilladsfirma til at overdække gården, kommer corona-politiet og siger, at "nu er det ikke længere udendørs, men indendørs." Glem det, siger Henrik Lyager, der gennem hele nedlukningen har haft helt lukket.

I stedet for at satse på takeaway har han brugt ressourcer på at uddanne nye folk til køkkenet og restauranten. Og på at nyindrette Oven Vandes lounge, som får en regulær cocktailbar.

- Vi gør klar til at åbne 6. maj, hvis ellers restriktionerne til den tid er til det. Hvis ikke de er, så venter vi, siger han.

Heller ikke idéen om et coronapas får Oven Vande-restauratøren til at smile.

- Hvad med de kunder, der spontant beslutter at gå ud at spise: Hvis de skal have den mulighed, skal de testes to gange om ugen. Og hvis én i et selskab på fire ikke har helt styr på sit coronapas - skal jeg så sende ham hjem og splitte mine gæsters selskab op? Jeg har ikke lyst til at være corona-betjent på den måde. Men vi bliver nok nødt til det, for hjælpepakkerne fjernes formentlig samtidig, siger han.

Hjælpepakkerne er i øvrigt slet ikke så gode som deres ry, understreger Henrik Lyager.

- Når alt kommer til alt, er vi max kompenseret for halvdelen af vores udgifter. Max!

Henrik Lyager synes i det hele taget, at lovgivningen omkring corona er sjusket.

- Det er dårligt arbejde. Politikerne forstår ikke, hvordan det er at skulle tjene sine egne penge, for de har aldrig tjent en ærlig, bøjet femøre. Og dårligt arbejde får ingen konsekvens for dem, siger han.

3 Den Engelske forventer at åbne

Han har prøvet det før. I foråret 2020 gjorde indehaver af Den Engelske, Peter Lindvig, også klar til en genåbning efter en længere nedlukning. Nu kan han gøre klar til at åbne 21. april - men kun for udendørs servering. Arkivfoto: Søren Gylling

- Umiddelbart er det vores tanke at åbne. Vi venter på lidt flere detaljerede oplysninger så som, om kunderne kun må komme i grupper af fem personer, og om afstandskravet på to meter fortsat er gældende, og om kunderne må gå indendørs for at bestille, fortæller indehaver af Den Engelske Peter Lindvig.

Pubben har god plads til udendørs servering, men Peter Lindvig er lidt betænkelig ved det danske vejr i slutningen af april - om det er bliver lunt nok og tørvejr til udendørs servering.

- Jeg tror, folk er sultne efter at komme ud. Hvis vejret er med os, får vi travlt, siger Peter Lindvig, som generelt er optimistisk omkring genåbningen.

Coronapasset er han ikke så bekymret for. Han mener ikke, det vil holde kunderne væk fra Den Engelske.

- Vi skal tjekke vaccination, test eller om folk har haft corona. Det er vi nødt til - også for vores egen sikkerheds skyld og kundernes. Jeg tror også, det giver tryghed for mange kunder. Vi har en del stamkunder, så jeg tror ikke, vi vil være så hårdt ramt som mange andre strøgforretninger, siger han om risikoen for, at de impulsive kunder ikke kommer, fordi de ikke har opdateret coronapas.

Han glæder sig meget til at kunne åbne. Økonomien er ved at være presset efter et år med pandemien, hvor virksomheden nu for anden gang er lukket.

- Efter 14 ugers lukning har vi ikke så mange penge på kistebunden. Men vi har den kæmpe fordel, at vi har eksisteret i 14 år. Det kostede en del under nedlukningen i foråret, men heldigvis havde vi en god sommer. Så kom ændringen i efteråret om, at vi skulle lukke kl. 22, og det kostede mange penge, og så kom nedlukningen. Vi er ved at søge kompensation, så vi klarer os, men det er ikke sjovt, konstaterer han.

4 Havfruen tror ikke rigtigt på det

Søskendeparret Dorthe og Henrik Jensen står bag beværtningen Havfruen. De forventer ikke at gøre brug af mulighederne pr 21. april. Arkivfoto: PR Foto

Beværtningen Havfruen i Vendersgade har svært at finde hoved og hale i de regler og restriktioner, der ligger i køreplanen.

- Jeg kan ikke finde ud, om vi er omfattet af reglerne for genåbning 21. april og 6. maj. Tælles vi som spisested, fordi vi sælger håndmadder, eller som værtshus eller bar, fordi vi sælger øl og alkohol og har længe åbent? Jeg ved det ikke, siger indehaver Dorthe Jensen.

Havfruen har enkelte borde stående udenfor på fortovet, men ingen gårdhave.

- Så udeservering kan slet ikke svare sig for os, hvis ikke vi samtidig må holde åbent indenfor. Og jeg er slet ikke sikker på, at vi får lov 6. maj. Jeg synes også, at der noget rod. Det ville være bedre at vente, indtil det hele var helt ovre, og vi alle kunne åbne med et brag. Men det kan ikke været let for politikerne at træffe de her valg, når nogle presser på, mens andre vil vente, siger Dorthe Jensen.

Hun har svært ved at se værdien et coronapas.

- Så skal vi til at holde øje med gæsterne. Og betale en ekstra medarbejder, der skal stå i døren og kontrollere pas. Det bliver ikke rigtig godt, siger hun.

5 Urbania Streetfood planlægger at åbne men frygter konsekvenser af coronapas

Urbania Streetfood åbner for udeservering 21. april, og indehaver Brian Løkkegaard krydser fingre for godt vejr - ellers kommer der ingen kunder, oplyser han. Arkivfoto: Klaus Madsen

Urbania Streetfood åbner for udeservering i april, og indehaver Brian Løkkegaard krydser fingre for godt vejr.

- Vi håber på godt vejr og tror på, folk hungrer efter at komme ud. Men regner eller blæser det det mindste, kommer vi bare til at stå at kigge. Men vi åbner, om det er blæst, regn, sne eller slud, slår han fast.

Urbania Streetfood har kørt med takeaway siden nedlukningen i december, men ser frem til at kunne åbne for kunderne - også selvom det i første omgang kun er udendørs.

Coronapasset er Brian Løkkegaard dog ikke begejstret for.

- Det er fuldstændigt sindssygt at smide flere restriktioner over på branchen. 60-65 procent af cafégæsterne tager en beslutning om at gå ud i sidste øjeblik, fortæller han.

Han mener, at nogle kunder i stedet vil vælge at tage maden med hjem, mens andre slet ikke tager afsted, fordi de ikke er testet for nylig, eller et familiemedlem ikke er, ligesom han tror, nogle synes, det er for bøvlet at skulle testes flere gange om ugen.

- Jeg vil meget gerne, vi kan komme på fode igen, men coronapas er noget fis. Det presser vores branche helt vildt. Desuden kræver det mandskab og ressourcer af os at skulle være politimænd, siger han.

6 Beachbar Østerstrand fortsætter med takeaway-kaffe

Beachbar Østerstrand sælger i øjeblikket drikkevarer til at tage med - især kaffe - og det vil fortsætte helt til maj. Her åbner man ikke for servering 21. april, selvom det er en mulighed udendørs. Sæsonen begynder alligevel først i maj, fortæller indehaver Brian Løkkegaard. Arkivfoto: Dorte Brandsen

Beachbaren på Østerstrand har i en periode solgt kaffe og andre drikkevarer, som strandgæsterne kan tage med på deres gåtur. Det fortsætter. Ifølge indehaver Brian Løkkegaard vil man ikke åbne beachbaren fuldt for udendørs servering 21. april.

- Vi kører på med takeaway. Stranden er god - men bedst når vejret er til det. Vores sæson begynder først i maj, så der vil vi tage stilling til, hvad vi gør. Indtil da er det to go kaffe, fortæller han.

I lighed med mange andre restauratører afventer han yderligere informationer om, hvordan restriktionerne bliver i forhold til afstand, servering og meget andet fra myndighederne.

- Vi er positive overfor, at der nu er en plan, og det er vores boder i streetfood også. De kører takeaway, men det er mere af nød, end fordi det er sjovt. Jeg er godt klar over, at folk er oplevelsessultne, så vi arbejder på, hvad vi kan gøre og afventer udmeldingerne, fortæller Brian Løkkegaard om både beachbaren og streetfood.

7 Kims Køkken holder øje med vejrudsigten

Kim Tan ser frem til igen at kunne få besøg af kunder i restauranten. Om det bliver fra 21. april eller 6. maj er dog endnu uvist. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Der bliver holdt et særligt øje med vejrudsigten hos Kims Køkken i Gothersgade, hvor indehaver Kim Tan håber på solskin.

- Men man ved aldrig med det danske vejr i april, så vi må se vejret an og derefter tage en beslutning ud fra udsigterne, forklarer han.

Kim Tan respekterer samtidig, at coronapassene bliver en del af et restaurantbesøg.

- Hvis jeg skal åbne, følger vi selvfølgelig reglerne. Så hvis ikke kunderne har en test, når de kommer ind i restauranten, må de smutte over at tage en kviktest. Det tager ikke mere end et kvarter, og det skal jo ikke ødelægge noget for andre, siger han og tilføjer:

- Vi bliver jo nødt til at være forsigtige, så vi undgår en tredje bølge – også selvom det bliver lidt bøvlet.

Kim Køkken holder i forvejen åbent for takeaway.

8 Den Gyldne Ovn glæder sig til at tage terrassen i brug

Den Gyldne Ovn kunne i efteråret vise det nye terrasseområde frem. Det er dog begrænset, hvor længe det kunne tages i brug, førend der blev lukket for udeservering. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Hos Den Gyldne Ovn i Gothersgade glæder Sevil Özsinlak sig over, at caféens nyanlagte terrasseområde atter kan tages i brug til udeservering. Det er dog ikke uden en vis portion bekymring, at spisestedet, der i forvejen holder åbent med takeaway, ser frem mod de kommende lempelser.

- Det bliver lidt besværligt at skulle tjekke op, hver gang der kommer en gæst. Nogle gange kan der også sætte sig en kunde ved et eksisterende selskab, så det kan godt blive svært at kontrollere, selvom vi må gøre vores bedste, siger Sevil Özsinlak.

Hun glæder sig samtidig til 6. maj, hvor caféen atter kan servere for kunder indenfor. Her forventer Sevil Özsinlak, at opgaven med coronapas bliver lettere.

- Jeg kan godt forstå, at coronapasset skal bruges indenfor, men udenfor, hvor man i forvejen må forsamles 10 personer og 50 til idrætsaktiviteter - giver det ikke meget mening for mig, selvom vi selvfølgelig vil overholde det, siger Sevil Özsinlak.

9 Restaurant Ene afventer udeservering

1. juni sidste år overtog Areewan Erlandsen Restaurant Ene i gågaden. På billedet ses hun med sin partner og kollega Euan Donaldson. Arkivfoto: Søren Gylling

- Det er utroligt lettende at få nogle datoer at vide, så vi ved, hvornår vi kan åbne op. Vi frygter selvfølgelig at coronapasset hæmmer den spontane lyst til at tage ud at spise. Det er en stor bekymring, siger Areewan Erlandsen, som er indehaver af Restaurant Ene i Jyllandsgade.

Hun ved endnu ikke, om restauranten, der i forvejen tilbyder takeaway, vil åbne op for udeservering fra 21. april.

- Er temperaturen kun 8-10 grader og er vejret blæsende, er det ikke så attraktivt, pointerer Areewan Erlandsen, der også ser flere problemstillinger i måden, at det skal tjekkes på.

- Vi vil gerne støtte op om de gældende retningslinjer, men omvendt frygter vi at komme ud i en situation, hvor gæsterne ikke er samarbejdsvillige og vil vise et coronapas frem, siger Areewan Erlandsen.

Til gengæld er hun mere sikker på, at Restaurant Ene åbner op for indendørs servering 6. maj.

10 Aquablu afventer flere informationer

Aquablu håber snart at kunne byde folk indenfor i restauranten med den smukke udsigt fra vandkanten i Skærbæk. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Hos Aquablu i Skærbæk har indehaver Farnoosh Maftoon endnu ikke besluttet, om restauranten åbner med udeservering 21. april, eller man venter til 6. maj, hvor indendørs servering også er tilladt.

Meldingen fra restauranten er, at man afventer yderligere informationer om, hvilke vilkår spisestederne må åbne under - herunder om buffet bliver tilladt, afstandskrav og så videre.

Bekymringen går blandt andet på det danske vejr.

Aquablu er under sædvanlige omstændigheder en sæsonrestaurant og plejer at holde lukket i vintermånederne. Med restriktioner og vinterlukning har Aquablu sammenlagt været lukket 14 måneder det seneste halvandet år.

Restauranten lever af sol, sommer, varme og samvær. Derfor er planen at åbne 6. maj - medmindre det viser sig, restriktionerne er i en sådan form, at det kan betale sig for Aquablu at åbne allerede 21. april.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Ejendomsmægler fremhæver Nørrebrogade-ejendom: - Det er meget sjældent, at denne type bolig bliver udbudt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Tandlægeklinik får nye ejere: Mangeårig ejer takker af

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce