Annonce
Erhverv

Sådan gik genåbningen i butikkerne: Glæde over kundernes besøg men også frygt for ny nedlukning senere i år

Fredericianerne har måttet undvære deres lokale butikker i over to måneder. Efter genåbningen 1. marts har mange kunder været en tur i midtbyen for at bytte julegaver, shoppe og bare ose og studere de nye forårsvarer. Men der er også blevet brugt penge, lyder meldingen fra butiksindehaverne. Foto: Søren Gylling
Byens butikker fortæller, de tærer på de økonomiske reserver, og at regeringens hjælpepakker ikke er nok til at holde dem kørende økonomisk.

Fredericia: Efter to måneders nedlukning kunne byens udsalgsvarebutikker - altså tøjbutikker, skobutikker, brugskunstbutikker og mange andre igen slå dørene op for de shopping-trængende kunder mandag 1. marts.

Og det var tilsyneladende længe ventet. Kunderne er i hvert fald kommet i en lind strøm, fortæller en række butiksindehavere til Fredericia Dagblad.

Men der er også alvorlig lavvande i pengekassen hos butikkerne. Derfor håber mange indehavere, at fredericianere fortsat vil bakke op - hjælpepakker er nemlig ikke nok.

Annonce

Bison Lædervarer

Indehaver af Bison Lædervarer Birgit Andersen håber at kunne sælge skoletasker til de yngste i de kommende uger. Kufferter har hun ikke solgt det seneste år. Foto: Søren Gylling

Hos Bison Lædervarer har der det seneste år været forholdsvis stille. Butikken henter en del af sin omsætning på rejseartikler, og eftersom rejseaktiviteterne er nærmest forsvundet, bliver der ikke solgt meget af den slags.

- Det er jo mere end et år siden, vi har solgt kufferter - også selvom vi har sat dem ned med 50 procent, fortæller indehaver Birgit Andersen.

Til gengæld er Bison Lædervarers andre varer så som håndtasker og skoletasker ikke så sæsonprægede, så det sælger butikken fortsat. Der er også blevet byttet julegaver i den første uge efter åbningen.

Men økonomien er stram, og her er regeringens hjælpepakker ikke nok til at holde butikken gående under de seneste måneders nedlukning.

- Vi skal nok klare den, men det er kun i kraft af, vi selv har puttet penge i det. Folk tror, vi får hjælpepakker, der hjælper os igennem, men selvom jeg har en ansat sendt hjem, så vi får 75 procent af lønnen dækket af lønkompensation, men vi skal selv dække resten, fortæller Birgit Andersen og konstaterer:

- Normalt er vi ikke pessimistiske, men det er hårdt for os denne gang.

Samtidig peger hun på, at butikken trods alt ikke er så hårdt ramt som restauratører og frisører.

Din Tøjmand Sejersen

Henriette Sejersen fortæller, at der kommer mange nye varer i disse dage, fordi butikkernes leverandører har holdt de nye varer tilbage under nedlukningen. Foto: Søren Gylling

Hos Din Tøjmand Sejersen måtte genåbningen lige vente et par ekstra dage, da en af de ansatte fik konstateret coronavirus i ugen op til åbningen.

Da personalet havde været i butikken for at gøre klar til åbningen, måtte alle i isolation og igennem en række test, inden butikken kunne åbne. Derfor åbnede butikken først 3. marts. Men kunderne var tålmodige og klar til åbningen.

- Det er gået godt. Vi er blevet væltet, fortæller indehaver Henriette Sejersen.

Hun beretter også om, at kunderne har været tålmodige, holdt afstand og været søde og glade.

Nu vælter det ind med nye varer, for hendes leverandører har holdt varerne tilbage under nedlukningen, men nu skal de ud i butikkerne til de købeglade kunder, så personalet pakker kasser ud og hænger tøj på bøjler i en lind strøm.

- I dag får vi nye varer løbende. Vi har været heldige, at vores varelager har været godt med. Men likviditeten er selvfølgelig presset. Hvor det hele ender henne, ved vi ikke. Det afhænger af, om vi bliver lukket ned igen, og om folk bruger penge. Nu er konfirmationerne jo også udskudt, så det bliver et anderledes forår, forklarer Henriette Sejersen.

Hun henviser til, at foråret for mange tøjbutikker plejer at være en travl periode, fordi mange kunder har brug for nyt tøj i den pæne ende til de mange konfirmationer og andre store fester. Men de fleste fester og konfirmationer er i år udskudt til senere på året.

Hun har dog ikke mistet modet og har også bestilt nye varer til efteråret.

- Vi er nødt til at følge med, mens hvis der sker noget igen til efteråret, er vi på den, siger hun med henvisning til en eventuel ny nedlukning.

Fish & Outdoor

- Vi er ramt, siger indehaver Jesper Havshøi til spørgsmål om økonomien efter to måneders nedlukning af butikken Fish & Outdoor. Foto: Søren Gylling

For indehaver af Fish & Outdoor Jesper Havshøi har det været en sær fornemmelse at holde butikken lukket i så lang tid.

- Det er fedt at være i gang igen. Det er jo det, jeg vil. Jeg har været her hver dag, for jeg har en nethandel. Der sker ikke så meget der på denne årstid, men så har jeg lavet en ny hjemmeside, fortæller han.

Efter genåbningen har der været fint med besøgende i butikken. Der har været nogle kunder, som skulle bytte julegaver, og de har også brugt penge.

Jesper Havshøi fortæller desuden, at kunderne har været gode til at bære mundbind, spritte af og vente udenfor, hvis der var for mange i butikken.

- Der er ikke brok over noget, og vi har ikke skulle diskutere, om folk skal gå med mundbind. Det er en del af hverdagen nu, fortæller han.

Men økonomisk set kan han godt mærke nedlukningen.

- Vi er ramt. Det er ikke gratis at holde lukket i to måneder. Jeg håber ikke, vi får nedlukning igen, konstaterer Jesper Havshøi.

Milano og Ørntoft

Susanne Vilstrup har haft butik i Fredericia i 28 år og fortæller, det er de mange år i branchen - og dermed lidt på kistebunden - der er med til at hjælpe hendes forretninger gennem nedlukningen. Genåbningen er gået "vildt godt", fortæller hun. Foto: Søren Gylling

Hos Milano og Ørntoft er butiksindehaver Susanne Vinstrup, der har haft butik i Fredericia i 28 år, godt tilfreds med åbningen.

- Det er gået helt vildt godt, fortæller hun begejstret og fortsætter:

- Det er ligesom åbne til første udsalgsdag i gamle dage. Det har været godt hele ugen, så vi er meget tilfredse. Vi er savnet af kunderne, og vi har savnet dem, fortæller hun.

Kunderne kommer både for at bytte julegaver og for at shoppe igennem blandt forårsvarerne. Og heldigvis bliver der også brugt penge. Men nedlukningen har også kostet på kassebeholdningen, så kundernes købelyst er meget velkommen.

- Det har tæret rigtig meget på økonomien. Jeg kan godt se, at for dem, der er startet inden for få år, er det svært. Vi har ligget her i 28 år, og jeg har været selvstændig i 40 år, men det er jo pensionsopsparingen, jeg bruger. Så vi skal helst ikke lukke igen, fortæller Susanne Vinstrup.

Hun fortæller, at hun de sidste fire år allerede har begyndt det traditionelle januarudsalg i december, fordi mange kunder ikke brød sig om at købe varer til julegaver, som de så kunne se sat ned på udsalget få dage senere. I år kørte hun udsalg hele december, og det kom hende til gode.

- Det gjorde, at mit varelager ikke var så stort 31. december som tidligere år, fortæller hun.

Susanne Vinstrup kan desuden konstatere, at kunderne har udvist stor tålmodighed og er gode til at handle i deres lokale butik.

Mr. Fredericia

Butikschef i Mr. Fredericia Christian Holm Andersen fortæller, at butikken med vilje ikke har skiltet i vinduerne med nedsatte priser for at undgå et stormløb. Han fortæller samtidig, at kunderne har været glade for endelig at kunne komme ud og shoppe igen. Foto: Søren Gylling

- Det er gået rigtig fint. Jeg havde ikke forventet, folk ville storme ind, og vi har ikke skiltet med, at vi har 40 procent på varerne af samme årsag, men vi kan mærke, kunderne har været glade og glædet sig til at komme herind, fortæller butikschef i Mr. Fredericia Christian Holm Andersen.

Han fortæller, at flere af herretøjsforretningens kunder har fået byttet deres julegaver - ligesom flere kunder også har købt eksempelvis vinterjakker, fordi graderne stadig ligger lavt på barometret.

Han frygtede ellers at brænde inde med mange vintervarer, men det er ikke sket.

Mr. Fredericia har en webbutik sammen med resten af landets Mr-butikker, og det har da også givet lidt omsætning under nedlukningen. Christian Holm Andersen valgte bevidst livesalg på sociale medier fra.

- Det er nok lidt mere noget for kvinderne. Jeg har rådført mig med nogen, der ved noget om det, men vi vurderede, det ikke ville give nok. Det kræver et større set up at gøre det. Herrerne skal bare ind i butikken og have det, de plejer, og så kan de godt gå lidt længere i deres hullede jeans, når de alligevel går derhjemme, forklarer han.

- Hvordan ser økonomien ud for jer?

- Det er ikke sjovt. Det er derfor, vi laver udsalg og har gule skilte oppe. Vi ved, der er nye varer på vej ind, så vi skal have de gamle solgt. Det er presset, men vi klarer den, fortæller Christian Holm Andersen.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Central gågade-ejendom får nyt liv: Tidligere bank bliver til to butikker og et kontor

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Erhverv

Corona udsatte åbningsfest: Ny maskinudlejer har haft udfordrende start, men forventer at ansætte flere

Alarm 112

En dræbt efter personpåkørsel: Togtrafikken mellem Odense og Fredericia kører igen

Fredericia

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Middelfart For abonnenter

Padelcenter i Middelfart tæt på åbning: Spil på to udendørs baner til halv pris den første måned

Erhverv For abonnenter

Godsejeren investerer det hele: - Jeg har en dejlig, smuk hustru, der tjener godt

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

Annonce