Annonce
Erhverv

Sådan virker 22 milliarder feriekroner på dig - og dansk økonomi

De udbetalte feriepenge giver et boost i økonomien i april, men da er det pressede café- og restaurationsliv stadig tynget af tvangslukninger og restriktioner. Arkivfoto: Morten Pape
Erhvervslivets vindere bliver endnu større vindere, når feriepengene nu ruller ud til de danske lønmodtagere.

Onsdag åbnede regeringen for, at danskerne kan få udbetalt 36 milliarder kroner af deres indefrosne feriepenge. Pengene er skattepligtige, så der ender med at flyde 22 milliarder kroner ud på danskernes Nem-Konti. Men hvad sker der så? Avisen Danmark forsøger at skabe et overblik.

1 Jobeffekten

Regeringen forventer, at feriepengene vil skabe 5.000 arbejdspladser. Men det tal er højest usikkert, for det afhænger af, hvordan danskerne vælger at bruge deres penge. Jobeffekten er klart størst, hvis pengene bliver brugt på serviceerhverv som hoteller og restauranter. Men danskerne bor ikke specielt meget på hotel lige nu, og restauranterne er tvangslukket. Den mindste jobeffekt opnås, hvis pengene bruges på tøj, køkkengrej og elektronik, der typisk importeres fra udlandet.

2 Timingen

Derfor foreslår finansminister Nicolai Wammen (S), at danskerne gemmer nogle af pengene til de erhverv, der ikke er åbne endnu - for eksempel restauranterne. Hvorfor regeringen ikke blot venter med at udbetale feriepengene, indtil hele landet er åbnet? Det blev finansministeren spurgt om på onsdagens pressemøde. Han svarede, at feriepengene trods alt er danskernes egne penge, og det har længe været stillet i udsigt, at de ville blive udbetalt omkring påsken. Fra bestilling af pengene på www.borger.dk går der typisk op til 10 dage, før beløbet står på kontoen.

3 Vindere og tabere

Konsekvensen bliver, at danskerne søger derhen, hvor de kan bruge deres penge. Sådan lyder analysen i hvert fald fra Sydbank, der vurderer, at den nye udbetaling af feriepengene vil have en tendens til at gøre vinderne til endnu større vindere, og taberne til endnu større tabere. Med andre ord: Frisører og andre liberale erhverv, der kan åbne efter påske, vil opleve, at kunderne har masser af penge på lommen. Caféer og restauranter, der er underlagt restriktioner langt hen i maj, forbliver på coronakrisens taberhold.

4 En forbrugsfest

Sydbank har i samarbejde med analysefirmaet Yougov spurgt danskerne om feriepengene. Ifølge banken er der udsigt til, at 75 procent af lønmodtagerne vil have deres feriepenge udbetalt. Det var den samme andel, der slog til, da der blev åbnet for den første runde af feriepenge i efteråret. 12 procent svarer, at de vil bruge de friske feriepenge inden for den første måned. Det understøtter, at der venter en mindre forbrugsfest i april for de butikker og erhverv, der er åbne.

5 Opsparing bugner

Sagen er, at danskerne i almindelighed ikke mangler penge. Udbetalingen af feriepenge i efteråret fik danskernes opsparing til at runde 1.000 milliarder kroner, og alt tyder på, at mange vil lade de nye feriepenge gå samme vej. Yougov-målingen fortæller, at 31 procent af danskerne vil bruge feriepengene på opsparing. Nogle af de penge skal måske bruges på de udlandsrejser, der er umulige på grund af rejserestriktioner. Men det hjælper ikke dansk økonomi her og nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunal chef forsøgte to gange at gå videre med affære-rygter - Bjerregaard sagde nej

Debat

Klumme: Vi bør aldrig blive helt voksne

Alarm 112

Spøgelsesbilist passerede 15-20 andre bilister uden at ane uråd: Nu er han varetægtsfængslet

Fredericia For abonnenter

Borgmestersag betød farvel til 'den perfekte embedsmand': - Jeg tager afskedigelsen til efterretning

Annonce