Annonce
Fredericia

Søer har sikret renseanlæg og Vejlevej - men Pjedsted må sejle i egen sø

Rensningsanlægget på Røde Banke må ikke sættes ud af spil, så derfor har Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand og Energi lavet klimatilpasningsprojekter, som skal forhindre, at Erritsø Bæk løber udløser oversvømmelser. Bækken er blevet snoet på dele af strækningen, der er lavet bassinner og lavet sikring ved udløbet til Lillebælt. Carsten Pedersen fra Fredericia Kommunes natur- og miljøafdeling (t.v.) kan konstatere, at indsatsen har virket. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Store regnmængder har tidligere været årsag til oversvømmelser på vigtige indfaldsveje, men klimatiltag, som Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand og Energi har brugt millioner af kroner på de seneste år, fungerer. Udfordringerne omkring Ullerup og Erritsø Bæk er løst, mens man i Pjedsted må man leve med, at Spang Å ind imellem oversvømmer Ågade.

Fredericia: En lille færge burde måske afløse bussen i Bredstrup-Pjedsted, joker man med i lokalsamfundet denne tid. For igen i denne uge steg Spang Å over sine bredder og forvandlede bunden af Ågade til en sø.

- Det giver udfordringer for især skolebørnene fra Pjedsted, fordi de ikke kan passere Ågade, når den er oversvømmet. Det er den eneste forbindelsesvej mellem vores to sogne, siger formand for Bredstrup-Pjedsted Beboerforening Karen Pagh.

Og umiddelbart ser det ud til, at sognene fortsat må sejle i deres egen sø.

- Vi er klar over, at der er et problem med Spang Å, men når alt er mættet af regn, som det er i øjeblikket, så er der ikke noget, vi kan stille op. Vi har ingen steder at pumpe vandet hen, siger Carsten Pedersen fra Fredericia Kommunes afdeling for natur- og miljø.

Den mest radikale løsning ville være at hæve vejen, men den løsning tror hverken Carsten Pedersen eller Karen Pagh ligger lige for.

- Vi har ikke lagt pres på kommunen for at finde en løsning, men fortsætter det med de store regnmængder i årene frem, bliver det nok nødvendigt at finde på noget, siger Karen Pagh.

Annonce

Vi er klar over, at der er et problem med Spang Å, men når alt er mættet af regn, som det er i øjeblikket, så er der ikke noget vi kan stille op. Vi har ingen steder at pumpe vandet hen.

Carsten Pedersen fra Fredericia Kommunes afdeling for natur- og miljø

For små bække

Spang Å giver udfordringer både i Ågade og på den gamle del af Egeskovvej før Hvidbjerg og Høll. I ugens løb stod åen op over Egeskovvej, men det var muligt at passere. Motortrafikvejen løber parallelt, og den ligger højere og er derfor ikke udsat.

Tidligere var massive regnmængder årsag til oversvømmelser ved jernbanetunnellen på Vejlevej, fordi Ullerup Bæk ikke er stor nok til at rumme regnvand, der kommer i store mængder. Her har kommunens klimasikring med etablering af blandt andet golfsøen ved Fredericia Golf Club fungeret.

- Bassinerne er med til at forsinke regnvandet, så vi får taget trykket af Ullerup Bæk. Vi har anlagt golfsøen og lavet flere nye tiltag i søerne ved Madsby, og det virker. Vi har været ude at tilse området i forbindelse med den aktuelle situation, og vi må bare konstatere, at havde vi ikke gjort de tiltag, så ville Vejlevej være ramt med de vandmængder, vi ser nu, siger Carsten Pedersen.

På trods af klimatiltagene står vandet højt i Ullerup Bæk ved Madsby Legepark. Der er ganske kort fra vandoverfladen til underkanten af broerne, og vandet løber stærkt i bækken. Vandet har været op over kanten en enkelt gang.

- Det gik over sine bredder tidligere på ugen, men det blev indenfor Madsby-området, konstaterer Carsten Pedersen.

Rensningsanlæg i fokus

Klimatiltagene skal være med til at sikre værdier og infrastruktur. Centralrenseanlægget på Røde Banke er vitalt, så der har været høj prioritering af projekter, som imødekommer de risici, der er for oversvømmelse fra bl.a. Erritsø Bæk.

- Der er lavet en række forsinkelsesbassinner oven for rensningsanlægget, og der er er opført et dige ud mod Strandvejen. For nogle år siden lavede vi i fællesskab Korskilde Sø-projektet, hvor vi udvidede det gamle regnvandsbassin, siger Carsten Pedersen.

Neden for Korskilde Sø står vandet højt i haverne.

- Vi hører ind imellem fra grundejerne, at de er udfordret, men der er ikke så meget at gøre. Deres ejendomme ligger så lavt, at det ikke kan undgås at give problemer, siger Carsten Pedersen.

For yderligere at sikre sig mod oversvømmelser ved rensningsanlægget har man i 2019 udskiftet en højvandsklap i Erritsø Bæk. Klappen sikrer, at der ikke sker oversvømmelser ved Fredericia Lystbådehavn, Erritsø Strand og rensningsanlægget, hvis der er højvande i Lillebælt. Omvendt skal klappen være åben, hvis der er pres på Erritsø Bæk indefra. Klappen har bevist, at den fungerer.

Spang Å løber under Ågade som forbinder Bredstrup og Pjedsted. I denne uge løb den over gaden, som blev forvandlet til en sø. Det er ikke første gang, og bliver ikke sidste gang, hvis det danske klima fortsætter med at vride store mængder regn ud over Danmark. Arkivfoto: Dorte Brandsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce