Annonce
Vejle

Søndag på Sjælland

Region Syddanmark: Byline billede af Baun_Leif_(2015)_010.jpg, medarbejder jos jysk Fynke Medier. Foto: Robert Wengler.

Hvis ellers temperaturen er behersket, vil min søndagsanbefaling være en tematur til Danmarkshistoriens vugge i Østsjælland.

- Jamen, står den vugge da ikke i Jelling, vil nogle spørge.

Nix, for djævleøen har taget Danmarkshistorien tilbage. I 1800-tallet gik sagn og saga for at være den skinbarlige historieskrivning. Bragesnak om hedenske helte og skønne skjoldmøer. Især ved (Gammel) Lejre nær Roskilde. Omkring år 1900 kom en flok radikale historikere ledet af Kr. Erslev frem. Under overskriften "kildekritik" aflivede de dele af det danske folks historie. Importerede vandresagn, lød dommen let hånende.

Ud med badevandet røg fortællinger om konger som Roar, Rolf, Helge, Halfdan, Harald Hildetand osv. Vidtløftige sagn blev kasseret med vidtløftige argumenter. Et af de bedre argumenter: Der er jo intet fundet i Lejre. De mange danske konger før Gorm, der nævnes i udenlandske kilder, så man bort fra. Eller nedgjorde dem til søkonger eller samkonger.

Det med mangel på fund i Lejre blev der lavet om på fra 1986. Pludselig dukkede mere end en håndfuld store haller op. I 2009 den allerstørste: En kongehal fra 800-tallet på over 60 meter i længden, 15 meter i bredden og 11 meter høj. De mange fund viser, at der var gang i sagerne omkring Lejre mellem år 500 og 1000. Billedet er vendt på hovedet. Nu synes sagnene at have mere ret end de historiske kildekritikere fra for hundrede år siden.

Nu genskaber de kongehallen i Lejre. Frem til midten af august kan man endda komme ind i den og nyde det hidtidige mesterarbejde af tømrersvendene. Hallen åbnes officielt en gang næste år efter planen.

Jeg ville desuden lægge vejen forbi Harald Blåtands ringborg, Borgring, vest for Køge, og - hvis der er klart vejr - også udsigtstårnet i Camp Adventure ved Gisselfeld Kloster, der snegler sig op i 45 meters højde over Sjælland. Det står cirka 15 kilometer øst for Næstved og har åbent til klokken 20. Her skal med gåtur bruges to timer, så start med at besøge "Sagnlandet Lejre".

Annonce
Denne uges forslag til en oplevelse er en tur til skjoldungernes sagnomspundne rige på Sjælland: Kongenhallen i Lejre, Harald Blåtands Borgring, som ses her, samt det nye udsigtstårn ved Gisselfeld. Skråfoto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce