Annonce
Kultur

Schaumburg-Müller kaster sig gerne ud i nye ting: Dansen har gjort mig modig

Efter tre sæsoner i ?Vild med Dans? stoppede Christiane Schaumburg-Müller i 2013 for at få frihed til at prøve noget nyt. Nu er hun til gengæld mere end klar til at vende tilbage som vært i det populære danseprogram. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Tv-vært, skuespiller, designer, chefredaktør, model og forfatter. Christiane Schaumburg-Müller har aldrig været bange for at kaste sig ud i nye ting, og det skyldes blandt andet tiden som danser, mener hun selv. Måske derfor har hun et særligt blødt punkt for "Vild med Dans", som hun nu er vært på igen.

Spørger man Christiane Schaumburg-Müller, om hun var nervøs første gang, hun trådte frem på skærmen i bedste sendetid som vært på TV 2-succesen "Vild med Dans", lyder der et overbevisende "Nej!".

Det var i efteråret 2010, hun var 28 år og havde allerede en del erfaring med at lave tv, og så var hun udstyret med noget befriende fandenivoldsk.

- Jeg var ikke det mindste usikker. Jeg gik bare ind og tog den fra højre og havde så tilpas meget spontanitet, at jeg følte mig sikker på, at jeg kunne klare de fleste situationer, husker hun her otte år senere, hvor hun er tilbage i det program, hun forlod efter tre sæsoner. Og det er, indrømmer hun, en lidt mindre skråsikker kvinde, der træder ind foran dommere, publikum og i omegnen af én million seere.

- Der er sket meget siden sidst. Jeg er blevet ældre, og jeg er blevet mor, selvom det nu ikke er det, der har ændret mig mest. Men jeg har også fået egen virksomhed og egne ansatte og dermed også langt mere ansvar og behov for mere struktur, så den der spontanitet er nok blevet mindre, og spontaniteten er jo et effektivt værn mod nervøsiteten.

Christiane Schaumburg-Müller

Født 26. januar 1982 på Frederiksberg. Inden hun fyldte 10 år, havde dansen fået så stor en rolle i hendes liv, at hun brugte mange timer om ugen på danseskolen.Hun har danset professionelt i flere år, men det var med en rolle i tv-serien "2900 Happiness", at hun for alvor blev kendt. Senere fik hun job som både tv- og radiovært, ligesom hun har medvirket i flere musicals.

I 2010 blev hun vært i "Vild med Dans" sammen med Claus Elming, men efter tre år trak hun stikket og stiftede i stedet sin egen virksomhed chrichri. Det har dog ikke afholdt hende fra at fortsætte med at lave tv, og nu vender hun altså tilbage til "Vild med Dans".

Hun er gift med rapperen L.O.C., og parret har sammen en søn på to år.

Da Christiane Schaumburg-Müller første gang var vært i ?Vild med Dans?, fik seerne også lov til at se hendes evner som danser. Denne sæson er det dog ikke planen, at hun selv skal en tur på dansegulvet. Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix

Dansen er det centrale

Det er en spændt og glad kvinde, der sidder og fortæller foran restauranten på Islands Brygge, hvor TV 2 netop har budt velkommen til pressemøde.

I fotografernes blitzlys og foran journalister fra store dele af pressen har Christiane Schaumburg-Müller sammen med sin kvindelige medvært, Sarah Grünewald, præsenteret først det faste dommerpanel og siden de 12 nye dansepar med ordene "velkommen til Danmarks modigste dansere".

Og mens journalisterne summer om de modige nydansere, sætter Christiane Schaumburg-Müller ubesværet ord på, hvad der for hende er så fantastisk ved "Vild med Dans".

Hvor andre måske fascineres af amatørernes mod og kamp for at finde fodfæste på dansegulvet, er det nemlig først og fremmest dansen, hun elsker. Hun var selv kun 14 år, da hun begyndte som professionel danser og ved præcis, hvad dansen kan gøre.

- Det, programmet viser så tydeligt, er, hvad dansen giver af energi og glæde. Det er en ekstrem udadvendt og glædesfyldt sport, og når jeg ser på danserne i det her program, så minder det mig om, hvor stor en betydning dansen har haft for mig engang, lyder det fra tv-værten, der i dag kun danser en sjælden gang imellem "og mest, hvis der er alkohol i blodet".

"Vild med Dans"

"Vild med Dans" blev sendt første gang i foråret 2005 og har efterfølgende haft en fast plads i TV 2's sendeflade om efteråret.Konceptet stammer fra programmet "Strictly Come Dancing" fra britiske BBC.

Dette program er en videreudvikling af et andet danseprogram ved navn "Come Dancing", hvor almindelige briter lærte at danse. Det blev sendt første gang i 1949.

Dette års "Vild med Dans" har premiere på TV 2 fredag 7. september kl. 20.00.

Sidste gang Christiane Schaumburg-Müller var vært i ?Vild med Dans?, var det sammen med Claus Elming. Her ses parret i finalen 2010. Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix

Der hvor lysten ligger

Det blev i første omgang til tre sæsoner med "Vild med Dans", før Christiane Schaumburg-Müller valgte at stoppe.

Hun ville andet og mere og har blandt andet brugt de efterfølgende år til skabe chrichri, der er et magasin og et online-univers for kvinder. Hun har dog også taget sig tid at lave alt muligt andet og lavet flere tv-produktioner, alt imens lysten til at vende tilbage til "Vild med Dans" kom snigende.

- Og nu er jeg efterhånden nået så langt med de virksomheder, jeg har sat i værk, at jeg kan strukturere mig til plads nok i kalenderen til at lave et så stort et program som dette. Samtidig er det sundt for mig at give slip på nogle af de mange ansvarsområder og have tillid til, at den klarer mine ansatte, erkender Christiane Schaumburg-Müller og fortæller, hvorfor hun bevidst går efter at have et så varieret arbejdsliv som muligt.

- Da jeg trådte ind i den her branche, kunne jeg godt mærke, at mange havde behov for ligesom bare at sætte én overskrift på mig. Enten var jeg for eksempel tv-vært, eller også var jeg skuespiller, men jeg er først og fremmest Christiane, og det er ensbetydende med at gøre det, jeg har talent for og brænder for. Om det er modigt? Det ved jeg ikke. Jeg har i hvert fald altid haft tillid til, at det nok skulle gå, og den styrke kommer måske blandt andet fra dansen, fordi den har været med til at gøre mig så målrettet.

De skal danse sammen i år

Signe Lindkvist og Thomas Evers PoulsenEmil Thorup og Jenna Bagge

Simon Stenspil og Asta Björk

Lars Christiansen og Sofie Kruuse

Laila Friis-Salling og Morten Kjeldgaard

Rolf Sørensen og Karina Frimodt

Lucy Love og Michael Olesen

Adam Duvå Hall og Mie Martha Moltke

Esben Dalgaard og Mille Funk

Rosa Kildahl og Esbern Syhler-Hansen

Emmelie de Forest og Frederik Nonnemann

Molly Egelind og Mads Vad

Egne og ikke andres forventninger

Når man kaster et blik på listen over alt det, Christiane Schaumburg-Müller har lavet gennem sit arbejdsliv, kan man godt få indtryk af en kvinde, der siger ja til næsten alt.

Men sandheden er, at hun siger nej til meget og kun kaster sig ud i det, der passer ind i kalenderen og ind i hendes forestilling om, hvad hun kan klare.

- For mig er mod også at turde sig nej. For nogle gange siger du jo nej til penge og prestige, men jeg synes, jeg er ret godt til at navigere i de muligheder, jeg har. Der er for eksempel ikke noget arbejde, der har gjort mig ked af det eller givet mig følelsen af, at jeg ikke kunne leve op til mine egne forventninger. Jeg er enormt påpasselig med ikke at lade andres forventninger styre, men i stedet lade mine egne succeskriterier være gældende, siger hun og indrømmer, at hun måske nok er garvet ud i kunsten at sætte den rigtige retning på sin karriere.

Til gengæld kniber det altså stadig med at huske, at det ikke nødvendigvis er hende, der skal klare alle opgaver. Men så er det godt, at hun de næste tre måneder skal bruge så meget tid på "Vild med Dans"-opgaven, at uddelegeringen kommer helt af sig selv - og at hun selv kommer tæt på den dans, der på nogle måder har haft så afgørende betydning for hendes vej videre.

- Jeg glæder mig simpelthen så meget, fastslår hun og fortæller, at det bliver hende, der står på gulvet ved dommerbordet, mens Sarah Grünewald først og fremmest skal interviewe parrene. Og nej, vi skal ikke regne med, at den tidligere professionelle danser tager en tur på dansegulvet.

- Det bliver ikke i denne sæson. Jeg venter lige lidt. Men jeg håber da, at jeg kommer til at danse igen på et tidspunkt. Det skal jeg.

Husker du "Vild med Dans" i...

2005: Første sæson og første vinderpar hedder Mia Lyhne og Thomas Evers Poulsen. Programmet bliver så populært, at man sender sæson to allerede samme år.2006: Danseren Mads Vad debuterer i en alder af 21 år og har som den eneste professionelle danser været med hvert år lige siden.

2007: TV 2 bliver trukket i retten - og senere frikendt - for brud på ophavsretten af Kaj Normann Andersens efterkommere, da en bid fra sangen "Glemmer du" bliver brugt i en trailer for programmet.

2008: Statsministerfrue Anne-Mette Rasmussen overrasker alle ved at deltage i programmet. Det bliver til en fjerdeplads og en efterfølgende uddannelse som danselærer.

2009: Nogle er bekymrede for, om svømmeren Lotte Friis kan præstere i vandet, når hun også er med i "Vild med Dans". Det kan hun. Blandt andet sætter hun verdensrekord på 1500 meter fri kortbane.

2010: Sangeren Enrique Iglesias er på gæstevisit og får en særlig oplevelse, da bukserne på Thomas Evers Poulsen revner og efterlader frit udsyn til hans hvide underbukser.

2011: Nikolaj Hübbe erstatter dommer Allan Tornsberg, og dommerpanelet har været det samme lige siden.

2012: En knæskade tvinger Thomas Bo Larsen til at forlade programmet før tid. Han bliver i stedet mentor for bokseren Anders Krogh Jørgensen.

2013: TV 2 beslutter midt i sæsonen at ændre de kendte sms-koder. Dommerne er nemlig ikke imponerede over fodboldhelten Allan Simonsens danseevner, mens der går sport i for mange danskere at sikre hans videre færd. Først i semifinalen ryger han ud.

2014: Silas Holst bliver kritiseret for, at hans finaleshow minder lige vel meget om en dans ved et amerikansk talentshow året før. Danseren udtaler, at alle lader sig inspirere af andre.

2015: Skuespiller Ena Spottag vinder "Vild med Dans" og bliver hyldet for sit mod til at vise, at det ikke kræver modelmål at være god til at danse.

2016: "Vild med Dans" fører endnu et par sammen, der viser sig at have mere end dans til fælles. Denne gang er det Mille Funk og Mathias Käki Jørgensen.

2017: Dommer Britt Bendixen kommer galt af sted, da hun kalder en af deltagerne ubegavet. Hun beklager bagefter, at "hun faldt over sine egne ord".

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Bogkassen anbefaler: Når historierne tappes fra evighedens tønde

Bøger: Hvis man er til lyrik, er Einar Már Gudmundssons nye digtsamling ”Til rette vedkommende” en lise for sjælen. Hvis ikke man er til lyrik, skal man se at blive det i en fart. For denne lille, sansende og smukke bog er det tåbeligt at snyde sig selv for. ”Til rette vedkommende” er Gudmundssons fjerde digtsamling gennem 28 år som succesrig forfatter. Romanerne har fyldt mest. Det var også for en roman, ”Universets engle”, at han i 1995 blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris. Alligevel er Einar Már ifølge eget udslag mest glad for digtene. Han mener i øvrigt ikke, der er så stor forskel mellem prosa- og lyrikgenrerne. Lyrik skal rumme en historie, siger han, og prosa skal også være poetisk. Den holdning præger forfatterskabet, både når der digtes, og når der skrives prosa. ”Til rette vedkommende” er nok den lyseste, den letteste, den mest livsglade af Einar Már Gudmundssons fire digtsamlinger. Ikke på den måde, at digtene er uden dybde eller alvor - tværtimod. (Manden er jo islænding ...). Men fordi digtene trods tvivl, trods skygger og understrøm rummer en dejlig livsglæde. En samling digte - eller for den sags skyld en stor, episk roman - ville ikke være Gudmundsson, hvis ikke der var et glimt i øjet og en række underfundige formuleringer, der er alt for spændende eller smukke til bare at blive læst. Gudmundsson kræver tanker hos læseren. Alt andet er umuligt. Som når han skriver: Hvis du tapper historier fra evighedens tønde giver jeg kaffe på benzintanken og viser dig forstadskvartererne, småbyerne som sover og småbyerne som holder sig vågne, sindets udkanter, fodgængertunneller og baghaver, byen bag ved tiden ... En smuk strofe, ganske typisk for den nye digtsamling. Den kredser om mennesket i universet, den rummer klare eksistentielle emner - og den skildrer et samfund i evig forandring. Som når digtet fortsætter: Kaffebarerne, hvor kopperne dampede af digte/antikvariaterne som nu er forsvundet/excentrikerne som er døde/og det lille hus på skråningen/som for længst er borte ... Sådan er det jo. Det er en digters skildring af et samfund, der udvikler sig. Og under udviklingen også mister noget. Tiden er ikke til excentrikere - eller skæve eksistenser - og ikke til et lille hus på en skråning.

Annonce