Annonce
Kolding

Se billederne: Graffiti-tunnel midt i Kolding fylder 30 år

"30 år" bliver med stolthed spraymalet på den blå beton ved graffiti-tunnelen, der forbinder midtbyen med Holmsminde. Foto: Yilmaz Polat
Graffiti-tunnelen er gennem 30 år blevet et af de steder, som er med til at identificere midtbyen i Kolding. Den er et lille stykke storby. Lørdag mødtes graffiti-kunstnere - også nogle af de første i byen - for at hylde tre årtier med tunnelen.

Kolding: Det er vel 15 år siden, han sidst var ude for at male graffiti, men lørdag fandt Ole Jørgensen lageret af gamle spraydåser frem, for han skulle til jubilæum. På denne solskinsdag midt i påsken blev det nemlig fejret, at for præcis 30 år siden fik de unge i Kolding helt lovlig ret til at male graffiti i tunnelen, som forbinder Holmsminde med midtbyen.

- Det er vel lige som at køre på cykel. Når først jeg er i gang, så regner jeg med, at jeg kan det hele igen, smiler Ole, mens han finder den første sprayflaske frem og begynder at male på betonen. I den anden hånd holder han en lille skitse over, hvad han har tænkt sig at lave.

Første gang, han malede her, var han teenager. Og graffiti-tunnelen har haft enorm betydning for hans liv, fastslår han.

- Socialt var det vigtigt, at man kunne hænge ud her sammen med andre, der havde samme interesse som én selv. Men det er også på grund af tunnelen, at jeg har det firma, jeg har i dag. Den er årsagen til, at jeg er blevet selvstændig, siger Ole, som driver virksomheden Design Farm, der blandt andet arbejder med indretning, markedsføring og foto.

- Ved at stå her og male, så lærte jeg en masse om form, farve og dimensionering, og når man kan det, så kan man tage fat på alt muligt bagefter, siger Ole.

Men én ting var en mur, man helt lovligt måtte male på, noget andet var, at den lå centralt, hvor der kom folk forbi og så, hvad man lavede.

- Når man skal blive dygtigere til noget, så handler det om anerkendelse, og når vi stod og malede, så fik vi masser af positive kommentarer fra folk, som kom forbi. Og så fik man jo lyst til at lave noget mere.

Annonce

Når man skal blive dygtigere til noget, så handler det om anerkendelse, og når vi stod og malede, så fik vi masser af positive kommentarer fra folk, som kom forbi. Og så fik man jo lyst til at lave noget mere.

Ole Jørgensen, Kolding, graffiti-kunstner og virksomhedsejer

Anholdt af betjente

Thomas Sørensen, der er freelance fotograf i Kolding, har stået bag, at der er blevet inviteret til 30 års jubilæet. Og han har også været nede forleden for at male hele tunnelen over med lyserød maling, så der var helt friske mure at tage fat på for de mange graffiti-malere, som er dukket op til fejringen.

- Folk kiggede meget underligt på mig, da jeg begyndte at male det hele over med lyserødt, men de var også nysgerrige, da de hørte, at det var for at gøre klar til en masse nyt graffiti. Når man maler her, så får man mange kommentarer, for det er et sted, folk i Kolding går op i, siger Thomas Sørensen.

De fleste oplevelser er positive, men sidste sommer var han nær ved at blive anholdt af et par betjente, som ikke var klar over, at det er lovligt at male i tunnelen. Siden er der sat et skilt op, som fortæller historien bag graffiti-tunnelen, der blev sparket i gang for 30 år siden af politikerne med en lovliggørelse og med 10.000 kroner til indkøb af materialer til de første graffiti-værker hernede.

Man blev dygtigere

Rolf Mogensen, der maler under kunstnernavnet Mester 88, var en af dem, der var med fra begyndelsen. Han er professionel kunstner og elsker tunnelen af hele sit hjerte.

- Jeg var aldrig blevet så dygtig, som jeg er nu, hvis det ikke var for tunnelen. Fordi det blev lovligt at male her, så kunne man jo gøre sig umage i stedet for bare at lave nogle grimme bogstaver og så stikke af i en fart, siger han og føjer til:

- Graffititunnelen er jo kendt af folk i hele landet, og den har haft den betydning, at der er kommet mange flere, som er blevet bedre malere

Rolf Mogensen har ikke tal på de mange timer, han har stået og malet her. - Da de rensede muren ved 25 års jubilæet, så dukkede nogle af mine første malerier frem. Det var lige som arkæologi, smiler Rolf, som i dag bor i Beder ved Aarhus. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Louises veninde har uhelbredelig kræft: Så længe dit hjerte slår – så tag ingenting for givet

Annonce