Annonce
Fredericia

Se billederne: Par har fået ærespris for deres lille oase i Fuglsang

Marianne Hartvig og René Lassen har fået en ærespræmie for den forvandling, som der er sket med deres have, siden de overtog den for fem år siden. Det er blevet en grøn oase, man kan gå på opdagelse i, og det nyder barnebarnet Melias på to år. Foto: Yilmaz Polat

René Lassen og Marianne Hartvig har skabt en have for alle sanser i haveforeningen Fuglsang. For nylig blev de præmieret med en ærespræmie af Havekoloniforbundet.

Annonce

Fuglsang: René Lassen, 56, og Marianne Hartvig, 48, vil på ingen måde karakterisere sig som haveeksperter.

De kan bare godt lide at gå og rode i have nummer 90 i Haveforeningen Fuglsang, hvor de har skabt en lille oase med stier, trædesten, små volde og forskellige haverum. De vil ikke selv betegne den som en sansehave, men skribenten kan godt stå inde for, at det er en have for alle sanser.

Deres haveindsats er så overbevisende, at parret til deres store forbavselse modtog en ærespræmie fra Kolonihaveforbundet, da haveforeningen Fuglsangs for nylig holdt præmiefest.

- Det havde vi slet ikke regnet med, siger René Lassen, som bagefter bedre forstod, hvorfor de skulle skynde sig hjem fra arbejde for at deltage i festen.

Kolonihaveforbundet

Kolonihaveforbundet har 40.000 medlemmer og repræsenterer 400 haveforeninger.Fællesskabet er fundamentet for organisationer, der blandt andet arbejder for at gøre Danmark grønnere, give folk med beskedne indtægter mulighed for at få en have, og at der skal være plads til forskellighed.

Kolonihaveforbundet præmierer hvert år en række haver, som kan få 1. præmier og 2. præmier. Desuden er der den mere sjældne ærespræmie, som uddeles.

Haveforeningen Fuglsang er kommunalt ejet og har 96 haver. Den har eksisteret i 50 år.

Det er efterår, men det har blomsterne endnu ikke rigtigt opdaget, men bliver mindet om det af efterårsløvet. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Bedste middel mod stress

For fem år siden købte de haven som et supplement til deres lejlighed ved Axeltorv. Faktisk er de blevet så glade for kolonihaven, at de er flyttet til Sønderparken, som er i gåafstand til Fuglsang Have. De har begge tidligere haft hus og have. Det har de på sin vis fået igen - men på en helt anden måde.

- Det er bare så afstressende at have en kolonihave, siger Marianne Hartvig, der arbejder som social- og sundhedsassistent i Middelfart.

Hendes mand er også inden for sundhedsbranchen. Desuden arbejder han som bedemand.

De nyder stilheden i det smukke kommunalt-ejede grønne område, som ligger nabo til Fuglsangskoven. Har de lyst til fællesskab, åbner de havelågen, mens de går og passer sig selv inden for hækken. I de to små træhuse venter ikke vasketøjsbunker eller andet, som man kan få dårlig samvittighed af ikke at få ordnet.

Når man går på opdagelse i have nr. 90, dukker der hele tiden nye opstillinger op. Parret Marianne Hartvig og René Lassen har fundet en balance, så det passer ind i haven, uden at det virker overlæsset. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Alt er fjernet

Da parret overtog haven og husene med køkken og opholdsrum i det ene og sovepladser og tørkloset i det andet, besluttede de sig for at fjerne al beplantning og fræse grunden. Grøntsager opgav de også.

Haven adskiller sig derfor fra andre haver ved at være en prydhave med hortensia, rød solhat, vinterasters og mange, mange andre blomster, som i det lune oktober slet ikke har opdaget, at det er blevet efterår.

- Vi kender ikke selv alle navnene, siger Marianne Hartvig.

Til gengæld har parret blik for, hvordan planterne vil passe sammen, og hvor de trives. Og bliver det ikke som tænkt, rykker de bare rundt på planterne.

Vinterasters og mange andre blomster gør haven til en dejlig oplevelse, selv om vi er et stykke henne i oktober. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Fyldt med oplevelser

René Lassen er manden med ideerne. F. eks. hænger dørriste, beregnet til at tørre skotøjet på, på væggen af det ene hus, hvor de fungerer som hylder for urtepotter. Trådkurve til frugt er fyldt med natursten, og hist og pist titter små keramikfrøer op. De er hentet i favoritrejselandet - Frankrig.

I hjørnet er placeret et lille vandbassin med springvand, som bliver drevet af solceller. En gammel nedgravet mælkejunge tjener som køleskab for kolde drikke, mens en udendørs vinreol er med til at indramme havens lille terrasse. Parret har også bygget en stor terrasse til grillhygge og afslapning og placeret en indbydende hængekøje på skyggesiden, når solen brænder alt for stærkt.

De små keramikfrøer er fundet i Frankrig, parrets yndlingsrejsemål. De har også hjembragt et par vinplanter, som er plantet på hver sin side af havelågen. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Stadig sommer

Det var haven, som den tog sig ud i sommer, der er præmieret. Men haven er stadig indbydende med blomster og gyldent efterårsløv i den nærmest paradisiske have, som også det toårige barnebarn Melias nyder at trisse rundt i, mens han hele tiden får øje på nye spændende ting.

Marianne og René bor det meste af sommerperioden i haven. Med en husleje på blot 2500 kroner om året er det et billigt alternativ til fritidshus, og så bliver der jo lidt ekstra på rejsekontoen. Parret prioriterer nemlig også at have råd til at rejse. Turen går som oftest til Alsace, hvor de fylder bagagerummet med den gode vin, som også hører til det gode liv i kolonihaven.

Et Dannebrog hører sig selvfølgelig til i en kolonihave. Foto: Yilmaz Polat
Et par skoriste bliver brugt som hylder for blomster i urtepotter. Foto: Yilmaz Polat
Haven er fyldt med kreative påfund som denne trådkurv, der holder styr på spændende natursten. Foto: Yilmaz Polat
Parret har placeret potter rundt omkring, så man tænker, ja, selvfølgelig: Det er der, de skal stå. Foto: Yilmaz Polat
René Lassen og Marianne Hartvig tilbringer mest mulig tid udenfor, men de har også et hyggeligt køkken med koldt vand og gaskomfur, som de kan rykke ind i, når vejret viser sig fra sin mindre pæne side. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce