Annonce
Fredericia

Se forskellen fra 1959 til 2019: Jubilarer mødtes til et forandret Fredericia

Syv deltog da realklassen fra Købmagergades Skole årgang 1959 mødtes igen hos Erik Rønnebech i Erritsø for at fejre jubilæet. Foto: Privat
De gik i skole tilsat fæl lugt og røg fra gasværket og havde idræt i Kastellet. For 60 år siden forlod realklassen Købmagergades Skole - forleden mødtes de igen.

Erritsø: De er lidt færre, håret er blevet gråt, deres klasseværelser og skolekøkken omdannet til seniorvenlige boliger, men humøret var højt, da en god håndfuld tidligere klassekammerater fra Købmagergades Skole forleden mødtes og fejrede, at de for 60 år siden tog realeksamen.

Oprindeligt var de 20 elever, der tog realeksamen i 1959, syv af dem var med, da jubilæet blev fejret hos klassekammeraten Erik Rønnebech i Erritsø.

- Fire af jubilarerne er stadig bosat her i kommunen. En bor på Aarhuskanten og en i Tjæreborg. Den, der kommer længst fra, bor ved Stockholm, men har deltaget hver gang, klassen har været samlet for at tilbringe nogle timer i hyggeligt selskab med gamle klassekammerater, fortæller Erik Rønnebech.

Den ældste af deltagerne fylder 78 år sidst i august, og den yngste fyldte 76 år først i januar. Klassens tysklærer lever stadig og fyldte i 98 år marts.

Annonce

Det rakte pengene til i 1959

I anledning af 60 års jubilæet havde Erik Rønnebech samlet lidt fakta til turen ned ad mindernes avenue.

En tur i Kino for at se "Styrmand Karlsen" kostede fra 1,50 kr. for de billigste, til 3,75 for de dyreste pladser.

Fredericia Dampvaskeri tog 100 øre for at stryge en skjorte.

En ny poplin-manchetskjorte kunne købes for 14,85. En Angli-strygefri kunne købes i London Magasinet for 25 kr.

Man kunne komme en tur til København med MS Fredericia for 16 kroner, ønskede man køjeplads dog 25 kr. En returbillet kostede hhv. 24 og 39 kr.

På torvet kostede fisk pr. ½ kg.: Ål fra 3,50 kr., torsk fra 0,75 kr. og skrubber 1 kr.

Et par fine fløjlsbukser kunne man købe i Tøjhuset for 40 kr.

En stor Ferm-vaskemaskine kunne lejes hos A. Kaltoft på Skolevej for 6 kr. for en hel dag og 4,5 kr. for en halv.

En terylene-kanaldyne solgtes hos Jens Chr. Nielsen for 128 kr.

Ternede sportsskjorter kunne man få fra 24,50 kr. til 32,50 kr. hos S. M. Andersen.

En særlig gedigen herresandal i størrelse 25-47 kostede 29,85 kr. i Nico sko.

Hos Importøren kunne man købe en ny herrecykel for 226 kr. med 50 kr. i udbetaling og 5 kr. i afdrag pr. uge.

Et 110L køleskab med kompressor kostede i Samkøb i Prinsessegade 868 kr.

En dødsboejendom på Treldevej 42 med to lejligheder kunne købes for 25.000 kr. med en udbetaling på mindst 5.000 kr.

I Palads kunne man se "Forelsket i Paris" med Andrew Hepburn og Fred Astair. Billetpriser: 3,25 kr. for de dyreste og 1,25 kr. for de billigste pladser.

Man kunne tage med Rechnagel på bustur på Hærvejen og til den jyske højderyg. Det kostede 10 kr. incl. et stort kaffebord.

Mødes oftere

17 af de 20 elever fra klassen startede i 1959 fejringen af realeksamen med morgenkaffe hos deres klasselærer J. Vetter, hvorefter de fortsatte til Købmagergades Skole med uddeling af eksamensbeviser.

Siden har klassen været samlet flere gange. Første gang ved 20-års jubilæet, siden 25 år og igen i 50-året. Ved 25-års jubilæet kom deltagere helt fra Australien, og fem af klassens lærere var med. Ved 50 år var antallet skrumpet til 12 af de gamle klassekammerater og to lærere - Svend Hedegaard og Henning Jensen.

Ved 50-års jubilæet besluttede man, at man ville mødes noget oftere, da antallet af de, der ikke levede længere, eller var for dårlige til at deltage, var i kraftig stigning.

Gasværk lå ved siden af skolen

I de 60 år der nu er gået, siden klassen forlod skolen, er der sket utrolig meget, kan den lokalhistorie-interesserede vært konstatere.

- Dengang var byen stadig en udpræget industriby med mange store virksomheder inden for voldene, og hvor man kunne høre fabriksfløjterne morgen, middag og aften. Gågader og ensretning var endnu ukendte begreber, og byens gasværk lige op ad skolen var stadig i fuld drift og lugtede af og til fælt, husker han.

Havnen var endnu ikke udvidet, og Kemira hed stadig Dansk Svovlsyre og Superphosphat Fabrik A/S. Havnen er stadig stor, men Kemira er væk og erstattet af kanaler og boliger, kunne jubilarerne konstatere under frokosten hos Erik Rønnebech.

Og sådan så de 17 af de 20 afgangselever ud, da de mødtes hos deres lærer I. Vetter til morgenkaffe i juni 1959 for at fejre realeksamen. Foto: Privat

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce