Annonce
Indland

Se kortet: Så mange unge laver ikke noget i din kommune

På landsplan er det omkring hver 10. mellem 16 og 29 år, som hverken er i arbejde, under uddannelse eller i forløb hos kommunen. Se hvordan det står til i din kommune på kortet nedenfor.

På landsplan er hver 10. mellem 16 og 29 år hverken i job eller under uddannelse, men der er store kommunale udsving. Se på kortet, hvor godt din kommune klarer arbejdet med at få de unge i gang.

Annonce

De er i deres livs forår, men har allerede taget plads på tilskuerbænken til deres eget liv. Omtrent hver 10. mellem 16 og 29 år er hverken i gang med en uddannelse, i job eller i et forløb hos kommunen, som skal få dem i gang. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Men forskellen mellem kommunerne er stor. Nogle kommuner er gode til at få de unge i gang. Andre steder går det mindre godt. Klik dig rundt på kortet nedenfor og dan dig et overblik. Og læs om den kommune, som er bedst til at få ledige unge i gang - og om den kommune, som har svært ved det.

Skanderborg i top: Unge skal i gang inden for 24 timer

I Skanderborg får de unge ikke lov til at gå ledige i ret lang tid. - Vi har en ambition om, at der helst ikke må gå mere end 24 timer, fra en borger henvender sig til vedkommende er aktiveret på en eller anden måde, siger Skanderborg Kommunes beskæftigelses- og sundhedschef Jørgen Erlandsen.

I det seneste syv-otte år har Skanderborg Kommune haft blikket stift rettet mod den kommunale beskæftigelsesindsats og har investeret massivt i området. Det betyder blandt andet, at der i dag er markant flere sagsbehandlere og virksomhedskonsulenter end tidligere og sammenlignet med en del andre kommuner. Indsatsen har båret frugt.

Skanderborg Kommune er den kommune i Jysk Fynske Mediers dækningsområde med den laveste andel af 16 til 29-årige, som hverken er i job, uddannelse eller i aktiveringsforløb. Kun syv procent af de unge i aldersgruppen er ikke i gang med et eller andet, som på sigt kan gøre dem selvforsørgende.

- Vi var nogle af de første, som satte navn på denne her investeringstankegang. Og vi kan se, at det nu har bredt sig til flere andre kommuner. Du kan ikke spare dig til resultater på beskæftigelsesområdet. Men hvis du derimod investerer, gavner det den enkelte og kommunens økonomi på længere sigt, siger borgmester Jørgen Gaarde (S).

En af hjørnestenene i Skanderborgs strategi er idéen om, at der ikke findes gangbare argumenter for ikke at komme i job eller uddannelse.

- Mange af vores unge ledige er udfordrede af andet end ledighed. Vores tilgang er, at vi skal løse de øvrige udfordringer samtidig med, at de unge er i gang med job eller uddannelse. Vi hjælper dem med deres problemer samtidig med, at de skaber en tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Jørgen Erlandsen.

Hvilke udfordringer?

- Det kan være misbrugsproblemer, sociale problemer, en decideret diagnose, som udfordrer en psykisk. Det ser vi som noget, der skal håndteres sideløbende med aktivitet. Ikke som noget, der stiller sig i vejen for enten uddannelse eller arbejde, siger beskæftigelseschefen.

Ifølge borgmester Jørgen Gaarde har det også haft en betydning, at beskæftigelsesområdet i de seneste otte år har været placeret i kommunens økonomiudvalg.

- Det vil sige, at der hele tiden har været en stærkt økonomisk tænkning i indsatsen. Det har båret frugt, siger han.

Flere andre kommuner har fået øjnene op for den særlige Skanderborg-model, hvor de unge ledige mødes med venlig fasthed og konsekvens.

- Vi performer faktisk vildt godt på langt de fleste beskæftigelsesparametre. Og vi har et byråd, som har erklæret krig mod de gamle holdninger til beskæftigelsesområdet som et område, man som kommune ikke har den store indflydelse på. Vores byråd har forstået, at man lokalpolitisk rent faktisk har stor indflydelse på beskæftigelse og ledighed, hvis man satser og investerer, siger beskæftigelseschef Jørgen Erlandsen.

Assens i bund: Vi har i den grad taget fat

Det går egentlig meget godt med beskæftigelsen i Assens. Samlet set klarer kommunen sig over gennemsnittet sammenlignet med de øvrige syddanske kommuner, men det kniber med at få de unge med.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som avisen Danmark har bearbejdet.

12 procent af de 16 til 29-årige er hverken i job, uddannelse eller i et kommunalt beskæftigelsesforløb, viser tallene, og dermed er den vestfynske kommune den, der klarer sig dårligst af kommunerne i Jysk Fynske Mediers dækningsområde.

- Det er ikke tilfredsstillende, lyder det fra Dan Gørtz (V), formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

- Vi skal have et langt større fokus på denne gruppe. De unge mennesker har potentielt set mange år foran sig på arbejdsmarkedet, så der er tale om et kæmpe ressource, som vi ikke udnytter godt nok, siger udvalgsformanden.

Men så skidt ser det altså heller ikke ud, lyder det fra Esben Krægpøth, vicedirektør for Børn, Unge og Uddannelse i Assens Kommune.

- De tal, du tager udgangspunkt i, er fra 2015. I 2014 etablerede vi en ungeenhed, som i den grad har taget fat. Og udviklingen går nu i den rigtige retning. Jeg har ikke lige de seneste tal her, men de er bedre end de tal, du sidder med. Antallet af unge i Assens, som modtager uddannelseshjælp (kommunal ydelse til unge under 30 år uden uddannelse, red.) er faldende, og det er udtryk for, at flere kommer i gang med en uddannelse eller i ordinært job, siger vicedirektøren.

Hvad er det ungeenheden gør konkret?

- Princippet er, at den unge møder én indgang til systemet. Og dermed kommer der helt anderledes tryk på.

Hvad er det helt konkret, ungeenheden gør, når den identificerer et ungt menneske, som hverken er i job eller i uddannelse?

- Jeg sidder som vicedirektør, så jeg kan ikke blive helt konkret, men vi går i gang med at vejlede den unge og får identificeret, hvilke muligheder den unge har for at komme i job eller i uddannelse. Og hele tiden med en meget tæt opfølgning.

Esben Krægpøth erkender dog, at der stadig er et stykke vej endnu i forhold til indsatsen rettet mod de 25 til 29-årige. Her er hele 20 procent hverken i job, uddannelse eller i andet kommunalt forløb.

- Her skal vi have en gjort en ekstraordinær indsats. Det er tale om en gruppe borgere, som i nogle tilfælde har været helt væk fra uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Derfor er udfordringen større sammenlignet med de helt unge, siger Esben Krægpøth.

Formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dan Gørtz (V) har via sin formandspost primært beskæftiget sig med gruppen over 30 år. Beskæftigelsesindsatsen for den unge gruppe ligger i Assens nemlig inden for børn, unge og uddannelsesområdet.

Det mener Dan Gørtz ikke er nogen god idé.

- Vi skal have samlet området under et. Det er ulogisk, at beskæftigelse af unge ligger i en søjle, mens beskæftigelse af plus 30-årige ligger i en anden søjle. Det vil jeg arbejde for sker i det nye byråd, siger Dan Gørtz.

Beregningerne er lavet af avisen Danmark på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Data er fra november 2015, da det er et stort arbejde for Danmarks Statistik at lave de meget detaljerede tal ned på kommuneplan og der derfor ikke opdateres hvert år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Til sommer skal madrester i poser i nye spande: Fredericias rester skal til Holsted og forvandles til pulp

Fredericia

Dagens coronatal for Fredericia er klar: Vigtigt parameter falder fortsat - men flere er konstateret smittet

FC Fredericia

En uhyggelig modstander: FC Fredericia vandt senest over Silkeborg i 2016

Fredericia For abonnenter

Poser kan blive erstattet af spande: Det vil sætte renovationsudgiften i vejret

Fredericia For abonnenter

Brugere og ansatte roser genbrugsordning: Lad bare resten af Danmark kopiere den

Annonce