Annonce
Trekantområdet

Se listen: 2020 er jubilæets år i Jelling

Der bliver en del, der skal fejres i løbet af 2020, hvis man har tilknytning til Jelling. Arkivfotos
Flere markante institutioner og butikker i Jelling kan i 2020 fejre jubilæum.

Jelling: 2020 er ikke bare det første år i et nyt årti. Det er også et helt særligt år i Jelling, hvor der både er store og små jubilæer i vente.

Nogle jubilæer er mere markante end andre, og nogle vælger at gøre mere ud af det end andre. Og sådan er vi forskellige, når det kommer til at fejre mærkedage.

I en gennemgang blandt tidligere artikler kan vi konstatere, at der er mindst ni lokale foreninger, virksomheder og institutioner, som i 2020 har jubilæum. Der er formentlig endnu flere, men herunder i hvert fald et overblik over ni jubilarer.

1) Jelling Kro - 200 år

Jelling Kro samt ejerne Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen kan fejre henholdsvis 200 og 10 års jubilæum. Foto: Anders Kynde

Egentlig har der været krovirksomhed på ejendommen i endnu længere tid end 200 år. Siden 1690 har der ligget en gård på grunden, og fra cirka år 1773 drev ejeren Hans Møller krovirksomhed på gården.

I 1820 blev en bygning i én etage opført til brug for kroen, og i 1842 blev kroen og gården delt, da ejeren ønskede at sælge. Et par år senere blev kroen udvidet med en etage.

Så det er altså dermed 200 år siden, at den bygning, vi i dag kender for Jelling Kro, blev opført. Det markeres senere på året med et åbent hus-arrangement 6. november. I den forbindelse markeres det også, at de nuværende ejere, Dorthe Kirstine og Bjarne Madsen, har været på kroen i 10 år.

2) Brugsen - 100 år

Brugsuddeler Henrik Werge ser frem til efteråret, når SuperBrugsen i Jelling fejrer 100 års jubilæum. Arkivfoto: Torben Glyum

I daglig tale hedder den Brugsen, i cvr-registret hedder den Jelling og Omegns Brugsforening, men på skiltene står der SuperBrugsen. Uanset hvilket navn, man bruger, er det dog et faktum, at byens brugs har eksisteret i 100 år i 2020. Et kig i cvr-registret viser, at den officielle stiftelsesdato var 9. december 1920.

Det bliver markeret til efteråret med flere events, heriblandt en dag med god mad og jazzmusik i butikken.

- Og så er der en spændende nyhed på vej, men den er ikke helt klar til at blive afsløret endnu, fortæller brugsuddeler Henrik Werge.

3) Genforeningen - 100 år

Denne genforeningssten blev afsløret efter en genforeningsgudstjeneste i Jelling Kirke 9. juli 1920. I 2020 er Jelling vært for en af de mange nationale markeringer af 100-års dagen for genforeningen. Foto: Anna Andersen. Fotografi: Lokalhistorisk Arkiv Jelling

I anledningen af 100-året for, at Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark, bliver det fejret med en række begivenheder over hele landet i årets løb.

Det gælder også i Jelling, som lægger jord til en folkefest 24. og 25. april i monumentområdet. Her vil der blandt andet være musik, foredrag, paneldebatter og dramastykker i løbet af de to dage.

Godt nok var Jelling ingen grænseby, men den lå i en grænseregion fra 1864 til 1920. Eksempelvis var Jelling Seminarum blevet anlagt for netop at uddanne dansksprogede lærere til slesvigske landsbyskoler.

4) Jelling Indre Mission - 100 år

Jelling Menighedshus tilhører Jelling Indre Mission og blev indviet sidste år. Arkivfoto: Jacob Due

Også i foreningen Jelling Indre Mission kan man fejre 100 års fødselsdag. Faktisk var der en gruppe mennesker med tilknytning til den kristne bevægelse, som var samlet for mere end 100 år siden, men det var først i 1920, at foreningen blev stiftet.

I de første år blev møderne holdt i huset "Vennely, der i dag har adressen Skovgade 6 og er privatbolig. I 1933 rykkede foreningen til Bethaniavej, hvor den har været lige indtil juni 2019, da man var klar til at flytte ind i et nybygget hus på Sydkrogen.

Det lokale Indre Mission-fællesskab plejer at have et fremmøde på omkring 75 mennesker til de ugentlige torsdagsmøder. I ugens øvrige dage er der aktiviteter for børn og unge i alle aldre.

5) Jelling Orm - 30 år

Lars Løkke Rasmussen holdt tale, da Jelling Orm blev søsat ved 25 års jubilæet i 2015. Arkivfoto: Angelina Owino

Kort før han blev genvalgt som statsminister, var Lars Løkke Rasmussen med til at søsætte vikingeskibet Jelling Orm i 2015. Det var 25. gang, at skibet blev søsat siden den første sejltur på grundlovsdag i 1990.

Skibet blev bygget af frivillige ildsjæle i årene 1986 til 1990. Når det sættes i Fårup Sø i foråret, bliver det dermed 30. gang for det 15 meter lange skib med en vægt på fem ton.

6) Jelling Golfklub - 30 år

Daværende borgmester Arne Sigtenbjerggaard holdt tale for Jelling Golfklub i forbindelse med 25 års jubilæet for fem år siden. Arkivfoto: Jelling Golfklub

Til december er det 30 år siden, at 70 personer mødte op på Skovdal Kro mandag 6. december 1990 til den stiftende generalforsamling i Jelling Golfklub.

10 måneder senere åbnede en par 3-bane, hvorefter der gik fem år frem til åbningen af de første 10 huller. I august 2001 blev den færdiganlagte 18 hullers golfbane indviet.

Golfklubben har i dag knap 850 medlemmer.

7) Kongernes Jelling - 20 år

Kongernes Jelling fejrede sidste år 25 års jubilæum for Jellingmonumenternes Unesco-optagelse. I år har museet to nye jubilæer at markere. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Sidste efterår stod også i jubilæets tegn for Kongernes Jelling, som var travlt beskæftiget med at fejre 25-års dagen for optagelsen på Unescos verdensarvsliste.

Nu er det jubilæumstid igen for museet - på flere faconer. For det første er 20 år siden grundlæggelsen i 2000, og for det andet er det fem år siden, at museet genåbnede i 2015 og blev tre gange større end tidligere.

Dette har også været begyndelsen på en ny æra for Kongernes Jelling, som har opnået besøgsrekorder hvert år siden genåbningen i 2015.

8) Byens Hus - 10 år

Sådan så det ud, da Byens Hus åbnede i Jelling i 2010. Arkivfoto: Vejle Amts Folkeblad

Tilløbet var langt og varede mange år, inden det første spadestik kunne foretages 4. september 2009. Og lidt over et år senere - helt præcist 10. oktober 2010 - var Byens Hus klar til at blive indviet.

Udover at være et kulturhus med blandt andet bibliotek, café, biograf, lokalhistorisk arkiv og kunstforening, holder firmaet Yacht Basen og administrationen for Jelling Musikfestival til på første sal.

10-års jubilæet bliver markeret til efteråret.

9) Café Sejd - 5 + 70 år

Turistchef i Vejle Kommune, Morten Damgaard Nielsen, klippede snoren til tonerne af to lurblæsere, da Cafe Sejd slog dørene op i 2015. Arkivfoto: Mette Mørk

Tæt på Byens Hus ligger Café Sejd, som drives af Ole Grangaard Olesen og Bjarne Taudal. Og selvom det kun er fem år siden, at caféen blev åbnet, tager vi den med på listen, da Ole Grangaard Olesen også fylder 70 år i 2020.

- Derfor bliver det et 75 års jubilæum, vi markerer 13. marts, som er caféens fødselsdag, forklarer Ole Grangaard Olesen.

Fejringen foregår i caféen med en reception om eftermiddag og festmiddag om aftenen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Finalesejr gav iværksætter et vigtigt skulderklap: Det forpligter, når man siger tingene højt

Fredericia

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

FC Fredericia

FC Fredericias målhelt: Jeg vil gerne til en større klub

Annonce