Annonce
Erhverv

Selskaber med udenlandsk ejerskab fylder godt i Kolding: Det skal vi bare være glade for

Et særudtræk fra Danmarks Statistik, som Busines Kolding har fået foretaget, viser, at en tredjedel af den samlede mængde årsværk i private virksomheder i Kolding arbejder i en virksomhed med udenlandske ejere. - Det er en overraskende høj andel. Men det viser, at Kolding rykker internationalt, siger Morten Bjørn Hansen, der er administrerende direktør i Business Kolding. Arkivfoto: Søren Gylling
En høj andel af ansatte i Kolding-virksomheder arbejder i selskaber med udenlandske ejere, viser udtræk fra Danmarks Statistik, og andelen af medarbejdere i udenlandsk ejede selskaber vokser.
Annonce

Kolding: Når de store beslutninger skal træffes på øverste niveau i Kolding-virksomheder, så foregår det i stor stil i udlandet. Det viser et særudtræk som Business Kolding har fået lavet hos Danmarks Statistik.

Særudtrækket, der har hentet de nyeste tal fra 2017, viser, at der samlet er 25.686 årsværk i Kolding Kommune, og 8285 årsværk i virksomheder med udenlandske ejere. Det svarer til 32 procent. I 2014 var andelen 28 procent.

- Det er en overraskende høj andel. Men det viser, at Kolding rykker internationalt. Særligt de seneste år er det gået stærkt. Det betyder set med mine øjne, at Kolding og Trekantområdet generelt er attraktivt, når udenlandske virksomheder placerer sig i Danmark. Nogle har været her i lang tid, men vi har også set en del opkøb de seneste år, siger Morten Bjørn Hansen.

Annonce

Trækker viden til Kolding

Blandt eksempler på virksomheder, hvor den bestemmende indflydelse er rykket uden for Danmark inden for den seneste årrække, kan nævnes Easyfood, der har fået norske ejer, Sjølund og Mos Mosh, der blev købt af tyske kapitalfonde og Prime Cargo, der siden 2015 har være en del af en stor japansk koncern.

- Det, som står helt klart, er, at internationaliseringen og globaliseringen er kommet for at blive. Med årene er virksomheder med internationale ejere vokset i Kolding. Det skal vi bare være glad for. Al forskning viser, at de trækker viden og know how med sig og løfter produktivitet og velstand i en kommune som Kolding, siger Morten Bjørn Hansen,

Tallene fra Danmarks Statistik viser, hvor virksomhederne har registret sit hovedkvarter og dækker altså også over virksomheder, der mange ansatte i filialer uden for Kolding. Business Kolding har samtidig fået trukket tallene fra nabokommunerne, og Kolding skiller sig markant ud. 32 procent af den samlede mængde af årsværk i Kolding arbejder i en udenlandsk ejet virksomhed. I Middelfart, Fredericia, Vejle, Vejen, Haderslev og Billund er procentsatsen henholdsvis 18, 17, 14, 10, 9 og 8.

Annonce

Færre lokalpatrioter

Ifølge direktøren er der tre ting, der er afgørende for, hvor udenlandske virksomheder placerer sig. Internationale selskaber kigger på, hvor andre internationale virksomheder placerer sig. Det handler om rekruttering, og så er det vigtigt, at infrastrukturen er på plads, og her spiller Billund Lufthavn en vigtig rolle.

- Hvis vi som kommune skal lykkes med at tiltrække og især fastholde de internationale koncerner, så skal vi tilbyde nogle ting, der rækker lidt længere end de normale tilbud. Vi skal skabe et internationalt miljø. Jeg tror ikke, det er en international skole. Det har man prøvet. Men der skal være nogle gode tilbud og en forståelse af, at der er internationalt snit over Kolding. Her spiller uddannelsesmiljøet en vigtig rolle, siger Morten Bjørn Hansen.

Den høje andel betyder også, at Business Kolding ikke kan håbe, at alene lokalpatriotiske kræfter trækker Kolding fremad.

- Tidligere lå mange virksomheder i et område af historiske grunde, og direktør og ejer boede også i området. Men mange af de internationale virksomheder har ikke lokalpatriotiske hensyn, når de skal gøre op med sig selv, hvor de skal ligge, når det gælder hovedkvarter, eller hvor de vil udvide, siger Morten Bjørn Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce