Annonce
Kolding

Seniorformand efter nej til sodavand til 98-årig: Privat plejehjem tolker sodavandsregler forkert

På Vonsildhave kan beboerne kun få en enkelt sodvand i døgnet som en del af kostpakken til 3500 kroner om måneden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En 98-årig døende kvinde måtte kun få én rød sodavand i døgnet på Vonsildhave. Det privatdrevne plejecenter tolker Kolding Kommunes kvalitetsstandarder for stramt, siger seniorudvalgsformand.
Annonce

Kolding: Selvfølgelig skal de omkring 550 plejehjemsbeboere i Kolding Kommune kunne få serveret mere end én sodavand i døgnet, hvis de har lyst til at drikke flere.

Det fastslår seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF), efter at en pårørende til en nu afdød beboer på plejecentret Vonsildhave i JydskeVestkysten i fredags fortalte, at hun selv måtte indkøbe og medbringe røde sodavand til sin 98-årige mor, selvom moderen, som var ramt af lungebetændelse, vejede 40-45 kilo og spiste som en fugl, betalte 3500 kroner om måneden for kosten på Vonsildhave. Ifølge den pårørende, Ann Becker, havde hun fået besked om, at der var lagt restriktioner på sodavandsforbruget, "fordi det var løbet løbsk".

I JydskeVestkysten svarede virksomhedsleder på Vonsildhave, Ditte Korsager, at plejecentret blot overholder Kolding Kommunes servicestandarder på plejehjem, hvor man tilbyder én drik med kapsel i døgnet.

- Det lyder meget mærkeligt. Jeg har aldrig hørt om, at vores plejehjemsbeboere kun må få én sodavand, siger Søren Rasmussen.

Da hun fik lungebetændelse for nylig, bad personalet mig købe nogle røde sodavand til hende. "Du vil da ikke sige, at min mor, som spiser som en fugl, og som betaler 3500 kroner om måneden for kosten på Vonsildhave, ikke kan få den sodavand hun vil have?", svarede jeg. Men nej, det kunne hun ikke.

Ann Becker, datter til afdød 98-årig beboer på Vonsildhave

Annonce

Ikke hensigten

Vil du gøre noget ved, at det åbenbart er situationen for beboerne på i hvert fald Vonsildhave?

- Jeg vil selvfølgelig spørge, om det kan være rigtigt, og hvorfor det er sådan. Der står jo ingen steder, at de ikke må servere flere sodavand: Jeg forestiller mig, at man tænker på alkoholiske drikke for eksempel øl, når vi skriver om kapselgenstande i vores kvalitetsstandarder. Jeg tænker, at det er sådan, man læser det andre steder. Vores hensigt har i hvert fald ikke været, at man ikke må få to sodavand, hvis man har lyst til det, siger Søren Rasmussen.

Så hvad gør du nu?

- Jeg kan kun sige, at hvis vi har en regel, som kan tolkes sådan, at vores plejehjemsbeboere kun må få én sodavand i døgnet, så skal den laves om, siger Søren Rasmussen.

Plejecentret Vonsildhave er drevet af det svenske, private plejefirma Attendo, som Kolding Kommune har indgået en 20-årig kontrakt med. Plejecentret åbnede i 2015 og har siden starten haft et underskud på tilsammen 26 millioner kroner - heraf 8,1 millioner kroner i 2018, som har været det dårligste år for Attendo-centret hidtil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce