Annonce
Læserbrev

Sex på skoleskemaet. Vi skal turde tage snakken med vores børn

Kære forældre og kære kommuner: Vi har en opgave at løse. Vi skal turde tage samtalen med vores børn - både når de kommer og spørger, men også her i uge sex.

Læserbrev: I denne uge skriver vi uge sex. Ugen, hvor elever i grundskolen lærer om krop, køn og ikke mindst grænser. Det er en enorm vigtig uge, for kun ved at turde tage samtalen om grænser, lærer vi vores børn og unge at sætte dem.

I den seneste tid har den ene grooming-sag efter den anden set dagens lys. Sager, hvor en person under falsk profil presser et ungt menneske til at tage billeder af sig selv og gøre grænseoverskridende ting mod sig selv. Sager, der viser, at det unge menneske ikke har været bevidst om konsekvenserne af at påbegynde en kontakt med et fremmed menneske på nettet og ovenikøbet dele billeder af sig selv.

Der pålægger forældre et stort ansvar i forhold til at fortælle barnet, hvad man vil have, at barnet foretager sig på nettet, og at deres krop tilhører dem selv. Det pålægger skoler og institutioner i alle ender af et barns og ungt menneskes liv at have en bevidst holdning til at køn og seksualitet. Det skal være lige så naturligt at tale om køn og seksualitet som om morgendagens lektier.

I 2019 kom der en noget nedslående evalueringsrapport om ”Sundheds-og seksualundervisning og familiekundskab” - det, der engang hed seksualundervisning. Rapporten kunne fortælle, at kun 42 pct. af 4. klasseeleverne havde lært om børns rettigheder, at kun en fjerdedel af 9. klasse eleverne syntes, at skolen havde givet dem viden til at styrke deres sundhed og trivsel. Blot 36 pct. af folkeskoleeleverne i 7. klasse svarede, at de har lært om forskellige former for seksualitet.

Hvis man ud fra ovenstående tænker, at det vel også er forældrenes opgave, så viser en ny undersøgelse fra Statens Serums Institut og Aalborg Universitet fra oktober 2019, at 82 pct. mænd og 70 pct. kvinder i ringe grad eller slet ikke har talt med deres forældre om seksuelle emner i barndom og ungdom.

Så meget tyder på, at børn og unge meget let kan blive ofre for internettets ukontrollerede fora. Hvor man meget let får et forvrænget billede af køn og seksualitet. Det handler om de sociale medier, chat-fora, pornosider og blogs.

Så kære forældre og kære kommuner: Vi har en opgave at løse. Vi skal turde tage samtalen med vores børn - både når de kommer og spørger, men også her i uge sex. Kun ved at tale om grænser, hvad der er naturligt, og hvad der ikke er i orden, kan vi være et modspil til de dele af internettet, der ikke vil børn og unge det godt.

Hvis du synes, det er for svært at tale med de unge mennesker om sex, krop og køn, så er der hjælp at hente på for eksempel Sex og Samfunds hjemmeside - så se at kom i gang!

Hav en god uge sex!

Annonce
Birgitte Vind.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pigerne skærer sig selv og taler om selvmord: Dokumentar afslører tech-giganternes ansvarsløshed

DR satte mandag med dokumentaren "Døde pigers dagbog" fokus på et hemmeligt digitalt netværk på Instagram for unge piger, hvis tanker kredser om selvskade og selvmord. På det sociale medie deler omkring 1000 psykisk sårbare piger voldsomme billeder af eksempelvis dybe snitsår, og de udveksler konkrete metoder til at begå selvmord. Programmet åbner op til en verden af psykisk sygdom og sårbarhed. Nøglen til den lukkede verden er tragisk, mindst syv piger i netværket har begået selvmord. I dokumentaren står moderen til en af de syv piger modigt frem sammen med tre af de "overlevende" piger fra netværket. Netværket har i første omgang spillet en positiv rolle i de unge pigers liv, der kan minde om en sorggruppe. Her har de i et digitalt fællesskab fundet trøst og mødt ligesindede. Negativt har netværket ifølge eksperter inspireret pigerne til at øge frekvensen og graden af selvskade. Instagram-netværket har normaliseret selvskade, uden at nogen professionelle har kunnet gribe ind. I netværket er der blevet delt omkring 100.000 opslag, hvor langt de fleste handler om selvskade og selvmord. Instagram har ikke grebet tilstrækkelig ind til trods for angiveligt flere tusinde opslag, der tydeligt overskrider deres egne regler.

Fredericia

Ved du noget?: Uønsket vaskebjørn kørt ned ved afkørsel 59

Annonce